free
hit counter

Is Aloë Vera Gezond? 4 Werkzame Effecten van Aloë Vera voor Afvallen

Een toenemend aantal mensen in Nederland is te dik. Waar men vroeger vooral aan Amerika dacht als het ging om te dikke mensen, zijn er tegenwoordig ook steeds meer Nederlanders die te zwaar zijn. Naast het feit dat mensen zichzelf doorgaans minder mooi vinden als ze overgewicht hebben, is het vooral ook een gezondheidsrisico. Meer over overgewicht en het meten ervan lees je hier.

Dat een toenemend aantal mensen te zwaar is, zorgt er ook voor dat er steeds meer adviezen worden gegeven over gezonde voeding en een verantwoorde levensstijl. Er zijn echter veel misverstanden over gezonde voeding en afvallen. Een van de middelen waar je wellicht al vaker iets over gehoord hebt, maar waarvan je misschien nog niet precies weet wat het is of hoe het werkt, is aloë vera.

Wat is aloë vera?

In tegenstelling tot veel ‘wondermiddelen’ die helemaal niet werken, werkt aloë vera wel heel erg goed. In dit artikel zal ik uitleggen wat aloë vera is, en welke positieve effecten het heeft. Aloë vera is namelijk een product dat, als je het gebruikt, heel goed past binnen een gezonde(re) levensstijl.

Omdat aloë vera in heel veel producten verwerkt is, zou je vaak bijna vergeten dat het van oorsprong een plant is. De aloë vera is een plant die niet giftig is. Hoewel de plant tegenwoordig overal ter wereld te koop is, komt de plant van het Arabisch Schiereiland. Over de hele wereld lopen mensen weg met deze plant omdat de plant heel veel gezondheidsvoordelen heeft.

Veel mensen hebben aloë vera in huis als kamerplant, maar deze plant kan zoveel meer dan alleen een leuke sierplant voor inde vensterbank zijn. Zo is het werkzame middel in aloë vera niet alleen goed voor je als je wilt afvallen. Het heeft ook een hele gunstige werking op de huid. Daarom is aloë vera vaak een belangrijk bestandsdeel van de meest uiteenlopende schoonheidsproducten.

De plek van herkomst van aloë vera is dus het Arabisch Schiereiland. Toch is de oorsprong van de plant omgeven met vraagtekens. Wel is duidelijk dat het al ontzettend lang gebruikt wordt. Zo zou aloë vera de echte reden zijn dat Cleopatra, de vrouw die Julius Caesar wist te verleiden, haar huid jong gehouden hebben door het gebruik van aloë vera.

De plant zelf lijkt een beetje op een cactus. Maar in de stengels of bladeren van de plant bevinden zich enorm veel stoffen die goed zijn voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende stoffen:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Aminozuren
 • Enzymen
 • Polysachariden

[/list]

Is aloë vera gezond?

Er worden allerlei goede eigenschappen en positieve gezondheidseffecten aan aloë vera toegeschreven. Nu is het natuurlijk de vraag of aloë vera alleen de volgende hype is, of dat aloë vera daadwerkelijk enorm gezond is. Om dit uit te zoeken, moeten we goed kijken naar de bladeren van de plant.

[quote template_id=”1″]

In de bladeren van de plant zit namelijk een zoete gel, deze gel is erg gezond.

[/quote]

Daarnaast is aloë vera dus ook erg goed voor de huid. Als je bijvoorbeeld roos of psoriasis hebt, kan een beetje gel uit aloë vera wonderen doen. Daarnaast is de gel ook antiseptisch. Dit houdt in dat de gel de gebruiker beschermt tegen bacteriën en andere vervelende ziekteverwekkers.De stoffen in de gel die uit aloë vera gewonnen kan worden hebben een positief effect op zowel de huid alsook de darmen van de mens.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat aloë vera enorm kan hebben als iemand problemen heeft met de spijsvertering. Omdat aloë vera laxerend werkt, is het een goed middel tegen bijvoorbeeld obstipatie.

Wat zijn positieve effecten van aloë vera?

Er is enorm veel onderzoek gedaan naar aloë vera. Omdat er zoveel onderzoek naar aloë vera gedaan is, wordt er een hele reeks van positieve eigenschappen aan de plant toegeschreven. Zo zou aloë vera onder meer:

[list icon=”thumbs-o-up” icon_color=”#00B200″]

 • Ontstekingen kunnen afremmen en zelfs kunnen stoppen
 • De goede vorm van cholesterol aanmaken
 • Een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel van de mens
 • Diabetes type 2 tegengaan
 • Een positief effect hebben op de weerstand van de mens
 • PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) afremmen
 • De groei van tumoren afremmen (en daarmee kanker tegengaan)

[/list]

De vraag of aloë vera gezond is, kan ik dus volmondig met ja beantwoorden. Maar het is wel belangrijk om hier één kanttekening bij te plaatsen: het ene product met aloë vera is het andere niet. Hoewel onbewerkte aloë vera gezond is, geldt dit zeker niet voor alle extracten.

Vaak wordt er op een product heel groot aangegeven dat het aloë vera bevat. Dit geeft het product namelijk een positieve uitstraling. De producent van het product weet dat dit goed is voor de verkoopcijfers. Deze producten bevatten echter dikwijls nauwelijks werkzame stof. Zeker in combinatie met veel suiker (zoals in veel drankjes met aloë vera) is het niet meer gezond.

4 werkzame effecten van aloë vera voor afvallen

Wil je er zeker van zijn dat je goed bezig bent? Zorg er dan voor dat je aloë vera consumeert die zo puur, zo vers en zo onbewerkt mogelijk is.

Het gebruiken van aloë vera kan erg behulpzaam zijn in de strijd tegen de kilo’s. Hieronder heb ik de belangrijkste werkzame effecten van aloë vera opgenoemd:

Effect #1: Aloë vera verbetert je stofwisseling

Hoewel een goede spijsvertering niet automatisch zal leiden tot een hogere calorieënverbranding door het lichaam, kan aloë vera wel helpen bij het afvallen. Het lichaam is namelijk een ingenieus systeem waarvan de verschillende onderdelen (de organen) nauw met elkaar in verbinding staan. Als je organen efficiënter gaan werken, kunnen er ook efficiënter afvalstoffen worden afgevoerd.

Effect #2: Aloë vera is een natuurlijk laxeermiddel

Aloë vera werkt laxerend. Het kan dus helpen als je last hebt van constipatie (verstopping). Dat aloë vera laxerend werkt heeft te maken met een stof die barbaloïne heet. Die stof zorgt ervoor dat je minder last hebt van obstipatie. Dit kun je echter ook tegengaan door meer water te drinken en meer te bewegen. Maar dit is voor veel mensen, zeker in zittende beroepen, vaak niet makkelijk.

De laxerende werking van aloë vera biedt een gezondheidsvoordeel, omdat het tegengaan van constipatie ervoor zorgt dat je makkelijker afvalstoffen kwijtraakt. Omdat je deze via de ontlasting weer verliest, zal je lichaam het dus niet vasthouden.

[quote type=”line” line_color=”f89200″ background_color=”f9e1c0″ font_italic=”yes” text_alignment=”center” template_id=”1″]

Dit kan een steuntje in de rug zijn voor mensen die willen afvallen.

[/quote]

Overigens is aloë vera niet het enige gezonde middel dat laxerend werkt. Ook rabarber, andijvie en witlof zijn erg gezond en werken laxerend. Hiermee kan je lichaam dus de goede voedingsstoffen uit levensmiddelen halen en op de juiste manier in het lichaam opnemen.

Effect #3: Aloë vera verbetert de vetverbranding

Omdat aloe vera je metabolisme activeert, helpt het ook bij het op gang komen van de vetverbranding in je lichaam. Als je dus aloë vera gebruikt zul je meer vet verbranden. Vet verbranden is over het algemeen een van de moeilijkste dingen als je probeert af te vallen. Daarom kan een gezonde dosis aloë vera echt het verschil maken als je van overtollig vet af wilt.

Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam minder insuline hoeft aan te maken. Aloë vera heeft namelijk een balancerend effect op de bloedsuikerspiegel binnen het lichaam. Hoe meer insuline je lichaam aanmaakt, hoe minder vet je zult verbranden. Als je de bloedsuikerspiegel stabiel weet te houden (door middel van aloë vera) zul je dus meer vet verbranden en ook sneller afvallen.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om de vetverbranding in je lichaam op gang te brengen. Als je meer wilt weten over vetverbranding, lees dan hier meer over vetverbranding, sporten en afvallen.

Effect #4: Aloë vera werkt ontgiftend

Aloë vera wordt vaak gebruikt bij detox kuren. Bij een dergelijke kuur is het je doel om het lichaam te ontgiften. Door het dagelijks voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander zit je lichaam namelijk vol met stoffen die niet echt goed voor je zijn. Door aloë vera te gebruiken kun je van deze schadelijke stoffen afkomen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Je zult je na een detox kuur een stuk opgewekter en frisser voelen!

[/quote]

Dit heeft niet meteen het effect dat je kilo’s tegelijkertijd zult afvallen, maar bij een dieet is het mentale aspect net zo belangrijk als het fysieke. Als jij lekkerder in je vel zit, zul je het dieet of je goede voornemens langer volhouden. Op die manier kan aloë vera je een zetje in de goede richting geven. Zo zorg je dat je, hoewel je aan het afvallen bent, lekker in je vel zit en blijft zitten.

In een dergelijke kuur wordt meestal overigens zeer goed op de overige voeding gelet. Hierdoor zul je ook afvallen, puur en alleen omdat je bewust en verantwoord bezig bent met je voedingspatroon. Bij een dergelijke ‘detox’ zul je tussendoortjes bijvoorbeeld vervangen door gezonde alternatieven.

Een detox is een goed idee als je één of meerdere van deze dingen herkent uit je dagelijks leven:

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

 • Je hebt moeite om in slaap te komen
 • Je hebt last van overgewicht
 • Je bent overdag vaak moe
 • Je hebt last van een te hoge bloeddruk
 • Je hebt vaak hoofdpijn of je hebt zelfs migraine

[/list]

Over het algemeen wordt aloë vera als een erg gezond product gezien. Er zijn echter ook een paar zaken waar je op moet letten als je aloë vera gebruikt. Ten eerste moet je niet te veel aloë vera innemen. Het werkt namelijk, zoals ik eerder al schreef, laxerend.  Als je teveel inneemt zou dit kunnen zorgen voor diarree.

Zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van aloë vera?

Daarnaast zou ik nog even wachten met het gebruiken van aloë vera als je:

[list icon=”exclamation-circle” icon_color=”#D90000″]

 • Zwanger bent
 • Last hebt van je hart of van je nieren
 • Last hebt van prikkelbare darmen of andere problemen in de darmstreek hebt
 • Allergisch bent voor ui of knoflook (aloë vera behoort namelijk tot dezelfde plantenfamilie, het zou kunnen dat je dan ook niet tegen aloë vera kunt)
 • Last hebt van aambeien
 • Zwanger bent of borstvoeding geeft

[/list]

Hoe gebruik ik aloë vera?

Aloë vera kan dus in drankjes voorkomen, maar dikwijls wordt het ook als gel verkocht. Nu is het moeilijk om voor iedereen te bepalen wat wel en niet lekker is. Aloë vera gel wordt echter over het algemeen niet als erg lekker van zichzelf bestempeld. Het is namelijk een beetje bitter. Daarom strekt het tot aanbeveling de consumptie van aloë vera gel te combineren met iets zoets.

Maar als je keihard je best aan het doen bent om af te vallen, is het wel belangrijk dat je even goed nadenkt over waarmee je de gel combineert. De zoetstof stevia is hiervoor een goede keuze. Deze stof is namelijk vele malen gezonder dan bijvoorbeeld suiker.  Als je van fruit houdt is het ook echt een aanrader om de gel te verwerken in een smoothie.

Wil je een aantal heerlijke recepten voor smoothies? Of overweeg je zelfs een smoothie dieet? Dan is het volgende artikel een echte aanrader. Hier staan namelijk 7 verschillende overheerlijke smoothies beschreven waarmee je, tijdens het genieten, snel kilo’s kunt verliezen. Ook hier vind je nog wat tips over overheerlijke smoothies. Hoe je een smoothie maakt, lees je hier.

Plaats een reactie