free
hit counter

Is rabarber gezond?

In de periode van maart tot juli wordt rabarber geoogst en dit is dan ook de periode dat deze het meest gegeten wordt. De stengels zijn op dit moment op zijn best. Veel mensen vragen zich af of rabarber gezond is. Het antwoord daarop is ja, maar niet in alle gevallen. Hieronder beantwoorden we de vraag ‘Hoe gezond is rabarber?’ en geven we meer informatie over de mogelijke nadelen van het eten van rabarber.

Waarom is rabarber gezond?

Er zijn verschillende redenen waarom we kunnen zeggen dat rabarber gezond is om met regelmaat te eten. Ten eerste werkt rabarber goed tegen constipatie. Het heeft namelijk een laxerende werking. Dat komt door de stof anthrachinone die in rabarber zit. Daarnaast is rabarber gezond omdat ze veel mineralen bevatten. Het voordeel van het eten van rabarber is dat er vrijwel alle mineralen in zitten. Ze zijn niet in zeer hoge percentages aanwezig, maar wel bijna alle mineralen zijn aanwezig. Een groot voordeel hiervan is dat de mineralen de werking van de vitaminen kunnen versterken. De mineralen die het meest in rabarber zit zijn calcium en magnesium.

Naast mineralen zit rabarber ook vol met onmisbare vitaminen. Net als bij de mineralen geldt dat de vitaminen niet in zeer hoge percentages aanwezig zijn, maar ze zitten er wel vrijwel allemaal in. Dat maakt rabarber een zeer diverse groente om te eten. Diversiteit is belangrijk voor je lichaam, omdat er zo op verschillende vlakken aan de gezondheid wordt gewerkt. Vitamine K zit het meest in rabarber. Deze heeft een ADH-waarde (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van 24 procent. Vitamine K is belangrijk voor de aanmaak van botten, de stofwisseling en het beschermd de neuronen in de hersenen.

Wanneer is rabarber minder gezond?

Rabarber is echter niet in alle gevallen gezond. Dat komt omdat rabarber oxaalzuur bevat. Oxaalzuur is een giftige stof die zich in het lichaam bindt met calcium. Het lichaam doet dat om het oxaalzuur te neutraliseren. Wanneer je eens in de week rabarber eet dat is dit uiteraard geen probleem. Wanneer je echter teveel rabarber eet dan kan dat nadelige gevolgen voor je lichaam meebrengen. Hoe meer rabarber er namelijk wordt gegeten, hoe meer calcium uit het lichaam wordt getrokken. Hierdoor kan botontkalking worden veroorzaakt en wordt de kans op nierstenen verhoogt. Wanneer je echter een aanleg hebt voor reuma, nierstenen of artritis dan kun je het eten van rabarber het beste overslaan. Ondanks dat je de heerlijke rabarber hierdoor moet missen is dit wel de meest gezonde oplossing voor je lichaam.

De bladeren van rabarber bevatten het meeste oxaalzuur. Deze kunnen dan ook het beste worden vermeden. Ook zijn jonge stelen het beste om te eten. Deze bevatten slechts weinig oxaalzuur. Pas wanneer stelen 2 maand of ouder zijn dan bevatten ze meer oxaalzuur.

Tijdens het klaarmaken van de rabarber kun je deze het beste schillen en de stukken niet te lang laten koken. Vervolgens kun je het kookvocht weggooien. Hierna kun je heerlijk genieten van de lekkere klaargemaakte rabarber!

Plaats een reactie