free
hit counter

Is radijs gezond? Je leest het hier

Ben jij een liefhebber van die rode bolletjes met wit vlees aan de binnenkant? Deze rode bolletjes zijn radijsjes en deze zal je ongetwijfeld wel eens gegeten hebben. Radijsjes kunnen rauw gegeten worden en zijn voor de ene een heerlijk gerecht, terwijl anderen deze enigszins scherpe en vreemde smaak liever niet eten. De radijsjes zijn de wortel van de plant, maar de bladeren van de plant van radijsjes zijn ook eetbaar. De meeste mensen hebben radijsjes standaard in de keuken, maar zijn radijsjes gezond? Jazeker, ze zijn heel gezond om met regelmaat te eten. De redenen waarom radijs gezond is leggen we hieronder uit. We vertellen je ook direct hoe gezond radijs is.

Waarom radijsjes gezond zijn

Er zijn vele redenen waarom radijs gezond is. Om het overzichtelijk te houden hebben we de belangrijkste voordelen hieronder benoemd. Vervolgende zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van radijs verder uitgewerkt.

  • Belangrijke antioxiderende werking
  • Bestrijden van ziekten
  • Goed voor je nieren
  • Goed voor de spijsvertering
  • Middel tegen bloedarmoede
  • Gezond afvallen met radijsjes

Radijsjes beschikken over belangrijke antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen de cellen in het lichaam beschadigen en de weg vrij maken voor kanker. Antioxidanten zorgen er voor dat de cellen worden beschermd. Een belangrijke antioxidant in radijsjes is vitamine C. Het zorgt dus voor een goede weerstand. Daarnaast wordt er gezorgd dat de overige voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen kunnen worden. Naast kanker worden er ook andere ziekten bestreden tijdens het eten van radijsjes. Zo zijn deze rode bolletjes ook goed bij het tegengaan van diabetes, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Enerzijds komt dat mede door de vele antioxidanten die in radijsjes zitten. Daarnaast zitten radijsjes boordevol met vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Het zorgt voor een goede spijsvertering. De voeding kan hiermee geleidelijk door het lichaam en de darmen. Tijdens het spijsverteringsproces kunnen de voedingsstoffen op de juiste manier uit de voeding worden gehaald.

Daarnaast zijn radijsjes ook erg goed voor je nieren. De gifstoffen worden namelijk opgeslagen in je nieren om te voorkomen dat deze schade kunnen aanrichten aan het lichaam. Echter zitten de gifstoffen nog wel in het lichaam. Radijsjes helpen het lichaam om er voor te zorgen dat de gifstoffen het lichaam uit worden gevoerd. Wanneer gifstoffen zich ophopen in de nieren dan kan dat zorgen voor nierziekten. Door het eten van radijsjes worden nierziekten dus voorkomen.

Nog een reden wat radijs gezond maakt is dat het goed werkt tegen bloedarmoede. Naast de vele vezels bevatten ze veel ijzer. IJzer is goed om de bloedarmoede tegen te gaan. Tot slot zijn radijsjes gezond om op te nemen in je dieet. Ze beschikken over weinige calorieën, ze herbergen geen vet en zijn boordevol aan belangrijke voedingsstoffen. Een groot voordeel is dat je radijsjes makkelijk als tussendoortje kunt nemen. Je kunt ze rauw eten en bent dus geen tijd kwijt aan het klaarmaken van de radijsjes. Door het hoge gehalte aan vezels in de radijsjes geven ze je lichaam sneller een gevoel dat je vol zit.

Plaats een reactie