free
hit counter

Is rucola gezond? Je leest het hier

Rucola is een wild slablad dat oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied komt. Het is een licht scherp slablad met een walnootachtige nasmaak. Je kunt rucola kopen in vrijwel alle kruidenierswinkels, maar je kunt het ook voorverpakt aanschaffen in de supermarkt. De vraag is echter of rucola gezond is. Het antwoord daarop is ja. Maar hoe gezond is rucola precies? Het is namelijk zo dat het niet in alle gevallen gezond is om veel rucola te eten. Daar leggen we meer over uit hieronder.

Waarom rucola gezond is

Eet je rucola? Dan krijg je belangrijke vitaminen en mineralen binnen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Bij het eten van rucola zal je niet snel een tekort aan vitamine K krijgen. Vitamine K is namelijk in een grote hoeveelheid aanwezig. Tijdens het eten van 100 gram rucola krijgt je lichaam al 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveel (ADH) vitamine K binnen. Deze vitamine zorgt voor de aanmaakt van botten, voor de bloedstolling en is tevens belangrijk om de beschadiging van de neuronen in de hersenen tegen te gaan. Dit laatste helpt bij het bestrijden van Alzheimer. Naast vitamine K zijn er nog meer gezonde vitaminen die je lichaam binnen krijgt. Bij 100 gram rucola krijgt je lichaam 79% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Vitamine A is een zeer belangrijke antioxidant die je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Datzelfde geldt voor de vitamine C die in rucola zit (25% ADH). Andere vitaminen die er voor zorgen dat rucola gezond is, zijn vitamine B11, B5, B2 en B1. Deze laatste vitaminen komen in mindere maten van de ADH-waarde voor, maar zijn ook belangrijk om opgenomen te worden in het lichaam.

Behalve vitaminen zitten er belangrijke en gezonde mineralen in rucola. In 100 gram rucola vind je de volgende mineralen met de waardes voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: IJzer (18% ADH), calcium (16% ADH), mangaan (14% ADH), magnesium (12% ADH). Verder zit er koper, fosfor en kalium in rucola met een ADH-waarde van 8%.

Door de vele antioxidanten, zoals vitamine A en C is rucola een belangrijke bestrijder van ziekten, zoals kanker. Er zitten ook enkele flavonoïden in de rucola bladeren, wat er ook voor zorgt dat rucola sla gezond is om met regelmaat te eten. Naast boerenkool is rucola daarom een van de meest gezonde groenten ter wereld. Tot slot is er nog een reden waarom rucola gezond voor ons is. Het is een goede en gezonde manier voor mensen die willen afvallen. Er zitten veel voedingsstoffen in rucola en slechts weinig calorieën.

Wanneer is rucola minder gezond?

Het staat vast dat rucola gezond is. Echter dient er wel op worden gelet dat er niet teveel rucola wordt gegeten. Rucola is namelijk een nitraatrijke groente. Nitraat kan in het lichaam om worden gezet naar de schadelijke stof nitriet. Nitriet belemmert de opname van zuurstof en het kan er voor zorgen dat het zuurstoftransport in het lichaam wordt ontregelt. Echter kan het geen kwaad wanneer je maximaal een aantal keer in de week rucola eet.

Plaats een reactie