free
hit counter

Is courgette gezond?

Veel mensen verwarren de courgette met komkommers. Dat is niet gek, want deze groenten lijken veel op elkaar. Sterker nog, komkommers, augurken en meloenen zijn allemaal familie van de courgette. Deze groente kom uit het zuiden van Noord-Amerika en Mexico. Rond de 16e eeuw is deze groente ook naar Europa gekomen. Naast dat we heerlijk van deze groente kunnen smullen is het belangrijk om te weten of courgetten gezond zijn voor ons lichaam. Het antwoord daarop is ja. Maar waarom zijn courgettes gezond voor ons lichaam en hoe gezond is courgette? Hieronder vertellen we er meer over.

Waarom courgette gezond is

We kunnen met zekerheid zeggen dat courgettes gezond zijn om met regelmaat te eten. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder op een rijtje gezet. Vervolgens hebben we de verschillende voordelen van het eten van courgettes uitgewerkt.

  • Boordevol vezels en weinig calorieën
  • Belangrijke vitaminen en mineralen
  • Goed voor je ogen
  • Ontstekingsremmende werking

Wist je dat je tijdens het eten van courgette slechts zeer weinig calorieën binnenkrijgt? Per 150 gram courgette krijg je namelijk maar 50 calorieën binnen. Wil jij graag wat kilo’s kwijtraken op een gezonde manier? Dan raden we je aan om courgette op te nemen in je voedingsschema. De lage hoeveelheid calorieën is niet de enige reden waarom courgettes goed zijn bij het afvallen. Courgettes bevatten ook veel vezels. Vezels geven je lichaam sneller een verzadigd gevoel, waardoor je niet meer voeding nodig hebt. Daarnaast zijn vezels goed voor de stoelgang en zijn ze goed voor mensen met suikerziekte.

Nog een belangrijke reden waarom courgette gezond is, is omdat deze en goede bron zijn van vitaminen en mineralen. Tijdens het eten van courgetten krijgt je lichaam een goede hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C is belangrijke bij het bestrijden van vrije radicalen en zorgt voor een sterk immuunsysteem. Verder krijgt je lichaam veel vitamine B2, B11, A en K binnen. Ook zit er vitamine B1 en B3 in courgette. Courgettes bevatten de volgende mineralen: kalium, mangaan, fosfor, magnesium en koper.

Wanneer je over een goede dosering kennis beschikt dan weet je waarschijnlijk al dat courgettes gezond zijn voor je ogen. Vitamine A is namelijk goed voor je ogen. Echter zitten er nog veel voedingsstoffen in die een positief effect hebben op je ogen. Dit zijn de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen gaan leeftijd gerelateerde kwalen tegen. Hiermee kunnen courgettes worden vergeleken met wortelen.

Bovenstaand laat al veel zien over de gezondheid van courgettes. Er is nog een belangrijke reden waarom courgette gezond is. Courgettes hebben een ontstekingsremmende werking op celniveau. Vitamine A en C hebben ook een ontstekingsremmende werking, maar er zit ook een goede hoeveelheid omega3-vetzuren in courgette. Deze staan ook bekend al bestrijder van ziekten als kanker, een hartinfarct of aderverkalking.

Maak heerlijke courgettesoep

Wanneer je niet van gewone courgette houdt dan kun je er ook een soep van maken. Net als normale courgette is courgettesoep gezond. Let er bij het koken op dat je de courgette niet te lang laat koken. Er kunnen dan belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. 5 minuten koken is lang genoeg.

Plaats een reactie