free
hit counter

Is andijvie gezond?

Andijvie is een echte Hollandse groente. Niet alleen in Nederland wordt andijvie veel gegeten, maar ook in andere landen wordt er goed in deze groente gegeten. Echter staat andijvie bekend als een minder lekkere maaltijd. Het heeft een lichte bittere smaak en veel kinderen slaan een maaltijd die bestaat uit andijvie liever over. De slechte smaak wordt veroorzaakt doordat de andijvie vaak te lang wordt gekookt. Het is voldoende om andijvie slechts 5 minuten te koken. Met een kooktijd van 5 minuten smaakt de andijvie stukken beter. Maar is andijvie gezond om te eten? Het antwoord daarop is ja. Hieronder leggen we meer uit waarom andijvie gezond is en waarom het belangrijk is om deze met regelmaat te eten.

Waarom andijvie gezond is

Een van de voornaamste redenen waarom andijvie gezond is, is omdat deze boordevol zit met vitaminen en mineralen. Vitamine K komt in de grootste hoeveelheid voor in andijvie. Vitamine K zorgt voor de bloedstolling en voor de aanmaak van botten. Je hoeft slechts ongeveer 60 gram andijvie per dag te eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K te komen. Het is niet erg om meer andijvie te eten, gezien je geen overschot aan deze vitamine binnen kunt krijgen. Daarnaast is vitamine A is een grote hoeveelheid aanwezig. Bij het eten van 100 gram andijvie krijgt je lichaam ongeveer 72 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine A is belangrijk voor de ogen, voor de huid, de weerstand en de groei. Het kan zelfs schadelijk zijn wanneer je onvoldoende vitamine A binnenkrijgt. Andere vitaminen die je lichaam binnenkrijgt tijdens het consumeren van andijvie zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B11, C en vitamine E.

Je lichaam krijgt niet alleen belangrijke vitaminen binnen tijdens het eten van andijvie, maar ook diverse mineralen. Zo krijgt je lichaam mangaan, koper en ijzer in goede hoeveelheden binnen. Verder krijgt je lichaam ook kalium, calcium, magnesium, zink en fosfor binnen via andijvie.

De medicinale werking van andijvie

Wist je overigens dat andijvie ook bekend staat om de medicinale werking? Groenten met groene bladeren staan bekend om de vele voedingswaarde. Wanneer er een nadruk wordt gelegd op deze groente dan kunnen bepaalde ziekten worden genezen. Zo wordt het eten van andijvie voorgeschreven tijdens problemen met het hart, met de lever of de gal. Daarnaast zijn er nog meer ziekten die kunnen worden tegengegaan met het eten van andijvie. Astma, artritis, constipatie, candina en diabetes kunnen worden tegengegaan. Verder kunnen ziekten als obesitas, acné, eczeem en leververgroting ook kunnen worden bestreden.

Tot slot heeft andijvie ook een laxerende werking. Deze laxerende werking is goed om het lichaam te reinigen van bepaalde gifstoffen. Naast dat de gifstoffen tijdens het reinigen uit het lichaam verdwijnen, worden de voedingsstoffen beter door je lichaam opgenomen. Dit geeft een boost aan je immuunsysteem en het is tevens erg goed voor je zenuwstelsel en voor je ogen. Uit al het bovenstaande kunnen we met zekerheid zeggen dat het zeer gezond is voor je lichaam om met regelmaat andijvie te eten.

Plaats een reactie