free
hit counter

Is pompoen gezond?

Pompoen is een groente in Nederland wat over het algemeen niet veel gegeten wordt. Toch kennen we de pompoen allemaal. Op 31 oktober is het Halloween en dan kennen we de pompoenen als uitgeholde groenten waar een gezicht in is gesneden. Meestal in de vorm van een griezelig gezicht. Wij kennen de pompoenen van Halloween voornamelijk van films en series. In Nederland worden er wel diverse themafeesten voor Halloween georganiseerd, maar wij gaan er niet massaal mee langs de deuren, zoals ze dat in Amerika doen voor ‘Trick or Treat’. Echter is de vraag of pompoen ook gezond is naast dat het gebruikt wordt voor Halloween. En zijn pompoenpitten gezond? Het antwoord daarop is ja, het is heel gezond om te eten. Van pompoenen zijn met name de pompoenpitten gezond. Hieronder vertellen we meer over de gezondheidsvoordelen van pompoenen.

Hoe gezond is pompoen?

Dat pompoen gezond is kunnen we wel met zekerheid zeggen. Maar waarom is pompoen gezond? Dat komt voornamelijk door wat er in zit. In pompoen zit vruchtvlees, olie en pitten. Verder bevat de pompoen vele mineralen en vitaminen en belangrijke stoffen, zoals vezels, antioxidanten, vetten, suikers en koolhydraten.

Er zitten veel verschillende vitaminen in pompoen. Vitamine B1, B6, B11, B12, en vitamine C en D zijn te vinden in een pompoen. Verder zit er in pompoen ook caroteen. Dit kan in ons lichaam worden omgezet naar vitamine A. Vitamine A is goed voor onze ogen, voor de huid, de groei en de weerstand. Niet alleen vitamine A is goed voor de weerstand, maar ook vitamine C zorgt voor een sterk immuunsysteem. Dit zijn beide antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Door het tegengaan van de vrije radicalen worden de cellen in het lichaam beschermd en hierdoor wordt de kans op kanker verkleind.

Daarnaast bevatten pompoenen veel vezels die helpen bij de spijsvertering. De spijsvertering wordt namelijk versneld. Ook kan door een hoger percentage aan vezels er voor worden gezorgd dat de spijsvertering beter verloopt waardoor de voedingsstoffen beter uit de voeding kan worden gehaald.

Tot slot zijn er nog een aantal gezondheidsvoordelen van het eten van pompoenen. Mensen die last hebben van astma kunnen thee drinken die wordt gezet van pompoenbladeren. Deze helpen de astma te verlichten. Prostaatvergroting of andere problemen met de prostaat kan worden tegengegaan door de olie en de pompoenpitten in pompoenen. Daarnaast bestrijden de pompoenpitten ook problemen met de gal en de lever. Daarom zijn pompoenpitten gezond om ook te eten.

Maak heerlijke pompoenensoep

Net als verse pompoen is pompoensoep gezond. Dit kun je gemakkelijk zelf maken. Door het zelf te maken weet jij zeker dat er verse pompoen in de soep zit. Hiervoor hoef je alleen een pompoen in stukken te snijden, de pitten er uit te halen en een heerlijke soep te maken. Hier kun je knoflook, gember, peper, nootmuskaat, komijn of nog meer bij in doen. De pompoenpitten kun je later zelfs nog roosteren en hoef je niet weg te gooien. Omdat pompoenpitten gezond zijn is het zonde om deze zomaar weg te gooien.

Plaats een reactie