free
hit counter

Is witlof gezond?

Witlof is een bladgroente met een zeer bittere smaak. Deze groente wordt in het donker gekweekt en groeit uit de wortel van cichorei. Naast dat we het kennen als een groente met een zeer bittere smaak kent witlof nog verschillende voordelen voor onze gezondheid en is het goed om deze bladgroente met regelmaat te eten. Hieronder vertellen we daarom waarom witlof gezond is voor ons lichaam.

Waarom is witlof gezond?

Voor wie op dieet is en af wilt vallen is witlof een perfecte gezonde keuze. Je hoeft niet langer honger te lijden en slecht met je lichaam om te gaan door het gewicht kwijt te raken. Witlof kun je eten als snack gedurende de dag. Witlof is een van de meest gezonde groenten als het gaat om de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Er zitten slechts 15 calorieën in witlof per 100 gram. Wist je overigens dat witlof voor 90 procent uit vocht bestaat? Hierdoor is witlof een geschikte snack om tussendoor te nemen wanneer je honger hebt in plaats van een ongezonde hap.

Naast dat witlof goed is als een dieet is het ook goed voor de spijsvertering. Constipatie wordt tegengegaan door het eten van witlof. Dat komt doordat er een laxerend effect in zit. Ook helpt witlof het lichaam om alle voedingsstoffen uit het voedsel te halen en op de juiste manier in het lichaam op te nemen. In witlof zitten probiotische stoffen die helpen om de lever te ontgiften.

Witlof helpt ons lichaam ook gezond te beschermen tegen ziekten. Er zitten namelijk niet alleen weinig calorieën in of stoffen die helpen om de spijsvertering te verbeteren, maar witlof is ook een bron van vitamine C. Vitamine C is belangrijk om ons lichaam te beschermen van bacteriën, zoals vrij radicalen. Vrije radicalen kunnen de cellen in ons lichaam beschadigen wat kanker kan veroorzaken. In feite kan witlof ons lichaam dus beschermen tegen kanker. Ook kan vitamine C je immuunsysteem op peil houden waardoor je beter tegen een verkoudheid kunt. Wanneer je met een griep bij de huisarts komt dan zal hij hoogstwaarschijnlijk aanbevelen om er voor te zorgen dat je genoeg vitamine C krijgt. Een reden voor jou dus om witlof te eten! Het voorgaande toont aan dat witlof gezond is om het met regelmaat te eten.

Waar moet ik op letten bij het eten van witlof?

Om er voor te zorgen dat witlof gezond is zijn er wel een aantal dingen waarop gelet moet worden. Het gaat dan voornamelijk om het klaarmaken van de witlof. Wanneer je witlof kookt moet je er voor zorgen dat je de witlof niet te lang laat koken. Wanneer deze groente te lang wordt gekookt dan gaan er belangrijke voedingsstoffen verloren, zoals fytonutriënten, mineralen en vitaminen. Wanneer je witlof eet omdat het weinig calorieën bevat dan kun je er beter niet teveel of geen gesmolten kaas overheen doen. Veel mensen doen dit om de smaak te verbeteren en de bittere smaak tegen te gaan. Echter is gesmolten kaas een bron van calorieën.

Plaats een reactie