free
hit counter

Zijn wortels gezond?

Wortelen staan bekend als de groenten die we gaan eten als we willen afvallen. Voor de een is het eten van wortelen een echte lekkernij en de ander eet ze liever niet wanneer dat niet nodig is. Maar is een wortel gezond naast dat het goed is om af te vallen of een lekkernij kan zij? Ja, er zijn veel gezondheidsvoordelen aan het eten van wortelen. Maar hoe gezond zijn wortels en wat maken ze zo gezond? Dat lichten we hieronder verder toe.

Waarom zijn wortels gezond?

Er zijn verschillende redenen waarom wortelen gezond zijn. Een daarvan is dat het een gezonde manier is om af te vallen. Wanneer je op dieet bent zijn wortelen een goede keuze om mee te nemen in je voedingsschema. Ze bevatten maar weinig calorieën en bevatten tegelijkertijd veel gezonde voedingsstoffen. Dit zorgt er voor dat je veel beter een wortel kunt eten als snack tussendoor in plaats van honger te lijden of een ongezonde hap te nemen. Daarom kun je met wortelen gezond afvallen.

Verder zijn wortelen gezond omdat ze veel gezonde voedingswaarden bevatten. Ze zitten boordevol met vitaminen en mineralen. Wortelen hebben de volgende vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C en vitamine E. De vitaminen zorgen er voor dat je lichaam een betere weerstand krijgt en dat je lichaam beter in staat is om ziekten te bestrijden. Dat kunnen kleine griepjes zijn maar ook ergere ziekten, zoals kanker of hart- en vaatziekten. De vitaminen hebben een vaatverwijdende werking en dit is erg gunstig als je op leeftijd komt. Je cholesterolgehalte kan hierdoor naar beneden worden gebracht en dit heeft een positieve invloed op de bloedsomloop in je lichaam.

Een van de meest bekende voordelen waarom wortels gezond zijn is dat het goed is voor je ogen. Als kind heb je vast al tal van keren te horen gekregen dat je voldoende wortelen moet eten, omdat je dan een beter zicht hebt in het donker. Dat klopt. Wortelen hebben een zeer hoge dosering aan de stof betacaroteen. In je lichaam kan deze stof worden omgezet naar vitamine A. Vitamine A is weer nodig voor het goed functioneren van je ogen. Je ogen worden beter in staat om zich aan te passen in de duisternis, waardoor je beter kunt zien in het donker. Mensen die last hebben van nachtblindheid kunnen dat hebben door een langdurig tekort aan vitamine A. De stof betacaroteen zorgt er overigens ook voor dat je een mooie huid zult krijgen. Eet hiervoor regelmatig wortels, maar het heeft geen zin om het dagelijks te consumeren.

Tips voor het eten van wortels

Als je wortels niet kookt, maar gewoon rauw eet dan bevatten ze de meeste vitaminen en voedingsstoffen. Tijdens het koken kunnen deze verloren gaan. Daarom zijn rauwe wortels gezond. Ook is wortelsap gezond. Het beste is om deze zelf te maken in plaats van een pak uit de supermarkt. Wanneer je de wortelsap zelf maakt is wortel gezond. Wanneer je hem in de supermarkt in een pak koopt dan zijn er vaak suikers toegevoegd en heb je geen verse wortel.

 

Plaats een reactie