free
hit counter

Is knolselderij gezond?

Knolselderij is een ondergronds groeiend gewas dat gegeten kan worden als vervanging voor de aardappel. Knolselderij is namelijk erg voedzaam en tegelijkertijd is knolselderij gezond om regelmatig te eten. Deze groente is verwant aan de selderij en is familie van de wortel. De reden waarom knolselderij gezond is lees je verder op deze pagina.

Waarom is knolselderij gezond?

De grootste reden waarom knolselderij gezond is, is omdat deze boordevol zit met voedingsstoffen waar je lichaam om zit te springen. Knolselderij zit vol met nuttige vitaminen en mineralen die goed zijn om dagelijks te consumeren. De vitamine waar knolselderij het meeste van heeft is vitamine K. Per 100 gram knolselderij consumeer je meteen meer dan 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine K zorgt voor de bloedstolling in het lichaam en het aanmaken en stevig maken van de botten.

Daarnaast zorgt vitamine K voor het beperken van de schade aan de neuronen in de hersenen en wordt de kans op Alzheimer verkleind. Het is nooit slecht om veel vitamine K binnen te krijgen, want een teveel van deze vitamine bestaat vrijwel niet. Alleen mensen die bloedverdunners gebruiken dienen er op te letten dat ze niet teveel vitamine K binnenkrijgen. Ook zit er in knolselderij veel vitamine C en B6. Verder zit er in kleinere hoeveelheden de vitaminen B1, B3 en B5. In knolselderij zitten ook belangrijke mineralen. De meest voorkomende is fosfor met een dagelijkse hoeveelheid van 16 procent. Andere mineralen die voorkomen in knolselderij zijn calcium, koper, ijzer, mangaan, kalium, natrium en magnesium.

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dan knolselderij een belangrijke rol speelt in het tegengaan van kanker. Er zitten belangrijke antioxiderende stoffen in die kankercellen bestrijden. De witte knol en de wortel van knolselderij bevat poly-acetylenen die er voor zorgen dat kankercellen worden bestrijdt. Deze werken tegen het bestrijden van leukemie en darmkanker. De belangrijkste poly-acetylenen zijn falcarinol, panaxydiol en methyl-falcarindiol.

Naast dat knolselderij kanker kan tegengaan bestrijdt het ook hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten worden vaak veroorzaakt door een te hoog cholesterolpercentage. Cholesterolvorming zorgt voor dunnere aderen, waardoor er een hogere bloeddruk ontstaat. Dit kan een hartinfarct veroorzaken. Het hoge gehalte aan vezels dat in knolselderij zit helpt erbij om bloedvaten schoon te houden.

Andere redenen waarom knolselderij gezond is, is omdat deze de werking van de nieren verbetert. Hierdoor worden er meer afvalstoffen uit het lichaam uit geplast en worden nierstenen ook makkelijker uit het lichaam geplast. Verder helpt het bij het soepel laten lopen van de menstruatie en is het goed voor de productie van moedermelk.

Wanneer knolselderij minder gezond is

Eet knolselderij niet te vaak en eet er niet teveel van. Enkele malen in de week is wel een maximum. Het is belangrijk om gevarieerd te blijven eten en daarnaast bevat knolselderij een hoog gehalte aan natrium. Natrium houdt verband met zout en het is niet gezond voor je lichaam om hier teveel van binnen te krijgen. Door het eten van teveel natrium kun je een te hoge bloedsdruk krijgen.

Plaats een reactie