free
hit counter

Zijn uien gezond of zijn ze alleen lekker?

Uien eten we vrijwel dagelijks. Dat komt omdat het een echte smaakmaker is en gemakkelijk bij veel verschillende gerechten gegeten kan worden. Uien gaan goed bij de roerbakmix, een gesneden ui is lekker door het omelet, bij het vlees of we gooien zelfs uitjes over de mayonaise. Heeft een ui echter nog meer te bieden behalve dat het een heerlijke smaakmaker is? Is een ui gezond? Jazeker, uien hebben veel verschillende gezondheidsvoordelen. Er wordt zelfs gezegd dat uien een geneeskrachtige werking hebben. Hieronder lees je er meer over en beantwoorden we tevens de vraag ‘hoe gezond zijn uien’?

Waarom zijn uien gezond?

Uien beschikken over belangrijke stoffen die belangrijk zijn om ons lichaam gezond te houden. De ui bevat namelijk zwavelbestanddelen, diverse antioxidanten en flavonïden. Waar deze stoffen goed voor zijn? Dat zullen we je vertellen.

De zwavelbestanddelen die in uien zitten zijn stoffen die er voor zorgen dat het cholesterol wordt verlaagd. Daarnaast zorgen de antioxidanten ervoor dat de cellen worden beschermd van afvalstoffen en dit helpt dus ook tegen oxidatie en plakvorming in de bloedbanen. Hiermee voorkom je dat er bloedplaatsjes worden opgestapeld in de aderen. Wanneer dit gebeurt kun je last krijgen van een bloedpropje in je aderen en dat wordt ook wel een trombose genoemd. Een trombose kan een hartinfarct veroorzaken en door het eten van de juiste stoffen ga je in feite hart- en vaatziekten tegen. Verder hebben we nog een stof flavonoïden die er voor zorgen dat het bloedsuikerspiegel in balans blijft en daarmee diabetes wordt tegengegaan.

Ook is ui gezond omdat er veel vitaminen en mineralen in zitten. Vitamine C komt het meest voor in uien en is ook een belangrijke antioxidant. Het zorgt ervoor dat slechte bacteriën uit het lichaam worden gehouden en dat goede bacteriën beter opgenomen kunnen worden. Je immuunsysteem wordt sterker gehouden en daardoor ben je beter bestand tegen bepaalde ziekten, zoals een lichte griep maar ook tegen ziekten, zoals kanker. Er kan dus worden gezegd dat uien heel gezond zijn.

Wist je overigens dat een ui gezond is om de sperma van de man op een positieve manier te beïnvloeden? Zo is uit onderzoek gebleken dat uien kunnen zorgen voor een hogere spermaconcentratie en dat de spermacellen meer levenskrachtig worden. Daarnaast is het ook zo dat uien bij kunnen dragen aan de haargroei. Volgens studies beginnen de haren te groeien wanneer je twee keer per dag uiensap op je huid smeert. Uiensap houdt de huid schoon en het stimuleert de bloedsomloop. Dit komt door de antioxidant katalase die in uien zit.

Klaarmaken van de uien

Het is niet alleen zo dat gebakken uien gezond zijn, maar het is ook zo dat een rauwe ui gezond is en dat de lente ui gezond is. Allen beschikken ze over goede voedingsstoffen. Let er alleen op dat de ui niet te lang wordt gebakken, omdat er dan belangrijke voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Ook is het zo dat uien bacteriële infecties tegen kunnen gaan. Daarbij is het wel belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van rauwe uien. Het bacterie bestrijdende effect van gebakken, gestoomde of gekookte uien is namelijk een stuk minder.

Plaats een reactie