free
hit counter

Zijn spruitjes gezond?

Spruitjes zijn kleine kooltjes die uit veel bladeren bestaan. In Nederland staan deze minikooltjes het meeste op het menu in de winter. Voor veel mensen is het eten van spruitjes niet te favoriete maaltijd. Voor sommige kinderen is het de schrik van de dag als er spruitjes op tafel worden gezet en voor sommige volwassen is het ook niet de eerste keus. Echter weten we allemaal dat spruitjes gezond zijn voor ons lichaam en daarom staan ze ook met regelmaat weer op de keukentafel. Maar hoe gezond zijn spruitjes precies? Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is om ze met regelmaat te eten en waarom spruitjes gezond zijn.

Waarom zijn spruiten gezond?

De reden waarom spruitjes gezond zijn komt voornamelijk door de gezonde voedingsstoffen die er in zitten. In spruiten zit namelijk meer vitamine C dan dat er in een sinaasappel zit. Dat is niet niks en alleen dat is al een belangrijke reden om spruitjes te eten. Vitamine C heb je dagelijks weer een bepaalde hoeveelheid van nodig, omdat deze vitamine wateroplosbaar is. Daarom dien je elke dag weer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen.

Naast vitamine C zijn de spruitjes gezond, omdat ze rijk zijn aan vitamine K, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Het hoge vezelgehalte in spruitjes is goed voor de spijsvertering en voor de stoelgang. Het eten van spruitjes verzacht de ontlasting, omdat het oplosbare vezels bevat die water absorberen. Daarnaast zorgen de vezels in spruitjes er voor dat de darmen gereinigd en geleegd worden. Hierdoor wordt de kans op schimmel- en bacteriële infecties in het maag en darmkanaal verminderd.

Verder zijn spruiten gezond, omdat ze maar weinig vet en geen cholesterol bevatten. Dit is positief voor het cholesterol gehalte in je bloed. Dit wordt ook wel de dichtheid van lipoproteïnen genoemd. Deze dichtheid zorgt voor de plak die aan de binnenkant van je aderen zit, waardoor het bloed er slechter doorheen kan stromen. Aangezien deze factoren sneller voor stress en hart- en vaatziekten zorgen, zorgt het eten van spruitjes ook voor een verminderde kans op deze ziekten.

Nog een belangrijk voordeel van het eten van spruiten is dat het ons geheugen en de functies van de hersenen verbetert. Spruitjes versterken namelijk de neurotransmitters in onze hersenen. Dat komt door de samenstelling van de mineralen fosfor, mangaan en kalium in de spruitjes. Dit zorgt niet alleen voor het verbeteren van de functies in de hersenen en het geheugen, maar ook voor het behandelen van psychiatrische stoornissen, zoals ADHD, angst en depressie.

Waar moet ik op letten bij het eten van spruitjes

Zorg dat je spruitjes niet te lang laat koken als je deze aan het klaarmaken bent. Wanneer spruitjes maximaal 10 minuten hebben gekookt dan zijn ze klaar om gegeten te worden. Indien spruitjes te lang worden gekookt dan gaan er belangrijke voedingsstoffen verloren en komt er tevens een minder aangename geur vrij. Dit heeft een zwavelachtige geur. Deze geur is tevens een van de belangrijke oorzaken waarom veel mensen spruitjes niet lekker vinden.

Plaats een reactie