free
hit counter

Crash Dieet, Wel Of Niet Doen? De feiten!

Je kent het wel. Vlak na de feestdagen of vlak voor de zomer dan denk je van ‘misschien is mooi om een paar kilo’s af te vallen’ en dan beginnen mensen te kijken naar methodes als het crash dieet.

Het klinkt aardig toch? Binnen een week vijf kilo afvallen met een crash dieet. Zeker wanneer het weer wat warmer begint te worden en het tijd wordt om naar het strand te gaan.

Of een kledingstuk die weer heel graag aan wilt doen.. of misschien heb jij wel je droomjurk voor je bruiloft gevonden, maar je moet een paar maten afvallen.. lastig!

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het een hele logische stap is om aan een crash dieet te beginnen. Om korte termijn zal het ook helpen, maar op lange termijn moet je ook de gevolgen accepteren.

De meeste mensen denken bij een crashdieet al snel aan pillen, poedertjes of heel veel sporten. Dit heeft niks met een crashdieet te maken. Bij een crashdieet is het zo dat je snel kunt afvallen door heel weinig te eten.

Het is voor velen onduidelijk wat een crash dieet inhoudt en daarom is het verstandig om hier kort bij stil te staan.

Wat Is Een Crash Dieet?

Bij een crash dieet is het zo dat je lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Wanneer dit het geval is zal je dus snel gewicht verliezen. Deze diëten zijn ook met dit doel gemaakt.

Het is mogelijk om binnen een week vijf kilo af te vallen. Een crash dieet is ook niet bedoeld als lange termijn oplossing, maar om echt snel veel kilo’s te verliezen.

Het resultaat is er dan ook hooguit een paar weken en je zult daarna weer naar je oude gewicht teruggaan. Het nadeel van deze methode is dat het niet gezond is voor je lichaam.

Wil je blijvend gewicht verliezen en na je dieet ook op gewicht blijven, dan is het verstandig om te overwegen om naast je dieet ook voldoende te bewegen.

Zoals je al gelezen hebt, is dit dieet niet voor een lange periode geschikt. Je verliest weinig vetmassa, maar vooral vocht en spiermassa.

Er bestaan verschillende soorten crash diëten. Enkele voorbeelden zijn:

Welk Crash dieet?

Ziekenhuisdieet
Het ziekenhuisdieet wordt veel toegepast in ziekenhuizen. Het is bedoeld voor mensen die voor een operatie een paar kilo’s moeten afvallen. Bij dit dieet eet je vooral geroosterde boterhammen, tomaten en fruit.

Het is belangrijk om veel water te drinken en in het weekend mag er gewoon gegeten worden. Dit dieet mag je maximaal drie weken toepassen. Ik raad je aan om hier helemaal niet mee te beginnen, gezien de risico’s die het met zich mee brengt.

Soepdieet
Het soepdieet is minder extreem dan het ziekenhuisdieet, maar dit wil nog niet zeggen dat het ook gezonder is voor je lichaam. Bij het soepdieet mag je zoveel soep drinken als je wil.

Zoals je al weet, bestaat soep voor het grootste deel uit water. Het recept voor soep staat vast en bevat nauwelijks calorieën.

Je eet vooral veel groenten en fruit en kunt onbeperkt van het zogenaamde “dieetsoep” eten.

Het soepdieet mag maximaal één week gevolgd worden, waarna je weer moet eten volgens je normale eetpatroon. Na deze week mag het soepdieet opnieuw gevolgd worden.
Het allerbelangrijkste is dat je eerst naar de huisarts moet, om te laten controleren of je gezond genoeg bent om een crash dieet te volgen. Het volgen van een crash dieet is namelijk niet zonder gevaren!

Werkt Een Crash Dieet?

Ja, het werkt! Binnen enkele dagen kun je al verandering voelen en zien. De vraag is juist of snel afvallen wel gezond is, en wat voor invloed het heeft op je lichaam..

Een crash dieet bestaat uit eenzijdige voeding. Dit betekent dat je niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die wel binnen zou moeten krijgen. Je zult nu wel denken. Wat zijn de gevolgen dan precies?

Goed, laten we daar is over hebben.

Je lichaam krijgt te weinig voeding binnen en wanneer ons lichaam een tekort heeft aan brandstof dan wordt er een survival instinct in onze lichaam getriggerd. Je lichaam gaat dan proberen om met een minimum aan voedingsstoffen toch aan je energiebehoefte te voldoen. Vreemd toch?

Je lichaam krijgt geen energie binnen, dus wat doet het. Je lichaam gaat je spieren aanspreken op hun eiwitten.

Langzamerhand zal je lichaam energie opwekken met de eiwitten uit je spieren. De eiwitten die vrijkomen worden dus als plaatsvervangend brandstof gebruikt.

Dus wanneer jij tevreden op de weegschaal staat met een grote glimlach, is het geen vet wat je verbrandt hebt, maar spiermassa!

Duidelijk? We gaan nu zelf een stapje verder.

Wist je dat je spieren veel calorieën verbruiken? Als je dat niet wist, dan bij deze. Zelf wanneer je spieren aan het rusten zijn! Het is een constant proces die in je lichaam aanwezig is.

Minder spieren betekent dus automatische minder verbranding en dit leidt weer tot een vertraging van stofwisseling.

En nu dames en heren komt het meest vervelende van het crash dieet.

Jij gaat na een aantal weken weer eten zoals je altijd al hebt gedaan. Dit zal gebeuren. Je kunt een crash dieet niet eeuwig volhouden. Er komt een moment dat je weer ‘normaal’ gaat eten. Het probleem is alleen dat je lichaam nog steeds in de overlevings-stand staat en daarnaast heeft je lichaam ook nog minder spieren tot hun beschikking.

Je verbrandt minder calorieën en hebt een vertraagde stofwisseling. Het gevolg is dat je lichaam niet voorbereid is op de grote hoeveelheid voedingsstoffen. Je zult dan weer snel kilo’s aankomen en je zult misschien wel zwaarder wegen dan voordat je begon met een crash dieet.

Crash Dieet En Voordelen. Kan Dat?

Het grootste voordeel van een crash dieet is natuurlijk dat je in een korte tijd flink kunt afvallen. En dat is ook de reden waarom veel mensen het toepassen.

Het is goed dat je bezig bent om op een streefgewicht te komen, maar denk er goed over na of kijk anders naar andere methoden.

Het ziekenhuisdieet
Dit is wel de bekendste crash dieet. Wanneer je voor een operatie snel moet afvallen, dan wordt dit dieet voorgeschoteld. Je eet dan van maandag tot en met vrijdag heel weinig en in kleine porties. In het weekend mag je iets meer eten, maar nog steeds met mate.

Mocht je het overwegen om een crash dieet te volgen. Doe dit dan onder begeleiding van je huisarts, om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Je Bent Al Begonnen en je wilt het jo jo effect voorkomen? Crash Dieet Jojo Effect

Het albekende jojo-effect na een crash dieet. De meeste vrouwen hebben hier wel van gehoord en het is geen geliefd woord 😉

Iedereen weet wel wat een jojo is. Het is speelgoed aan een touwtje dat altijd weer terugkomt. Het jojo-effect doet dus hetzelfde met je gewicht. Je bent het kwijt voor een aantal weken en dan komt het weer terug.

Maar liefst vier op de tien vrouwen heeft last van een jojo-effect. Dat voortdurend afvallen en weer aankomen wordt veroorzaakt door een verschil in jouw energiebalans tijdens en na een dieet/crash dieet.

Wanneer je een overgewicht hebt en op zoek gaat naar informatie om gewicht te verliezen binnen een zo snel mogelijke tijd, dan ga je al snel het woord “caloriebeperking” tegenkomen. Maar niemand verteld je hoe je lichaam op zoiets gaat reageren.

Goed, je begint met dieet. Of het nou een crash dieet is of een ander soort dieet. Je hebt na een bepaalde duur van je dieet en resultaat.

Mooi.

Je bent aangekomen op je ideale streefgewicht. Je bent blij, want je bent er 😉

En dan, damm! Binnen enkele weken ben je waar je eerst begon. Misschien wel zwaarder dan eerst..

Het jojo-effect 😉

Wanneer je begrijpt wat het jojo-effect veroorzaakt dan weet  je wat je moet doen om het te voorkomen.

Normaal gesproken krijg je genoeg voeding binnen die je voorziet in dagelijkse behoefte aan energie om je lichaam te laten functioneren. Een overvloed aan energie wordt opgeslagen als vet.

Tijdens een crash dieet eet je dus veel minder dan wat je normaal gesproken zou doen. Bij de gemiddelde crash dieet krijg je ongeveer 1.000 kcal per dag binnen. Dit is te weinig. Een gemiddelde vrouw zou minstens 1.200 kcal per dag binnen moeten krijgen.

Stel je is het volgende voor..

Je hebt een hoog inkomen en verliest je baan. Je bent gewend geraakt aan een dure stijl van leven. Wanneer jij ook op die manier gaat leven als voordat je ontslagen werd, dan is je spaargeld snel op. In vergelijking met je lichaam, betekent het dat je dood bent..

Je lichaam zal zich beschermend opstellen tegen het gebrek aan calorieën. Je lichaam zal een beroep doen op je spieren en gaat dan spieren afbreken om die eiwitten om te zetten tot energie.

Je lichaam behoudt het liefst een constant gewicht. Jij wilt graag je gewicht/ vet verliezen, maar je lichaam absoluut niet. Het is een survival instinct. Je lichaam schrikt van je actie om af te vallen en weet niet goed wat het nou moet doen. Je lichaam gaat dan heel zuinig om met de energie die je hebt.

Gevolg
Het gevolg is dat dit nadelige effecten heeft voor je hartslag, ademhaling, temperatuur regeling etc.

Dit mechanisme van “hamsteren” is goed wanneer je een tekort aan voedsel hebt. Tegelijkertijd creëert het de basis voor het Jojo-effect.

Maar nu komt het.

Wanneer iemand weer overstapt op een normaal eetpatroon en ook nog meer gaat eten is het lichaam nog altijd aangepast aan het verbranden van minder energie. Doordat je lichaam nog aan het “hamsteren” is vliegen de kilo’s er aan.

Hieronder kun je aantal simpele tips vinden die bedoeld zijn om je te helpen om na het crash dieet een aantal verloren kilo’s ook daadwerkelijk weg te houden.

Tips Voor Een Crash Dieet

  • Zorg voor voldoende afleiding wanneer je trek hebt in eten.
  • Ga niet zitten eten tijdens een gesprek of bijvoorbeeld tv kijken. Je zult dan ongemerkt meer eten dan je bedoeling was.
  • Zorg voor genoeg groente in huis. Bijvoorbeeld komkommers, broccoli, tomaten etc. Deze groenten vullen erg goed en bevatten weinig calorieën.
  • Haal geen suikerwaren in huis die je kunnen verleiden. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Simpel toch?
  • Het is belangrijk dat je elke dag voldoende water binnen krijgt. Hierbij moet je denken aan elke dag minimaal een liter water. Ook tijdens je crash dieet moet je steeds veel water drinken. Maar er een gewoonte van.
  • Volg een dieet samen met iemand anders waar je veel tijd mee spendeert. Zo wordt je ook niet door een ander verleid om iets te eten wat je niet binnen hoort te krijgen. Zo kun je elkaar moed inpraten wanneer het nodig is.

Ik raad je aan om tijdens je crash dieet niet te gaan sporten. Je hebt al weinig energie in je lichaam en als je ook nog je lichaam onder druk gaat zetten dan kun je voor permanente schade zorgen.

  • Sport niet te veel. Ja, je leest het goed 😉 30 minuten op de loopband is meer dan genoeg. Maar dan wel in een stevige tempo. Het heeft geen zin om een twee uur lang te wandelen. Te lang sporten kan er juist voor zorgen dat je lichaam minder vet gaat verbranden.
  • Vermijd alcoholische dranken. Of het nou bier is of wijn. Het helpt je niet om je ideale gewicht te bereiken.
  • Start je dag met een dagelijkse oefening om je hart op te warmen. Wanneer je in de ochtend al beweegt dan gaat je lichaam ook de rest van de dag meer calorieën verbranden.
  • Je hebt natuurlijke vetten en vetten die niet zo gezond zijn voor je lichaam. Olijfolie is beter voor je lichaam dan zonnebloemolie. Vermijd ook boter of volle melk. Al is overwogen om gewoon halfvolle melk te proberen? Smaak proef je bijna niet.
  • Eet kleine porties op een dag in plaats van 3 grote porties over de dag verspreid. Je kunt proberen om 5 a 6 kleine porties in een dag te stoppen. Je zult versteld zijn hoeveel invloed dit zal hebben op je gewicht.
  • Na je crash dieet moet je juist veel gaan bewegen en gezond eten. Je kunt namelijk veel spiermassa verliezen wanneer je aan het diëten bent.

    Jou Crash Dieet Ervaringen?

    Heb je nog aanvullingen op dit artikel of ervaringen die je wilt delen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

12 gedachten over “Crash Dieet, Wel Of Niet Doen? De feiten!”

  1. Een crash dieet is sowieso het domste wat je kunt doen als je af wilt vallen (afvallen is iets van de lange termijn, niet snel een paar kilo kwijt)

  2. Hallo!
    Ik volg een soort van fruitdieet. Ontbijt: banaan en kiwi. Thee zonder suiker. Tussendoor: appel. Lunch:crackers met kip- of kalkoenfilet en 1 of 2 glazen melk of optimel drink. Tussendoor: aardbeien of druiven. ‘S avonds eet ik groentje en een stuk vlees/vis als avondeten en magere yoghurt als toetje. Ik drink veel water en thee zonder suiker. Ik val af en krijg ook (bijna) alle voedingstoffen binnen die nodig zijn. Hiernaast kan ik gewoon sporten! maar nu mijn vraag!!! Is dit gezond en valt dit ook onder een crashdieet?

  3. Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar en ben nu een paar weken uit het ziekenhuis. 10 maanden geleden woog ik 96 kg en 1m 72 nu weeg ik 55 kg en 1 m 75. Ik was een voetballer voordien maar sinds ik uit het ziekenhuis ben kan ik nog amper joggen laat staan op een bal trappen. Ik wil wel terug eten en normaal functioneren maar dat gaat niet als ik een iets wil eten een kleine portie ben ik de dag erop verzwaard. Ik wil niet terug al die kilo’s erbij krijgen. Ik weet niet wat ik moet doen. Heb je alstublieft tips voor mij. Ik ben ten einde raad
    met vriendelijke groet
    Jordy

    • Hallo Jordy, Ik zou je dan toch willen adviseren om contact op te nemen met je huisarts. Wij kunnen hier helaas geen antwoord op geven.

  4. Dag Fenna,

    Vitadis is toch ook een crashdieet? Daarbij krijg je de eerste week toch ook maar 800 calorieën binnen terwijl ze zeggen dat je 3-6 kilo afvalt?

    Groet, Sandra

    • Hey Sandra,

      Dit klopt. Vitadis is gedeeltelijk ook een crashdieet, alleen is er wel voor gezorgd dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit heeft als voordeel dat je lichaam niet je spieren gaat verbranden voor energie.

      Groetjes,

      Fenna

  5. Hallo, ik heb 4 weken een crash dieet gevolgd waarbij ik dagelijks minder dan 500 kcal binnen kreeg. Er is wel 7,5 kilo af, maar nu sta ik al een week stil. Na het lezen van dit artikel heb ik besloten om op een gezonde manier nog 5 kilo af te vallen, maar hoe kan ik dit het beste doen zonder dat ik aankom doordat ik meer eet?

    Gr, Marieke

    • Erg goed bezig Marieke! Gezien je al zo veel bent afvallen, raad ik je aan om bezig te gaan met groene smoothies. Zo weet je zeker dat je genoeg gezonde mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt.

  6. bedankt voor dit artikel. Begrijp eindelijk wat het precies inhoud zo een crashdieet. Niet aan te raden dus. Zal verder kijken naar het paleodieet of groene smoothies of zo eeen eiwitdieet waar je het is over had op je site. bedankt! Kim

  7. 10 dagen een crashdoeet gevolgd, waar ik gemiddeld 500 kcal per dag nam. Ik weet, veel te weinig maar het proberen waard gezien ik nergens door afval (gevarieerd eten,calorieën meter, koolhydraat-arm, verschillende sporten etc.) Er stond dat je in 10 dagen, 4-5 kilo kwijt kon zijn. Ik heb het dieet niet precies gevolgd maar waarschijnlijk zelfs minder gegeten dan mocht. Resultaat na 9 dagen: 1 kilo eraf…
    zelfs crash dieten werken dus niet bij mij…. iemand andere tips?

  8. Hoii, Wat is het meest gezonde crash dieet? Ik weet dat er verschillende zijn, maar ik kom er niet uit welke nou het minst gezond is voor je lichaam.

    Aafke

Reacties zijn gesloten.