free
hit counter

Het Ziekenhuisdieet en hoe je tot 8 kilo per maand kunt afvallen

Het ziekenhuisdieet. We krijgen hier vaker mails hierover. Daarom ook aanleiding om het toe te lichten. Het dieet is een echte crash dieet waarbij je op korte termijn veel gewicht probeert te Het ziekenhuisdieet schema en voedingverliezen. Of je de gewenste resultaten kunt bereiken is natuurlijk de vraag, maar wat nog veel belangrijker is. Kun jij dat gewicht op lange termijn ook behouden?

Oorsprong van het ziekenhuisdieet

Dit dieet is ook opgezet voor patiënten met een overgewicht en die in een korte tijd veel moeten afvallen voor een bepaalde operatie. Een goede conditie verhoogt de kans op een geslaagde operatie en een spoedig herstel. Een patiënt met overgewicht heeft een grote kans op complicaties.

Hoe Werkt Het Ziekenhuisdieet?

Tijdens het ziekenhuisdieet eet je drie maal per dag vaste maaltijden. Dit is dan de ochtend, middag en avond. Het eten bestaat uit gezond voedsel, maar bevat weinig tot geen vet. Je lichaam zal snel beginnen met het verbranden van spieren en gedeeltelijk vet.

Op dagelijkse basis krijg je minder dan 1000 calorieën binnen. Een normaal persoon heeft gemiddeld gezien ongeveer 2500 calorieën nodig. Om precies te zijn heeft een man 2500 calorieën nodig en een vrouw gemiddeld 2000 calorieën volgens het voedingscentrum.

Zoals je kunt zien zorgt dit enorme calorie tekort voor een snelle gewichtsverlies.

Door de effectiviteit van dit dieet duurde het niet lang voordat mensen buiten ziekenhuizen zich tot het ziekenhuis dieet gingen wenden voor snel gewichtsverlies.

Duur Ziekenhuisdieet

Je mag het ziekenhuisdieet niet langer dan 3 weken volgen. Het grote risico is dat wanneer je te lang bezig met dit dieet, je onvoldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je lichaam voldoende heeft aan alleen maar soep. Houd er wel rekening mee dat jij je tijdens het dieet serieus slapper en moe gaat voelen.

Luister goed naar je lichaam als jij je na een week al slecht voelt. Push jezelf niet oneindig naar een strak en slank lichaam.

De Voordelen Van Het Ziekenhuisdieet

 • Eenvoudig
  Het ziekenhuisdieet is eenvoudig te begrijpen en is ook simpel in voorbereiding. Je kunt het thuis toepassen en de benodigde spullen kun je snel in de supermarkt aanschaffen.
 • Het zorgt voor een snelle resultaat. Met behulp van het ziekenhuisdieet kun binnen een week snel 3 kilo afvallen.
 • Duidelijkheid over wat je wanneer mag eten
 • Geen verrassingen of producten die je niet kunt vinden
 • Het is niet duur

De Nadelen Van Het Ziekenhuisdieet

 • Gebrek aan voedingsstoffen bij het ziekenhuisdieet.
  Wanneer je eenmaal bezig bent, dan eet je minder gevarieerd. Als gevolg hiervan mis je essentiële bouwstoffen die lichaam nodig heeft. Je voldoet dus niet aan de ‘schijf van vijf’. Wanneer je een tijd bezig bent met het ziekenhuisdieet, dan gaan er bijverschijnselen optreden. Met lang bedoelen we 2,5 week tot 3 weken.
 • Hongerig gevoel
  Aan dit valt niet te ontkomen. Het is ook een van de redenen waarom velen het niet vol kunnen houden.
 • Bijverschijnselen ziekenhuisdieet
  Er zijn geen daadwerkelijke vastgestelde bijverschijnselen van het ziekenhuisdieet bekend. Velen hebben last van het volgende gehad: hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Dit wordt veroorzaakt door de grote omslag in je voedingspatroon en het lage inname van calorieën.
 • Het bekende jojo effect.
  Wanneer je klaar bent en aan het genieten bent van het resultaat, dan moet je ook je gezonder gaan eten en meer bewegen om op gewicht te blijven. Wanneer jij je oude voedingspatroon weer oppakt, dan is er een grote kans dat je energieverbranding is vertraagd. Dit komt omdat je spierweefsel is afgenomen. Je zult dan minder calorieën gaan verbranden. Daarom hoor je er ook veel negatieve ervaringen over. Na je dieet ga je sneller gewicht opbouwen.
 • Je gaat je erg moe en slap voelen.
 • Het ziekenhuisdieet is voor de korte termijn

Zoals je al kunt zien, overtreffende de voordelen de nadelen van het ziekenhuisdieet niet. Mocht je toch willen starten met het ziekenhuisdieet, raadpleeg dan eerst je plaatselijke huisarts.

Is het ziekenhuisdieet de beste keuze als ik 3 kilo of meer in korte tijd wil afvallen?7x7 afslank receptenboek

Zonder twijfel is het ziekenhuisdieet effectief als je in een korte tijd veel gewicht wilt verliezen, maar is zeker niet comfortabel en de resultaten zijn van korte duur. Persoonlijk zou ik het ziekenhuisdieet niet aanraden tenzij je over 1,5 week voor een feest/evenement een behoorlijk stuk slanker moet zijn en het je niet uitmaakt dat je dan weer op je oude gewicht zit.

Een beter alternatief dan het ziekenhuisdieet om gewicht te verliezen en dat ook nog is comfortabel is, is de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm. Dit dieet heeft alle sterke punten van het ziekenhuisdieet, maar de resultaten zijn blijvend en je hebt niet last van een constante honger- en zwaktegevoel.

Schema Ziekenhuisdieet

In de basis is het ontbijt elke dag hetzelfde maar wisselt de lunch en het avondeten per dag. Wanneer jij je normale eetpatroon weer oppakt, dan zullen de resultaten niet blijvend zijn.

Het onderstaande schema voor het ziekenhuisdieet duurt 5 dagen. Begin op maandag, zo kun je alles goed bijhouden.

Het 5 dagen ziekenhuisdieet kan ook bijvoorbeeld voor bijverschijnselen zorgen. Lees zo nodig nog de ervaringen hieronder door.

Ziekenhuisdieet Schema

Hieronder zie je het ziekenhuisdieet 5 dagen schema. Tijdens het dieet mag er onbeperkt mineraalwater gedronken worden en koffie en thee uitsluitend zonder suiker en / of melk.

Maandag Dinsdag 
Ochtend 1 sinaasappel of grapefruit1 beschuit of geroosterde boterhamkoffie of thee (zonder suiker of melk) 1 sinaasappel of grapefruit1 beschuit of geroosterde boterhamkoffie of thee (zonder suiker of melk)
Middag 1 sinaasappel of grapefruit, 1 Ei, 2 bekers yoghurt, halfvol of vol, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen 1 sinaasappel of grapefruit, 1 Ei, 2 bekers yoghurt, halfvol of vol, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen
Avond 2 tomaten, 2 eieren, 1 beker yoghurt, halfvol of vol, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen, halve krop sla eventueel met wat olie, azijn en zout 1 sinaasappel of grapefruit, 1 Ei, 2 bekers yoghurt, halfvol of vol, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen
Woensdag Donderdag
Ochtend 1 sinaasappel of grapefruit1 beschuit of geroosterde boterhamkoffie of thee (zonder suiker of melk 1 sinaasappel of grapefruit1 beschuit of geroosterde boterhamkoffie of thee (zonder suiker of melk)
Middag 1 sinaasappel of grapefruit, 1 Ei, 2 bekers yoghurt, halfvol of vol, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen 125 gram kwark, 1 tomaat, 1 zure augurk, 1 beschuit of geroosterde boterham
Avond 1 sinaasappel of grapefruit, 125 gram biefstuk gegrild, 1 beker yoghurt, halfvol of vol, 1 beschuit of geroosterde boterham 1 appel, 2 tomaten, 1 bief tartaar eventueel gegrild, 1 beschuit of geroosterde boterham
Vrijdag
Ochtend 1 sinaasappel of grapefruit, 1 beschuit of geroosterde boterhamkoffie of thee (zonder suiker of melk)
Middag 200 gram vis naar keuze, 1 tomaat, 1 beschuit of geroosterde boterham
Avond 1 ei, 1 tomaathalve krop sla eventueel met wat olie, azijn en zout

Deel Je Ziekenhuisdieet Ervaringen

Heb je zelf nog het ziekenhuisdieet gevolgd? Heb je bijverschijnselen gehad of misschien heb je een verhaal dat je wilt delen..?

Wij horen je ervaringen graag en ik denk ook de rest van de vrouwen (en mannen natuurlijk) van Nederland.

30 gedachten over “Het Ziekenhuisdieet en hoe je tot 8 kilo per maand kunt afvallen”

 1. Lees ik dat nu juist dat je als avondmaaltijd bijvoorbeeld enkel de sinaasappel eet? Dat als je die kiest, je alle andere dingen die die dag bij ‘avond’ staan niet mag eten?

  Beantwoorden
 2. Beste mensen,
  Allereerst Fenna, het basismetabolisme van een man is 2500 Kcal, maar dan wel een man van onder de 30. Voor iemand van 66, 71 kg. en 176 cm. is dat nog maar 1511 Kcal. Als je dan niet beweegt mag je nog maar heel weinig eten om niet aan te komen. Ik heb ooit het ziekenhuisdieet zonder probleem gedaan. Gewoon krachttraining gedaan, gezwommen, gelopen en nergens last van gehad. Als ik de lijst bekijk bevat het alle voedingsstoffen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Van alles weinig, maar ja, anders val je niet af. Ik slikte er wel B12, selenium, zink, magnesium en vitamine D bij, maar dat doe ik normaal ook, hoewel dat (denk ik) voldoende in mijn voedsel zit. Op gewicht blijven vereist discipline en af en toe de teugels laten vieren. Dan geniet je er ook meer van. En blijven bewegen, net als de oermens dat deed om zijn dagelijkse portie eten bij elkaar te verzamelen en te jagen. En onze genen zijn nog steeds hetzelfde als 2 miljoen jaar geleden (en voor de gelovigen onder ons 6.000 jaar).

  Beantwoorden
 3. Ook ik heb het ziekenhuis dieet 6 weken lang gedaan.
  Je eet steeds boterhammen of beschuit. Meer dan ik ooit deed.
  Elke week verloor ik ongeveer een kilo.
  De eieren kookte ik en deed ze door de yogurt, als beleg op brood met wat kruiden en komkommertjes. In de weekenden een klein beetje mayo erbij.
  Ik bewoog meer en heb helemaal geen hongergevoel gehad!
  Helaas bij mij kwamen de kilo s net zo hard weer terug.
  Toch kan je als je één dag in de week het dieet blijft herhalen, volgens mij
  heus op gewicht blijven.
  Succes!

  Beantwoorden
 4. Ik lees veel reacties over het ziekenhuis dieet dat je niet genoeg stoffen binnen krijgt en geen energie hebt. Wat mij opvalt is dat je naar mijn mening juist veel mag eten met dit dieet. Dit is nog meer dan dat ik normaal eet.
  Bijvoorbeeld 1 sinaasappel of grapefruit, 1 Ei, 2 bekers yoghurt, halfvol of vol, 2 beschuiten of geroosterde boterhammen
  Moet je dit dan allemaal achter elkaar eten? Ik krijg dit geen eens op ben ik bang zo veel is het, daarom vind ik het apart dat mensen honger hebben met dit dieet. Of is het de bedoeling dat je uit dat dieet maar 1 ding kiest wat je mag eten dus of een ei of een sinaasappel?

  Ik hoor graag van je!

  Beantwoorden
 5. Ook ik heb het ziekenhuis dieet gevolgd en ben juist wél enthousiast.
  Ik kreeg mijn kilootjes er maar niet af. Overgang?
  Toen raadde iemand mij het ziekenhuisdieet aan en ik heb nog nooit zo makkelijk een dieet gevolgd.
  Ik neem in de ochtend volkoren beschuit of geroosterd brood met eiersalade. Ik neem de yoghurt/ kwark er voor met een beetje kruiden en een paar plakjes komkommer. Ik vind juist dat je veel eiwitten binnen krijgt.
  In de weekeinden ga je gewoon eten en drink ik zelfs een wijntje.
  Ik heb het 6 weken volgehouden maar kreeg steeds minder zin in eten. Nu las ik af en toe nog een dagje in maar de kilo s blijven er wel af. Ik sport wel meer. Voelde mij meteen fitter en heb nooit hoofdpijn gehad. Wel 8 glazen water drinken. Ik wens iedereen succes!

  Beantwoorden
 6. het soepdieet is inderdaad erg zwaar om vol te houden, zeker als je geen liefhebber bent van soep!
  Het andere dieet is erg goed vol te houden. toen ik het deed zat ik de eerste 2 avonden ’s avonds zo vol dat ik niet kon begrijpen hoe ik daarmee kon afvallen! Maar het lukte! Binnen 2.5 week was ik 14 kilo kwijt. Moet er wel bij zeggen dat het het alleen maar lukt als je echt overgewicht hebt en niet maar 1 of 2 kilo moet afvallen. Ik had na 2 zwangerschappen teveel gewicht dat niet bij mij hoorde maar met gezond eten en bewegen niet weg ging. 2 weken crashen en het was weg. en het bleef weg. het is nu 3 jaar geleden dat ik het deed en ik ben nog steeds op gewicht!

  Beantwoorden
 7. ik heb Vitadis geprobeerd en dat ging prima qua resultaat, maar mijn maag verwerkt het op een of andere manier niet goed en krijg er last van. Snel gestopt dus. Ziekenhuisdieet werkt goed voor mij en redelijk vol te houden voor 2 weken, dagelijks Davitamon erbij. Kilo’ s verloren vorig jaar komen er ook niet meer bij. Wel blijven opletten met magere kwark, spelt brood af en toe en veel groenten, fruit, vis plus matig noten.

  Beantwoorden
 8. Ik heb dit dieet gevolgd. En ben totaal 30 kilo afgevallen. Ik weet darter een ongezond crash dieet is, maar ben ontzettend blij dat ikhet gedaan heb. Gelukkig heb ik geen last van het jojo effect, ik let nu gewoon goed op wat ik eet. Alles met mate en blijf gewoon gewicht.
  Ik denk dat een ieder voorzich zelf een weloverwogen keuze moet maken en zich niet moet laten leiden door trends…

  Beantwoorden
 9. Dit is niet ongezond. Wel eenzijdig, maar je kunt in weekend varieren. Andere eiwtrijke produkten als boerenkool, tonijn etc. Krijgt voldoende binnen van alles als je dat doet. Je kunt hiermee een snelle start maken. Na 3 wk of als je bv 10 kg kwijt bent over op 5:2 dieet. En 1 x per jaar een keertje vasten met groentesappen tot max 90 dagen als je het aankan. Je kunt ook gewoon 5:2 aanhouden rest van je leven. En daar mee beginnen. Uiteindelijk is gevarieerd blij leven, genoeg slaap, eten, bewegen en minder cal de oplossing tmo.

  Beantwoorden
 10. Het ziekenhuisdieet is erg zwaar en dom. ik ben hier gewoon eerlijk over. Dit vooral omdat je zo ongelofelijk weinig eiwitten binnenkrijgt. het is ook logische dat je dan te maken hebt met het jo jo effect, omdat je geen vet verbrandt, maar spieren. Je bent je dus aan het uithongeren voor niks. Zonde! probeer iets zoals een eiwitdieet. Voeg daarbij een paar koolhydraat bronnen toe zoals mais. En ga in de avonden lekker sporten. Dit is veel effectiever en gezonder voor de lange termijn.

  Groetjes,

  Angeliek

  Beantwoorden
 11. Hallo,

  Ik heb nu 1 week achter de rug, en het gaat goed, alleen is mijn vraag, kan ik de sinaasappel niet met een ander stuk fruit vervangen? ik krijg veel maagzuur hierdoor. Dankjewel

  Beantwoorden
 12. Hallo
  Zou ipv tomaten komkommer toegelaten zijn?
  En de yoghurt, hoeveel gram zijn 2 potten? Kleintjes van 125gr of..?
  En dan nog over de eieren, zouden die gebakken mogen worden (zonder vetstoffen natuurlijk)

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Ik ben vandaag met volle moed gestart. Heb al heel wat diëten gevolgd en ze helpen allemaal zolang je ze strikt volgt. Maar het is daar na dat het bij mij altijd verkeerd afloopt. Hoeveel is eigenlijk 1 beker yoghurt? Mag er op de geroosterde boterhammen iets op? Mag er iets in de yoghurt gedaan worden?
   Alvast bedankt!

   Beantwoorden
   • Beste Walgraef,

    Je kunt beter niets in je yoghurt doen. Als je het niet anders kan mag je ook wat smeren op je brood, maar dit is niet de bedoeling volgens het dieet. Dit is ook 1 van de redenen waarom dit dieet niet aan te raden is.

    Succes ermee!

    Beantwoorden
 13. Ik volg het schema al 1 dag en wat me opvalt is dat je erg vaak ei moet eten. Maar veel ei eten kan een allergische reactie opbrengen, daarbij zou ik willen vragen wat je in plaats van ei kan gaan eten?

  Beantwoorden
  • Dag Sara,

   Het gaat erom dat het rijk is aan eiwitten. Dus denk hierbij aan Tonijn of iets anders wat rijk is aan eiwitten.

   Bij het ziekenhuisdieet heb je anders veel kans dat je lichaam je spieren gaat verbranden als er niet genoeg eiwitten binnenkomen.

   Beantwoorden
 14. Bedankt voor je uitleg fenna. Ben blijf dat ik jou artikel gelezen heb. Vreemd dat het ziekenhuisdieet zo populair is terwijl het ongelofelijk ongezond is voor je lichaam. Ik ga nou toch is kijken of het vitadis dieet iets voor mij is.

  Beantwoorden
 15. Het ziekenhuis dieet was ook is populair omdat het snel resultaat bracht. Maar al snel bleek dus dat het tijdelijk was omdat je gewoon niks binnenkrijgt!

  Je zult je zelf dus moeten afvragen of je dat wel wilt hebben. Het is niet blijvend en niet vriendelijk voor je lichaam, dus de keuze is aan jou.

  Maak gezonde keuzes in je voedingspatroon en je gaat van zelf resultaat zien!

  Beantwoorden
 16. Goed artikel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal geen fan ben van crashdieten en dergerlijk, maar deze spant echt de kroon. Het is heel ongezond, maar tijdelijk effectief. het klopt wat fenna zegt over het ziekenhuisdieet. Het is echt een tijdelijke oplossing en na het ziekenhuisdieet ga je gelijk weer terug naar waar je eerst was. Het beste is om gezond te gaan leven en ook echt te gaan sporten. Is natuurlijk niet de leukste tip, maar makkelijker kan het ook niet worden. Ga dus alsjeblieft sporten mensen en laat bewerkt voedsel links liggen. door simpelweg dat te doen, ga je al snel in je lichaam voelen dat het veel effect heeft. Je gaat meer energie voelen! Daar hebben ze het ook vaak over bij paleo. Dat gezond eten heel veel energie geeft. Dat wou ik even doorgeven. Succes mensen. liefs Nelleke.

  Beantwoorden

Plaats een reactie