free
hit counter

Soepdieet Schema, 7 Dagen

[row]

[column size=’2/3′]

Een crash dieet die naast het ziekenhuisdieet erg populair is, is het soepdieet. Het soepdieet staat ook wel bekend onder de namen ‘koolsoepdieet’ of ‘sacred heart dieet’, en het houdt in dat je telkens zeven dagen het dieet volgt.

Gezien de lage inname van calorieën kan dit dus als een crashdieet bestempeld worden. Het is dus niet gezond om dit dieet te volgen, maar mocht je toch hier aan willen deelnemen zorg er voor dat je niet meer dan 7 dagen bezig bent.

[/column]

[column size=’1/3′]Vitadis Dieet

[/row]

[row]

[column size=’1/3′]Het Soep Dieet[/column]

[column size=’2/3′]

Het soepdieet kan voor een langere tijd gevolgd worden, maar dit mag niet aan een stuk door.

De recepten van het soepdieet bevat weinig tot bijna geen calorieën. De basis soep die beschreven staat mag op elk moment van de dag genomen worden als je trek in eten hebt.

Eet het zo vaak je wilt, want de ingrediënten bevatten bijna geen calorieën. Het gaat er om dat je trek in eten verdwijnt.

Wanneer er daadwerkelijk aan het dieetschema wordt gehouden zullen er snel resultaten te zien zijn, maar deze zullen weer verdwijnen wanneer de oude eetgewoontes worden opgepakt. Het bekende jojo-effect.

Omdat je bijna geen eiwitten binnenkrijgt, gaat je lichaam een beroep doen op je spieren. Dus je spieren worden aangesproken voor energie. Het resultaat dat je ziet is dus geen vet dat je hebt verbrand, maar spiermassa.

[/column]

[/row]

[row]

[column size=’2/3′]

Nadeel Van Het Soepdieet

Tijdens het soepdieet verandert er veel in je lijf. Je darmen zullen een schok krijgen door een andere patroon van voeding. Het kan daarom gebeuren dat je ontlasting heel dun wordt.

Mocht dit gebeuren, dan raad ik je aan om een kopje zemelen of muesli te nemen. Dit zal er voor zorgen dat je darmen getriggerd worden om voedingsstoffen op te nemen in het bloed. Vervolgens zal overtollig vocht worden onttrokken uit je ontlasting.

Dit dieet was samengesteld voor hartpatiënten met overgewicht die snel moesten afvallen vanwege een operatie.

[/column]

[column size=’1/3′]Soepdieet Voorbeeld[/column]

[/row]

 

 

[row]

[column size=’1/3′]

 

Soep Dieet Uitgelegd[/column]

[column size=’2/3′]

Het Soepdieet

Dag 1
Op de eerste dag van het soepdieet kun je naar hartenlust soep drinken. In principe is het zo dat je alle fruitsoorten mag eten, alleen met uitzondering van bananen. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid koolhydraten die het bevat. Daarnaast bevatten watermeloenen en normale meloenen veel minder calorieën dat de meeste fruitsoorten.

Dag 2
Op de tweede dag van het soepdieet is er meer nadruk op groente. Je mag op deze dag alle groenten eten in samenstelling met je soep. Eet zoveel mogelijk soep totdat je helemaal vol zit. Soms krijgen we vragen of er verschil is tussen verse groenten of blikgroenten. Het is natuurlijk zo dat verse groente voorrang heeft, mocht je hier geen tijd voor hebben dan is blikgroente ook voldoende. Daarnaast mag je ook zoveel mogelijk groene bladgroenten eten als je wilt. Vermijd mais, erwten, gedroogde bonen en alle soorten fruit.

Eet bij je avondmaaltijd een gekookte aardappel.

Dag 3
Dag drie van het soepdieet bestaat uit een mix van dag één en dag twee. Op deze dag mag je zoveel soep, groente en fruit eten als je wilt. Op deze dag mag je geen aardappel eten.

Dag 4
Vandaag is het tijd om een aantal suikers binnen te krijgen die van belang zijn voor het gezond functioneren van je lichaam. Het soepdieet is levensgevaarlijk als je niet de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Vandaag mag je magere melk drinken dat is afgeroomd of een klein pakje yoghurt. Dit mag je samen met je dieet soep drinken. Daarnaast zijn bananen vandaag belangrijk. Eet maximaal 8 bananen. Bananen en melk bevatten koolhydraten en calorieën die je lichaam vandaag nodig heeft.
De potassium die in de bananen zitten kunnen goed gebruikt worden. Dit stofje zorgt er voor dat je minder zin hebt in zoetigheid.

Dag 5
Dag vijf van het soepdieet bestaat uit het binnenkrijgen van vis, rundvlees of kip. Dit moet echter wel beperkt blijven tot 300 á 450 gram. Samen met een verse tomaten is dit een goede maaltijd. Drink vandaag ook minimaal 6 tot 8 glazen water, zodat de zuren uit je lichaam gespoeld worden.

Vergeet niet om voldoende dieetsoep te eten

Dag 6
Vandaag is het ook toegestaan om rundvlees en groenten te eten. De porties mag je zelf bepalen, maar verspreid dit wel over de dag. Daarnaast natuurlijk genoeg soep binnen krijgen. Aardappelen zijn vandaag wederom niet toegestaan.

Dag 7
Dag zeven van het soepdieet. Zilvervliesrijst, fruitsappen zonder zoete smaakstoffen (het liefst bessensap) en groenten in onbeperkte hoeveelheid is toegestaan. Verspreid wederom de maaltijden over de dag heen. Dit zorgt voor een betere metabolisme.

En bij elke dag van het soepdieet. Vergeet niet voldoende water te drinken! Met voldoende bedoelen we minimaal 2 liter water per dag.

 

[/column]

[/row]

[row]

[column size=’2/3′]

Soepdieet Recepten, 3 Voorbeelden

Een soepdieet recept kan je natuurlijk zelf bedenken. Je staat vrij in wat je wilt eten aan groenten. Groente bevatten in het algemeen bijzonder weinig calorieën en zijn erg gezond voor je lichaam.

Bereiding van je soep

Was de benodigde groenten goed schoon en snij ze in kleine stukjes. Gooi de in stukjes gesneden groenten in een pan met 2 liter kokend water. Voeg de bouillonblokjes en de blik(ken) tomaten toe aan je dieetsoep. Je kunt de soep ook een lekker smaakje geven met sojasaus, oregano, tijm of peper. Zout is tijdens het soepdieet niet toegestaan. Laat het geheel een half uur lang koken.

Soepdieet – recept 1

Ingrediënten:

 • 1 pakje soepmix
 • Twee bouillonblokjes
 • Drie wortelen of twee á drie winterpenen
 • Drie tomaten
 • Een witte kool
 • Een bos selderij
 • Drie groene paprika’s
 • Zes uien

Soepdieet – recept 2
Ingrediënten:

 • Zes grote uien
 • Twee groene paprika´s
 • Twee grote blikken tomaten
 • Bosje selderij of bleekselderij
 • Een wortel
 • Een pakje soepmix
 • Vier tot vijf bouillonblokjes
 • Een scheutje basilicum of oregano

Soepdieet – recept 3
Ingrediënten:

 • Eeen halve witte kool
 • Drie tomaten
 • Twee wortels
 • Een bos soepselder
 • Ongeveer 7 champignons
 • Vijf grote lente uien
 • Twee groene paprika’s
 • Een rode paprika
 • Twee bouillonblokjes
 • Een klein beetje cayennepeper voor de smaak

Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet binnen mag krijgen tijdens het soepdieet:

 • geen brood
 • geen alcoholische dranken
 • geen koolzuurhoudende dranken
 • geen sportdranken
 • geen dieëtdranken
 • geen gebakken voedsel

houd je strikt aan het volgende tijdens het volgen van het soepdieet :

 • Genoeg water drinken
 • Thee zonder suiker drinken
 • Zwarte koffie drinken ipv koffie met suiker
 • Ongezoet vruchtensap drinken
 • Zwarte bessen- of bosbessensap drinken tijdens je soepdieet
 • Magere melk of karnemelk (alleen op die dagen dat melk is toegestaan)

[/column]

[column size=’1/3′]Soepdieet Recepten[/column]

[/row]

 

Niet te vergeten

Het is belangrijk om na je soepdieet rustig te beginnen met vetarme en makkelijke verteerbare voeding. Wacht zeker met het volgen van een ander dieet. Je lichaam heeft rust nodig om bij te komen.

Vergeet niet dat dit een crash dieet is!

Ook na de zeven dagen moet je voorzichtig zijn met alcohol. Je lever is door het soepdieet wat zwakker en zal daarom moeite hebben om alcohol te verwerken. Wacht daar dus twee dagen mee.

Deel je soepdieet ervaringen

Lees hier onder de soepdieet ervaringen van anderen en beslis zelf wat je er mee wilt gaan doen.

Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

37 gedachten over “Soepdieet Schema, 7 Dagen”

 1. Hoi, ik heb een vraagje
  De eerste drie dagen was ik heel minimaal afgevallen. Enkele grammen. Op dag 3 kon ik de soep eigenlijk niet meer eten/drinken zoals die was. Dus heb ik er wat sojasaus en kippenbouillon aan toegevoegd. Zal dit het afvallen vertragen/stoppen? Voorheen zaten enkel groenten en een soepmix in de soep. Nu is die best zoutig.

  Help!

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Hey Loen,

   Goed om te horen! Ik kan goed begrijpen dat het niet meer smaakt, maar er rekening mee dat de soepen zijn samengesteld om er mee af te vallen. Zoals aangegeven is het een crash dieet, hou dus wel rekening met je gezondheid en zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt.

   Sojasaus bevat wel suikers en extra koolhydraten, dus dit zal het afval proces wel wat vertragen.

   Groetjes,

   Fenna

   Beantwoorden
 2. Hallo allemaal, ik volg het soepdieet nu 2 dagen.
  Ik gebruik de volgende groenten:
  1 gourgette
  Halve broccoli
  Halve groene of rode paprika
  1 tomaat
  1 ui
  1 aardappel
  1 prei
  En 1 blokje kipbouillon.
  Ik kook de groente in 1,5 liter water en doe het in een mixer en drink dat gedurende de dag.
  Ik heb geen honger. Plas wel veel en had last van hoofdpijn.
  Wel moet ik zeggen dat ik s’morgens een kopje koffie met halfvolle melk neem en 2 sneetjes geroosterd volkoren.
  Ik hoop het vol te houden en dan langer dan 1 week. Wish me luck

  Beantwoorden
  • Dat mag je zelf invullen. Het is een voorbeeld menu van een dergelijk soepdieet. Gezien we geen grote voorstanders zijn crashdiëten, kunnen we helaas ook niet adviseren in het gebruik ervan.

   Beantwoorden
 3. Hoi, aangezien ik de soep niet lekker vond de eerste dag, heb ik de soep met staafmixer fijn gemaakt en klein beetje tabasco en citroen erbij. Ik moet zeggen, het is echt een heel andere soep geworden!! Ik zou deze aan iedereen aanraden, die de soep niet lekker vinden!! Een tip dus!
  Gr. Marcela

  Beantwoorden
 4. Dank voor de recepten. Heb het zelf eens uitgeprobeerd, het soep dieet, als liefhebber van soep zijnde. Nou na 5 dagen komt het wel je neus uit, hoe veel liefde ik ook voor soep had. Ik voelde me voor de rest vrij redelijk, geen dunne ontlasting en dergelijke, maar qua behoefte aan variatie is het gewoon niet leuk.

  Beantwoorden
 5. Jaarlijkse “ontgifting” en doet mijn lichaam; ik eet zelfs zonder moeite in gezelschap van andere! Ben tweede jaar gestart telkens 4 kg kwijt en eet de rest van het jaar wat ik wil 🙂

  Beantwoorden
 6. Ik raad iedereen aan dit soep dieet te volgen. Het is heel makkelijk en je hebt geen honger. De laatste dag heb ik wel niet kunnen uitdoen, maar was op 6 dagen 2 kilo afgevallen. Nu doe ik het rustig aan met de maaltijden en ga het binnenkort nog eens doen om verder af te vallen. Je voelt je tijdens het dieet enorm fit en dit moet volgens mij zijn omdat je geen harde suikers meer binnen krijgt. Gewoon doen zou ik zeggen.

  Beantwoorden
 7. Er staat dat tijdens het dieet, bronwater, ongezoete thee, ongezoete (zwarte) koffie, ongezoet fruitsap, bessensap en magere melk gedronken mag worden. Is dit tijdens het gehele dieet of op bepaalde dagen? Ik zie nl alleen bij dag 4 specifiek de melk genoemd worden en bij dag 7 de fruitsap.

  Beantwoorden
 8. Hoi allemaal,

  Ik wil volgende week ook heel graag beginnen met dit dieet maar heb toch 1 brandende vraag:

  Moet ik nu soepmix en de hoeveelheid bouillonblokjes aan de soep toevoegen of is het de soepmix OF de blokjes ?
  En soepmix kan dat gewoon een pakje groente of kippensoep zijn van Knorr, Honing etc ?

  Groetjes Ivo Verhoeven

  Beantwoorden
 9. ik ben al aan dag 4 en hou me strikt aan het dieet ,ik heb niet het gevoel dat ik al ben afgevallen ,ik vraag me af hoelang het duurt eer ik resultaat heb .

  Beantwoorden
 10. Hey Fenna,

  Bedankt voor het overzicht. De recepten voor het soepdieet vind ik niet bijzonder. ik ga deze manier van afvallen ook niet proberen. vind het maar een vreemd verhaal dat je verder niks eet. weet niet wie het heeft bedacht, maar echt gezond lijkt het me niet. de groene smoothies waar je het over had lijken me wel leuk. zal binnenkort kijken of het iets voor mij is.

  Beantwoorden
 11. Bedankt voor je dieet schema. Ik ga het zelf is proberen. Ik blijf wel normaal door de dag heen eten, alleen maar avondmaaltijd ga ik volgen mbv het soepdieet. Ben benieuwd of het effect heeft.

  xxx

  Beantwoorden
 12. Ik volg nu het soepdieet en het gaat goed. Ik heb geen honger, beetje hoofdpijn wel maar nu heb ik vanmiddag een lunch afspraak. Een zalm salade zonder dressing is dat mogelijk om te eten op de 2de dag, ik vind het ook zoiets om mijn soep mee te nemen!

  Beantwoorden
  • Dit is geen probleem tijdens het soepdieet. De extra eiwitten die je binnenkrijgt gaan je lichaam meer goed doen, dan kwaad.

   Succes Josephine!

   Beantwoorden
 13. Hoi ‘
  Ik ben gister begonnen met het soep dieet heb gister 4 bieden soep een halve ananas en een kwart meloen en een half bakje aardbeien op.

  2 e dag
  Vandaag heb ik wat Chinese groente roergebakken : 2 bosjes amsoi met 2 handjes taugé 1 paprika 4 teentjes knoflook en 1 Spaanse peper met wat zoute ketjap en een half bouillon blokje roergebakken in 1 thee lepel kokos vet.

  Dit was heerlijk zijn er mensen die weten of ik dit kan eten tijdens het dieet ?

  Beantwoorden
 14. Hoii, is het ook een probleem als ik bij de maaltijden een rode wijn neem? Mijn man en ik zijn dat gewend bij onze maaltijden. Hij volgt het soepdieet niet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie