free
hit counter

Hoe worden koolhydraten verbrand?

Granen en PaleoEr zijn verschillende soorten koolhydraten. En ook zijn er verschillende voedingsstoffen. Zo zijn er eiwitten, vetten en de koolhydraten. Ze zitten allemaal in onze voeding en worden afgebroken om omgezet te worden in bouwstoffen en brandstoffen. Op die manier is er volop energie in je lijf om te zorgen dat je elke dat al je taken kunt uitvoeren.

Hoeveel energie ontstaat er van de verschillende voedingsstoffen?

Als je lichaam een gram koolhydraten verbrandt of een gram eiwitten dan krijgt je lichaam vier calorieën energie. Een gram vet geeft je negen calorieën aan energie. Hoe meer je beweegt, hoe meer koolhydraten je zult gaan verbruiken. Als je lichaam geen koolhydraten meer heeft dan zal het automatisch overgaan op het verbranden van vetten.

Wat is belangrijk als je intensief gaat sporten of bewegen?

Als je intensief gaat sporten of trainen dan zijn koolhydraten van groot belang om een topprestatie neer te kunnen zetten. Niet voor niets eten wielrenners en topsporters vooral veel pasta als ze moeten presteren. Er zijn verschillende soorten koolhydraten welke ook een verschillende snelheid van verbranden hebben. De ene soort koolhydraat is beter dan de andere om snel te verbranden. Glucose kent de snelste verbranding, daarna is er fructose en galactose welke ongeveer vijftig procent minder snel verbrandt dan glucose.

De minder snel te verbranden koolhydraten moeten eerst in de lever verwerkt worden, voordat ze in de spieren gebruikt kunnen worden. Als je de verschillende koolhydraten combineert, dan bieden ze de beste koolhydraat verbranding.

De maximale inname van koolhydraten?

Men dacht altijd dat als men meer dan zestig gram koolhydraten in het uur inneemt, dit geen zin had. Het lichaam zou niet meer koolhydraten kunnen verbranden per uur. Het is echter zo dat dit niet klopt. De hoeveelheid koolhydraten, die door het lichaam getransporteerd kunnen worden is bepalend op de maximale inname. Het lichaam kan tot 1,7 gram aan koolhydraten per minuut verbranden. Dit kan zo’n 120 gram per uur zijn, als je de suikers en koolhydraten in de juiste combinatie inneemt. Dan kan het namelijk 2,1 gram per minuut zijn. Je moet dan ongeveer 2 liter sportdrank per uur innemen.

Last van je maag?

Je kunt last krijgen van je maag en darmen als er koolhydraten achterblijven in je maag- en darmen. Hierdoor kun je dus maag- en darmklachten van krijgen. Je moet ervoor zorgen dat de verbrandingsefficiëntie goed is! Door een hoge efficiëntie blijven er weinig tot geen koolhydraten achter in je maag en darmen, waardoor je gezonder zult leven.

Zorg voor een goede verbranding van koolhydraten!

Het is belangrijk om de juiste koolhydraten in te nemen. Ook is het belangrijk om de juiste balans te hebben tussen de verschillende voedingsgroepen. Zo zorg je dat het lichaam optimaal kan presteren.

Voor meer info over koolhydraten, check dan het koolhydraten vrij dieet en het koolhydraat arm dieet.

Plaats een reactie