free
hit counter

Alkaline Dieet Of Het Vegetarisch Dieet?

Het alkaline dieet (alkalisch dieet) is bedacht door Robert Young en geeft mij het idee dat het beter “het vegetarisch dieet” genoemd kon worden.

Het alkaline dieet houdt voornamelijk rekening met de zuurgraad van je lichaam. Hij heeft het in zijn boek ook bijna alleen over pH-waardes. Volgens Young functioneert je lichaam op zijn best bij een optimale zuurgraad.

Young geeft aan dat bij een slechte zuurgraad ziekten kunnen ontstaan.

Alkaline dieet Of Alkalisch Dieet?

Het alkaline dieet wordt door sommige ook wel het alkalisch dieet genoemd. Deze twee benamingen komen op het zelfde neer.

Wat zijn pH-waarden?
De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam. Deze zuurgraden kunnen ingedeeld worden tussen de 1 en 14. Waarbij 0 de sterkste zuurgraad is en 14 de hoogste alkalische reactie aangeeft.

Verzuring betekent dat een pH-waarde te laag is. Te hoge pH-waarden worden alkalisatie genoemd. Te lage pH-waarden kunnen volgens Young sneller leiden tot levensbedreigende situaties.

Er wordt in onderscheid gemaakt in de volgende zuurgraden:

 • Zuur = pH-waarde 0 – 6
 • Neutraal = pH-waarde 7
 • Alkalisch = pH-waarde 8 – 14

Je lichaam bevat allemaal verschillende pH-waardes. Enkele gezonde pH-waarden zijn:

 • Huid: 5,4 – 5,6
 • Bloed: 7,35 – 7,45
 • Maag: 1,35 – 3,50
 • Dunne darm: 6,50 – 7,50
 • Dikke darm: 5,60 – 6,90

Het alkaline dieet en richtlijnen.

Er is geen vast voedingsschema bij het alkaline dieet. In het boek staan wel erg strikte richtlijnen. Je kunt het ook regels noemen, aangezien Young aangeeft dat het anders niet zou “werken”.

Zure producten mogen niet worden gegeten. Hiermee worden geen zure voedingsmiddelen aangegeven, maar producten met een te lange pH-waarde. Het alkaline dieet geeft aan dat je dagelijkse voeding voor 80 procent moet bestaan uit voeding met een pH-waarde tussen de 8 tot 14.

Enkele voorbeelden van producten die het alkaline dieet voorschrijft zijn: geïoniseerd water (alkaline water), fruit en groenten, noten en peulvruchten.

De volgende voedingsmiddelen moeten vermeden worden: zuivel, granen, alcohol, cafeïne, vlees en overmatig gebruik van zout.

De zes beste alkalische voedingsmiddelen volgens Young:

 • Knolgewassen
 • Kruisbloemige groenten
 • Bladgroenten
 • Knoflook
 • Spaanse pepers (Cayennepeper)
 • Citroenen

Mijn mening hierover?
Het alkaline dieet klinkt niet slecht. Young geeft aan dat je gezonder moet gaan eten en vooral meer groenten en fruit eten. Dat ben ik met de man eens.

Het alkaline dieet volgen betekent ook veel voedingsmiddelen niet eten die essentieel zijn. Bepaalde vetten en oliën krijg je dan niet binnen met een alkalisch dieet, dit zijn essentiële vetzuren die nodig zijn om jouw immuunsysteem te onderhouden en zorgen voor gezonde cellen in je lichaam.

Vele peulvruchten en bonen worden afgeraden, terwijl juist juiste voedingsmiddelen een hoge concentratie eiwitten bevatten voor mensen die geen vlees eten.

Er wordt misschien wel gezond gegeten met het alkaline dieet, maar de schrijver laat veel belangrijke voedingsmiddelen weg die essentieel zijn voor onze gezondheid.

Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

3 gedachten over “Alkaline Dieet Of Het Vegetarisch Dieet?”

 1. Hoi Fenna, Een kleine aanvulling. Ragnar Berg, Zweedse biochemicus en voedingsdeskundige, bedacht in 1913 het zuur-base principe. Robert Young is er commercieel mee aan de slag gegaan. Binnen het eetpatroon worden niet zo zeer voedingsmiddelen afgeraden, als je er maar voldoende base vormende voedingsmiddelen naast eet. De basis insteek van Ragnar Berg was: eet van alles wat je eet minimaal 80% aardappelen, groenten en fruit, daarvan het liefst de helft rauw. Tegenwoordig is dat verfijnt tot: eet tussen de 60-80% base vormende voeding (vooral groenten) en 20-40% verzurende voeding (groenten, vlees, vis, bonen, etc). Anders zou je inderdaad in theorie al snel te kort komen aan macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Groetjes, Carlo

  Beantwoorden

Plaats een reactie