free
hit counter

Hoort geitenkaas en melk wel of niet thuis in een Paleo dieet?

Paleo en ZuivelHet drinken van melk en andere zuivelproducten is niet iets wat per sé slecht is. Echter als je gaat nadenken waarom er melk is, dan is dit om van kalfjes koeien te maken! Het zorgt ervoor dat de kalfjes snel opgroeien. Dit betekent niet direct dat het niet goed voor je is. Het is rijk aan calcium en andere bouwstoffen.

Paleo literatuur en melk?

Als je de verschillende boeken erop naslaat dan lees je al snel dat het Paleo dieet geen ruimte biedt voor suiker, graan, bonen, voeding die bewerkt is en industriële oliën. Melk en zuivelproducten vallen net in een andere categorie.

Waar melk goed voor is

Melk helpt je om te groeien. Zoals hierboven al aangegeven is melk er om van kalfjes koeien te maken. Het is er natuurlijk ook voor baby’s om ze te laten groeien. Het is een ware groeistof. Als je wilt groeien dan is het heel goed om te nemen. Melk kan echter je immuunsysteem aantasten. Melk zit vol met verzadigde vetzuren, eiwitten en ook koolhydraten. Ook zitten er gezonde bacteriën in de zuivelproducten als kazen en yoghurt. Door de lactose in de zuivelproducten is het echter een product waarvan je niet teveel wilt innemen. Wist je dat ons lichaam tot ons derde levensjaar lactase aanmaakt? En dat lactase je helpt om lactose te verteren? Hierna is het dus eigenlijk niet aan te raden om nog melk te nemen. Alle zoogdieren nemen alleen melk gedurende de periode dat ze dit van hun moeder krijgen. Dit is eigenlijk de basis waarom melkproducten en het Paleo dieet niet samengaan.

Vind je melk wel echt lekker?

Misschien een vreemde vraag. Echter vaak is het zo dat je melk niet eens echt zo lekker vindt. Of wel? Veel mensen zijn lactose intolerant. En dat zorgt ervoor dat het helemaal niet gezond voor je is. Als je het niet lekker vindt, dan geeft je lichaam al aan dat het niet goed voor je is. Dus als je melk niet lekker vindt, drink het dan niet.

Wat als je wel van melk en zuivelproducten houdt?

Kies dan voor de rauwe, gefermenteerde en volle melk! Wees niet bang dat het, omdat het zo vet is, niet goed is. Het is veel gezonder. Kies ook voor de volle yoghurt en roomboter en volle kaas. Kies ook altijd voor de biologische versie van de kazen en melk! Puur natuur is altijd beter.

Wel eens aan geitenmelk gedacht?

Je kunt ook voor geitenmelk en geitenkaas kiezen. Hier zit niet alleen minder vet in, maar ook minder lactose. Hierdoor kun je het sneller en beter verteren. Geitenmelk is dus paleo, zoals de meesten inmiddels al weten.

Wel of geen zuivel met het Paleo dieet?

Er is geen specifiek antwoord op te geven. Als je slim bent dan neem je het niet voor een maandje. Hierna kun je kijken hoe je over zuivel denkt en hoe je je hierbij voelt.

Plaats een reactie