free
hit counter

Snel Afvallen met Pillen? 7 Bezwaren Tegen Afslankpillen

Je ziet tegenwoordig van alles over afvallen. Tv-programma’s, YouTubers, bloggers – iedereen lijkt wel af te kunnen vallen. Je ziet dan vooral de resultaten: platte, strakke buiken, mooie benen en een goede kont. Wat je niet ziet, is hoeveel bloed, zweet en tranen dat afvallen gekost heeft. Want geloof me: afvallen is keihard werken.

Tenminste, als je het op de ‘ouderwetse’ manier doet, door te sporten en gezond te eten. Want er zijn tegenwoordig ook zogenaamde afslankpillen op de markt. Deze pillen zouden je helpen in korte tijd af te vallen, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Lijkt dat te mooi om waar te zijn? Dat is in dit geval ook zo – lees hier 7 nadelen van snel afvallen met pillen.

Wat zijn afslankpillen?

Afslankpillen of dieetpillen zijn pillen die jou zouden helpen om snel af te vallen. De producenten van deze pillen prijzen ze aan alsof ze het ultieme middel zijn om kilo’s te verliezen. Veel afslankpillen zitten boordevol exotische ingrediënten. Deze ingrediënten worden vaak aangeprezen met het feit dat ze ‘al eeuwenlang door stammen uit de Amazone of India gebruikt worden’.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Kortom: deze afslankpillen zouden een wondermiddel zijn.

[/quote]

Er zijn een aantal verschillende soorten afslankpillen, elk met hun eigen werking.

Afslankpillen met een vocht afdrijvende werking

Deze pillen beloven je lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Dit soort pillen bevatten vaak natuurlijke extracten, zoals kurkuma, peterselie en bleekselderij. Je verliest gewicht, doordat de pillen je lichaam helpen om vochtreserves te verliezen.

Dit is echter niet gezond; je lichaam heeft deze waterreserves niet voor niets! Hoewel het misschien lijkt alsof je in het begin veel gewicht verliest, ben je eigenlijk ongezond bezig. Daarnaast hebben deze vocht afdrijvende dieetpillen vaak nare bijwerkingen, zoals een verhoogde bloeddruk en darmklachten.

Afslankpillen met (synthetische) voedingsvezels

Het idee van deze afslankpillen, is dat de voedingsvezels die erin zitten opzwellen in je maag. Dit heeft als gevolg dat je je meer verzadigd voelt. Je moet deze pillen dus ook vlak voor het eten nemen, om te zorgen dat je daadwerkelijk minder eet.

Deze pillen bevatten vaak synthetische vezels, dus kunstmatige vezels die niet in de natuur voorkomen. Dit is een nadeel, want natuurlijke vezels (zoals die in volkorenproducten en vruchten) bevatten ook andere goede voedingsstoffen. Daarnaast hebben je darmen moeite om de kunstmatige vezels te verwerken.

Afslankpillen op basis van cafeïne

Cafeïne ken je natuurlijk als de werkzame stof in koffie en cola, waardoor je meer energie krijgt. Cafeïne zorgt echter ook voor een lichte versnelling van je stofwisseling en hartslag.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Hierdoor verbrand je iets meer vet – daarom zijn er ook dieetpillen op basis van cafeïne.

[/quote]

Vergis je echter niet: het effect van cafeïne op vetverbranding is maar heel klein. Daarnaast raakt je lichaam snel gewend aan de cafeïne, waardoor je er steeds meer van nodig gaat hebben om hetzelfde effect te bereiken. Zeker als je al regelmatig koffiedrinkt, is de kans groot dat de pillen überhaupt niet werken.

Veel gebruikte afslankpillen

Een aantal van de meest verkochte afslankpillen zijn:

[list icon=”arrow-right” icon_color=”#f89200″]

  • Garcinica Cambogia
  • L-Carnitine
  • Cafeïne tabletten
  • Orlistat (Alli)
  • XLS Medical
  • Groene thee tabletten
  • Meratrim
  • Hydroxycut
  • CLA-tabletten
  • Efedrine
  • Clenbuterol

[/list]

Nu vraag je je misschien af: wat is er dan mis met die afslankpillen? Ik was er duidelijk niet enthousiast over aan het begin van dit artikel. Er zijn namelijk een aantal grote bezwaren tegen het gebruik van afslankpillen. Natuurlijk is de ene pil de andere niet – sommige pillen zullen beter werken dan andere. Toch is er een aantal algemene bezwaren tegen de dieetpillen: ik leg ze hieronder uit.

Bezwaar 1: Effect van afslankpillen is onvoldoende bewezen

Veel afslankpillen maken allerlei claims. Zo zou je ermee kunnen afvallen zonder extra te sporten of je voedingspatroon verder aan te passen. De pillen zouden erg effectief zijn, alleen natuurlijke stoffen bevatten en je helpen om kilo’s af te vallen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Echter, de meeste van deze claims worden niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

[/quote]

Veel onderzoeken naar het effect van afslankpillen worden gesponsord door de producenten van zo’n afslankpil. Dat betekent dat het onderzoek niet afhankelijk is uitgevoerd. Hierdoor kun je sterke twijfels hebben over hoe eerlijk de resultaten van zo’n onderzoek zijn. Een producent gaat natuurlijk geen onderzoek steunen waaruit blijkt dat zijn pil helemaal niet werkt…

Daarnaast zijn veel onderzoeken gedaan met een klein aantal proefpersonen ­– of zelfs enkel met dieren. Onderzoeken hebben een groot aantal participanten nodig om iets zinnigs over de resultaten te kunnen zeggen, zeker onderzoeken naar het effect van bepaalde middelen. Bij een klein aantal proefpersonen is het effect van toeval te groot en weet je niet of de effecten ook van toepassing zijn op andere mensen.

Onderzoeken die enkel met dieren uitgevoerd zijn, kun je natuurlijk nog minder vertrouwen. Hoewel mensen en dieren in sommige opzichten op elkaar lijken, is dat niet genoeg. Dat een afslankpil bij een rat helpt om gewicht te verliezen, wil niet zeggen dat de pil jou ook helpt met afvallen. Dit is bijvoorbeeld het geval met pillen die gebruik maken van Arginine.

Bezwaar 2: Je lost het echte probleem er niet mee op

Zoals met zoveel dingen, is overgewicht niet zomaar aan te pakken met afslankpillen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Het zou wel heel simpel zijn als je met één pilletje het hele probleem van overgewicht oplost.

[/quote]

Dat is ook een groot probleem met veel afslankpillen: je lost er het onderliggende probleem niet mee op. Hoe komt het dat je te zwaar bent? Waarschijnlijk door een of meer van de volgende oorzaken:

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

  • Je sport/beweegt te weinig
  • Je eet ongezond
  • Je drinkt te weinig water en te veel frisdrank
  • Je eet niet gevarieerd genoeg, waardoor je belangrijke voedingsstoffen tekortkomt

[/list]

Op al deze factoren heb je zelf invloed. Je kunt helemaal zelf afvallen, door je gedrag aan te passen. En daar helpen afslankpillen niet bij! Sterker nog, door dieetpillen word je alleen maar lui. Je denkt dat de pil het probleem wel voor je oplost, waardoor je niets gaat doen aan het feit dat je te weinig beweegt of ongezond eet.

Oftewel: met afslankpillen los je het echte probleem niet op, je eigen ongezonde gedrag. Het kan er zelfs alleen maar erger door worden! Ik adviseer je dus om geen afslankpillen te gebruiken, maar op eigen houtje af te vallen. Gezond en gevarieerd eten en genoeg bewegen hoeft echt niet moeilijk te zijn, maar je moet wel je verantwoordelijkheid nemen en je ertoe zetten!

Bezwaar 3: Sommige afslankpillen hebben nare bijwerkingen

Zoals ik eerder in het artikel al zei, werken sommige afslankpillen laxerend. Dit betekent dat je er winderig van wordt of zelfs diarree ervan krijgt. Dat lijkt misschien een logisch gevolg – als je vaak naar de wc moet, zal je ook wel gewicht verliezen! Toch blijft het een nare bijwerking van de dieetpillen; je wilt gewoon niet continu aan de diarree zitten.

Dit is slechts een onschuldig voorbeeld van de mogelijke bijwerkingen van afslankpillen. Sommige pillen hebben lichte bijwerkingen, zoals een beetje hoofdpijn of lichte misselijkheid. Daar valt nog mee om te gaan, en deze bijwerkingen kun je voor lief nemen als je heel graag wilt afvallen.

Er zijn echter ook ernstige bijwerkingen van afslankpillen die je niet moet negeren.

Een aantal van deze bijwerkingen zijn:

[list icon=”thumbs-o-down” icon_color=”#D90000″]

  • Angstaanvallen
  • Hartritmestoornissen
  • Sterk verhoogde of verlaagde bloeddruk
  • Trillen
  • Nervositeit
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen

[/list]

Producenten van afslankpillen zijn niet altijd eerlijk over deze bijwerkingen op hun verpakkingen! Dit komt onder andere doordat afslankpillen niet altijd goed gecontroleerd worden (hierover later meer). Wees je dus bewust van de diverse nare bijwerkingen die dieetpillen kunnen veroorzaken!

Bezwaar 4: Afslankpillen worden niet goed gecontroleerd

Veruit de meeste afslankpillen kun je gewoon zonder recept kopen bij drogist of apotheek. Dit betekent dat deze afslankpillen niet gecontroleerd worden door een overheidsinstantie.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Je kunt er dus niet vanuit gaan dat afslankpillen veilig zijn.

[/quote]

Je vraagt je misschien af hoe dit komt, omdat voor medicijnen vaak hele strenge controles en reglementen zijn. Dit is bij afslankpillen niet het geval, omdat ze als supplementen worden gezien, in plaats van als medicijnen. De regels op supplementen zijn veel minder streng – en dat kan gevaarlijk zijn!

Het feit dat veel afslankpillen gewoon bij de Kruidvat te koop zijn, betekent dus niet dat ze ook veilig zijn. Heb je weleens gehoord van de stackers van Ephedra? Deze waren heel populair onder sporters – tot bleek dat deze stackers hartproblemen veroorzaakten. Pas toen kwam er een verbod op de pillen, dus eigenlijk toen het al te laat was. Dit kan zomaar ook het geval zijn met een dieetpil die nu nog in de winkel ligt…

Bezwaar 5: Op internet is veel rotzooi te koop

Afslankpillen worden dus niet altijd goed gecontroleerd, zelfs niet als ze gewoon in de winkel liggen. Wat echter nog gevaarlijker is, is dieetpillen op internet kopen. Op internet heb je namelijk helemaal geen idee van wat je precies koopt. Veel mensen op internet beweren de ‘officiële’ afslankpillen te verkopen, maar eigenlijk leveren ze een slap aftreksel hiervan, met nog meer ernstige bijwerkingen.

Heb je weleens iets op internet gekocht wat er heel goed uit zag, maar toen je het kreeg zag het er gehavend uit en was het zo goed als kapot? Dit fenomeen heb je ook met afslankpillen – en je snapt vast wel hoe gevaarlijk dat kan zijn. Je kunt zomaar pillen krijgen met hele andere, gevaarlijke stoffen erin. Er is namelijk niemand die controleert wat er in de pillen ziet die jij koopt.

Zeker als je dieetpillen ziet op verdachte sites, tegen een hele lage prijs, moeten er allerlei alarmbellen gaan rinkelen. Afslankpillen zijn duur, dus die kun je echt niet zomaar tegen een spotprijsje krijgen.

Ik zeg altijd: vertrouw nooit wat op internet te koop staat, zeker niet als het om pillen gaat.

Bezwaar 6: Dieetpillen werken niet op de lange termijn

Ik heb je al uitgelegd waarom afslankpillen het onderliggende probleem niet oplossen. Het is een soort symptoombestrijding: het lijkt alsof je afvalt, maar je leeft nog steeds niet gezond. Dit is ook de reden waarom je nooit op de lange termijn kunt afvallen met dieetpillen.

Je wordt bovendien heel afhankelijk van de pillen. Zodra je ermee stopt, ga je weer aankomen, omdat je niet gezond leeft (jojo-effect). Niet alleen is het heel vervelend om afhankelijk te zijn van zo’n pil, het kost je ook nog eens klauwen met geld. Dieetpillen zijn niet goedkoop, zeker niet als je je bedenkt dat je ze nodig hebt om af te vallen, omdat je je gewoontes niet aanpast.

Dus tenzij je jarenlang geld wilt verkwisten aan dieetpillen, waarvan de werking onzeker is en de bijwerkingen talrijk, raad ik je aan om geen afslankpillen te gebruiken. De nadelen zijn simpelweg veel prominenter dan de mogelijke voordelen.

Bezwaar 7: Afvallen op de traditionele manier werkt veel beter

Afslankpillen helpen je dus eigenlijk niet om af te vallen. Je weet niet of de pillen überhaupt werken, en als ze dat al doen, is het op een ongezonde manier. Bovendien hebben ze vaak nare bijwerkingen en kosten ze veel geld. Ten slotte los je het probleem er op de lange termijn niet mee op. En wat misschien nog het belangrijkste is:

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Afvallen door te sporten en gezond te eten werkt veel beter!

[/quote]

Het enige ‘nadeel’ hiervan is: het kost moeite. Je moet inspanning leveren om te sporten en je eetgewoontes aan te passen. En dat is soms afzien. Maar als je dacht met afslankpillen de makkelijke route te kunnen kiezen, dan kom je bedrogen uit. Afvallen is hard werken, en dat zal je op de eerlijke manier moeten doen.

Gelukkig hoeft het niet heel moeilijk te zijn. Je hoeft niet opeens 500 calorieën per dag te eten, of een topsporter te worden. Al met kleine aanpassingen in je eetpatroon en beweging kun je kilo’s kwijtraken, en dit op de lange termijn volhouden. Het gaat vooral om een verandering in mentaliteit.

Als jij het afvallen ziet als een verandering van levensstijl, in plaats van een streng dieet, zal je zien dat het veel makkelijker vol te houden is. Alles over gezond afvallen vind je in de overige artikelen van de Dieet Universiteit. Ook jij kunt afvallen – zonder gevaarlijke afslankpillen!

Plaats een reactie