free
hit counter

Zijn zwarte bonen gezond? Je leest het hier

Zwarte bonen kennen we voornamelijk uit de Mexicaanse keuken. In Nederland wordt deze soort boon niet veel gegeten en zijn bruine, witte of tuinbonen bekender in ons land. De zwarte boon komt af van de gewone boon, oftewel Phaseolus vulgaris. Over het algemeen is de zwarte boon verkrijgbaar in een pot of blik en wordt deze geconserveerd bewaard. De boon is populair in de vegetarische keuken, omdat de smaak doet denken aan een champignon smaak. De vraag is echter of zwarte bonen gezond zijn voor ons lichaam. Het antwoord daarop is ja. Hieronder vertellen we meer over het eten van zwarte bonen.

Waarom zwarte bonen gezond zijn

Het eten van zwarte bonen heeft verschillende voordelen voor onze gezondheid. Onderstaand zijn de verschillende voordelen te lezen:

  • Zwarte bonen bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels
  • Het helpt tegen darmkaker
  • Helpt tegen hart- en vaatziekten en obesitas

Zwarten bonen zijn gezond omdat ze rijk zijn aan belangrijke voedingswaarden. Zwarte bonen zitten namelijk boordevol met vitaminen, mineralen of vezels waar het lichaam een dagelijkse hoeveelheid van nodig heeft. Wanneer je zwarte bonen eet dan krijg je veel vezels, proteïne, zink, ijzer, magnesium, foliumzuur en vitamine B11 binnen. Verder krijg je ook aminozuren binnen wanneer je bonen eet.

Een ander groot voordeel van het eten van bonen is dat het de kans op darmkanker tegengaat. Begin 2002 hebben Amerikaanse onderzoekers onderzoek gedaan naar de relatie tussen darmkanker en het eten van bonen. De voeding bestond voor 75 procent uit zwarte bonen en voor 25 procent uit witte binnen. Het onderzoek is uitgevoerd op ratten die azoxymethaan, wat darmkanker veroorzaakt, toegediend kregen. Uit het onderzoek is gebleken dat ratten die bonen aten kleinere tumoren en veel minder tumoren hadden.

Nog een Amerikaans onderzoek toont aan dat het eten van bonen er voor zorgt dat de kans op hart- en vaatziekten en obesitas wordt verkleind. Dit onderzoek is gedaan onder Costa Ricanen die in de stad woonden en mensen die buiten de stad woonden. Mensen die buiten de stad woonden aten aanzienlijk meer bonen en onder deze mensen was 38 procent minder kans op een hartinfarct. Zwarte bonen zorgen er voor dat het hart gezond wordt gehouden, het heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte en het zorgt voor een betere bloeddruk. Het voorgaande laat duidelijk zien dat zwarte bonen gezond zijn voor ons lichaam.

Het klaarmaken van zwarte bonen

Nu we weten dat zwarte bonen gezond zijn voor ons lichaam is het belangrijk dat we weten hoe we ze klaar moeten maken. Wanneer je niet zo creatief bent in de keuken kun je enkele van onze tips gebruiken. Zwarte bonen zijn te gebruiken als basis voor de maaltijd. Je kunt de bonen dan opbakken met ui, paprika, knoflook, broccoli, chilipeper, kruiden en natuurlijk tomaten. Daarnaast kun je zwarte gekookte bonen ook in een hartige groentetaart verwerken. Tot slot kun je ook een heerlijke zwarte bonenschotel maken. Hiervoor meng je de zwarte bonen met avocado, komijn, rode peper, peper, tomaten, rode ui, zout, olijfolie, paprika en limoen door elkaar.

Plaats een reactie