free
hit counter

Is zuurkool gezond?

Zuurkool is een wittekool dat behoort tot de categorie groenten. Aan deze groenten zijn melkzuurbacteriën toegevoegd die er voor zorgen dat de wittekool een zure smaak krijgt. Hier komt ook de naam zuurkool vandaan. In feite is het dus een witte kool met een zure smaak. Maar is het eten van zuurkool gezond voor ons lichaam? Het antwoord daarop is ja en nee. Zuurkool kan namelijk gezond zijn, maar heeft ook minder gezonde eigenschappen. Hieronder geven we aan waarom zuurkool gezond kan zijn en wanneer het minder gezond kan zijn.

Waarom zuurkool gezond is

Wanneer je op zoek gaat naar een verse zuurkool dan bevat deze levende melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën zorgen er voor dat de darmen en de spijsvertering beter gaan werken. Ze zorgen er voor dat de slechte bacteriën in de darmen worden verminderd en dat de goede bacteriën meer worden aangevuld. Wanneer de zuurkool echter wordt gekookt dan overleven de melkzuurbacteriën het niet en kun je deze gezondheidsvoordelen niet ervaren. Daarnaast bevat zuurkool een grote hoeveelheid aan vitamine C en K. Vitamine C moet dagelijks worden aangevuld, omdat deze wateroplosbaar is. 100 gram zuurkool bevat al een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C. Door voldoende vitamine C binnen te krijgen zorg je er voor dat je immuunsysteem op peil blijft. Deze vitamine is een belangrijke antioxidant voor je lichaam. Vitamine K zorgt er voor dat het calcium wat je binnenkrijgt wordt opgenomen in de botten.

Wanneer zuurkool minder gezond kan zijn

We kunnen met zekerheid zeggen dat zuurkool gezond is voor ons lichaam. Echter dien je hier niet mee te overdrijven. Wanneer je teveel zuurkool eet dan is dit niet gezond voor je lichaam. Zuurkool bevat veel natrium. Wanneer je lichaam teveel natrium binnenkrijgt dan ontwikkel je een hogere bloeddruk en dat kun je het beste voorkomen.

Plaats een reactie