free
hit counter

Is couscous gezond?

Couscous is een gerecht dat uit Noord-Afrika komt. In Marokko is het een bekend gerecht en wordt het iedere vrijdag gegeten. Dit komt omdat de vrijdag de dag van samenkomst is bij de moslims en daar speelt een maaltijd met couscous een belangrijke rol in. Couscous is erg gemakkelijk klaar te maken, want het heeft vaak maar een kooktijd van 5 minuten nodig. Couscous wordt gemaakt van durumtarwe en water. Couscous kan worden gezien als een pasta maaltijd. Wanneer er couscous wordt klaargemaakt dan kan dit altijd worden gecombineerd met een lekkere groentemix, kip of ander vlees.

De vraag is of couscous gezond is. Couscous biedt verschillende voordelen voor ons lichaam. Hieronder zijn de voordelen van het eten van couscous te vinden.

Waarom couscous gezond is

Couscous eten we vaak nadat we het bereid hebben. Een nadeel hiervan is dat er veel voedingsstoffen verloren gaan tijdens de bereiding. Echter blijven er nog steeds veel voedingsstoffen in de couscous zitten. Een van deze stoffen zijn de eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam. Het zijn de bouwstoffen van de spieren en van het weefsel. Voor sporters en mensen die erg actief zijn is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Per 100 gram aan couscous krijgt het lichaam ongeveer 7,5 gram aan eiwitten binnen.

Naast de eiwitten is couscous gezond, omdat er vezels in zitten. Vezels zijn belangrijk om een goede spijsvertering te laten plaatsvinden. De vezels kunnen namelijk niet door de darmen worden verteerd. De vezels voeden de goede bacteriën in de darmen. Deze bacteriën helpen de darmen er bij om de voeding te verwerken. Door het eten van couscous kan er dus een betere spijsvertering plaatsvinden. Ook zorgen vezels voor een goede stoelgang en voor een verzadigd gevoel.

Daarnaast zit er in couscous een grote hoeveelheid van het mineraal fosfor. Samen met calcium zorgt fosfor in het lichaam voor sterke botten en zorgt het voor de energiestofwisseling van het lichaam. Naast het mineraal fosfor beschikt couscous ook over de mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer en zink. Tijdens het eten van couscous krijgt je lichaam dus een goede hoeveelheid van verschillende mineralen binnen. Ook zitten er in couscous verschillende vitaminen van het B-complex. Deze zijn belangrijk voor de stofwisseling in het lichaam.

Tips bij het eten van couscous

Nu we weten dat couscous gezond is dan kunnen we natuurlijk nog een aantal tips gebruiken voor het eten. Wanneer je couscous op het menu zet dan is het verstandig om te kiezen voor volkoren couscous. Volkoren couscous heeft dezelfde voordelen als andere volkoren producten. Op deze manier krijg je meer van de gezonde voedingsstoffen binnen en tevens helpt dit bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Wanneer je couscous klaarmaakt dan kun je gemiddeld per persoon voor 75 gram aan couscous rekenen. Omdat couscous in enkele minuten koken al veel kan uitzetten is het van tevoren vaak moeilijk in te schatten hoeveel iedereen nodig heeft. Voor mensen die last hebben van glutenallergie wordt couscous afgeraden, omdat er gluten in couscous zit.

Plaats een reactie