free
hit counter

Is een zoete aardappel gezond?

De meeste mensen hebben wel eens een zoete aardappel gehad. Toch is deze aardappel helaas nog niet bij iedereen bekend. Dat is jammer want er zitten bijzonder veel voordelen aan deze zoete aardappel, oftewel de bataat. Zo is de zoete aardappel gezond, hij is erg lekker en een goede variatie op je voedingspatroon. Hieronder vertellen we meer over de voordelen die de zoete aardappel heeft voor onze gezondheid.

Waarom is een zoete aardappel gezond?zijn zoete aardappels gezond

Zoete aardappels zitten boordevol met allerlei gezonde voedingsstoffen voor ons lichaam. Hieronder sommen we de voordelen op.

  • Boordevol met vitaminen en mineralen
  • Goed voor het cholesterol
  • Rijk aan vezels
  • Past goed bij een schema om af te vallen
  • Lage glycemische index
  • Belangrijke antioxidanten

Allereerst is zoete aardappel gezond omdat het vol zit met belangrijke vitaminen en mineralen waar ons lichaam niet zonder kan. In zoete aardappel zit o.a. vitamine A, B6 en C. Vitamine A is goed voor de weerstand van het lichaam, voor de groei, de ogen en het is goed voor de huid. Vitamine B6 is goed voor de stofwisseling en voor het opbouwen van de eiwitten in het lichaam. Verder is vitamine C goed voor ons immuunsysteem. Vitamine A en C zijn beide belangrijke antioxidanten voor ons lichaam om schadelijke stoffen buiten te houden.

Nog een groot voordeel van zoete aardappelen is dat het over vrijwel geen vetten beschikt en dat het helemaal vrij is van cholesterol. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat het eten van zoete aardappelen je cholesterolgehalte in je lichaam verhoogt en daarmee de kans op hart- en vaatziekten wordt tegengegaan.

Zoete aardappelen staan er om bekend dat ze een bron van vezels zijn. Vezels zorgen er voor dat de koolhydraten in je lichaam op een langzame manier worden gebrand en dat je daardoor langer het gevoel hebt dat je vol zit. Dit maakt een zoete aardappel gezond om mee af te vallen. Daar komt bij dat er bepaalde stofjes in zoete aardappelen zitten die het afvallen kunnen bevorderen. Deze stofjes zijn lectine en adiponectine. Ze helpen om vetten af te breken en deze als energie te gebruiken. De vezels uit zoete aardappelen hebben ook een positief effect op de spijsvertering.

Zoete aardappelen hebben een lage glycemische index van 35. Dit houdt in dat er complexe oftewel langzame koolhydraten in zitten. Het duurt een langere periode voor je lichaam om deze koolhydraten te verteren en om te zetten naar glucose wat in het bloed terecht komt. Hierdoor komen er minder hoge pieken in het bloedsuikerniveau en dat is goed voor mensen met diabetes.

Tot slot zitten er bijzonder veel goede antioxidanten in zoete aardappelen. Voor je lichaam is dit erg belangrijk. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen die kanker en andere ziekten kunnen veroorzaken. De antioxidanten beschermen de cellen in je lichaam. Naast vitamine A en C zitten er nog meer antioxidanten in zoete aardappelen. Een van deze antioxidanten is betacaroteen. Betacaroteen beschermt je huid tegen UV stralingen, waardoor de kans op huidkanker wordt tegengegaan.

Plaats een reactie