free
hit counter

Is honing gezond?

Honing is ontzettend populair in Nederland. Honing heeft een ontzettend zoete smaak en we kunnen het bij veel verschillende gerechten gebruiken om er deze heerlijke zoete smaak aan te geven. Honing verliest echter wel de zoete smaak wanneer het te warm wordt gemaakt. Bij honing is het altijd belangrijk dat de temperatuur niet boven de 37 graden komt, omdat de zoete smaak er dan uit gaat. Er bestaat echter veel discussie of honing gezond is. Wij hebben er verder onderzoek naar gedaan en honing is inderdaad gezond, maar we moeten er natuurlijk ook nooit teveel van eten. Hieronder vertellen we meer over de voordelen van honing.

Waarom honing gezond isis honing gezond

Hieronder hebben we de voordelen van het eten van honing op een rijtje gezet.

  • Boordevol met antioxidanten
  • Beschermt tegen ziekten
  • Uitstekend voor sporters
  • Gunstig effect op het bloedsuikerspiegel

Het is bekend dat honing gezond is omdat het boordevol met antioxidanten zit. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die ontstaan van roken, alcohol, ongezonde voeding, stress, veroudering en zonlicht. Deze vrije radicalen kunnen verschillende vormen van kanker veroorzaken en door het eten van honing draag je er dus aan bij om kanker te voorkomen. Naast dat het eten van honing helpt bij het tegengaan van verschillende vormen van kanker draagt het er ook aan bij om verschillende hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Ook voor sporters is het eten van honing gezond. Honing zorgt er voor dat de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil blijft. De spieren hebben hierdoor een beter uithoudingsvermogen en daarnaast is de herstelperiode van de spieren ook korter.

Verder heeft honing een lage Glycemische Index waarde. Deze waarde houdt in hoe snel koolhydraten in de darmen kunnen worden verteerd. Dit zorgt er voor dat je minder snel pieken krijgt in je bloedsuikerspiegel wat positief is voor mensen met diabetes. Ook blijft de bloedsuikerspiegel op peil doordat er een ideale balans is tussen de glucose en fructose in honing.

Veel mensen denken dat honing ongezond is doordat er veel suikers in zitten. Er zitten inderdaad veel suikers in. Ongeveer 80 procent van de honing bestaat uit suikers, maar dit zijn wel goede suikers. De suikers in honing zijn niet dezelfde suikers als de suikers die bijvoorbeeld in cola zitten. Het voordeel is echter dat honing daarom de perfecte zoetmaker is. Je kunt honing dan ook gebruiken om bepaalde gerechten een lekkere zoete smaak te geven zonder er veel ongezonde suikers in te gooien. In plaats van een schep suiker in de thee kun je er ook een schepje honing doorheen roeren.

Wanneer is honing niet goed?

Net zoals bij ander eten en drinken is het nooit goed om er teveel van te nemen. Het advies is om niet meer dan twee eetlepels per dag te nemen. Honing bevat misschien veel gezonde suikers, maar er zitten nog steeds veel calorieën in honing. Per 100 gram krijgt je lichaam namelijk 320 calorieën binnen en wanneer je dagelijks meer dan twee eetlepels naar binnen werkt dan zal je dat ongetwijfeld gaan merken in je gewicht.

Plaats een reactie