free
hit counter

Is witte kool gezond? Lees het hier

Witte kool is een van de oudste kolen en het wordt het meeste geteeld in het noorden van Nederland. Ouderen hebben in hun jeugd veel witte kool gegeten, echter wordt het eten van witte kool steeds minder in Nederland. Dat is jammer, want als we uitzoeken of witte kool gezond is dan komen we veel voordelen tegen die te behalen vallen aan het eten van witte kool. We zullen de informatie over de gezondheidsvoordelen van witte kool hieronder met je delen.

Waarom witte kool gezond is voor iedereen

Witte kool is erg gezond vanwege de voedingsstoffen die er in zitten. Witte kool is een goede bron van belangrijke vitaminen en mineralen. De belangrijkste vitaminen die er in zitten zijn vitamine C en K. Vitamine C is goed om ons immuunsysteem sterk te houden, voor een goede huid en voor sterke botten. Het houdt ons sterk om ziekten buiten ons lichaam te houden. Het is belangrijk om iedere dag voldoende vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C is namelijk water oplosbaar en daarom moeten we iedere dag weer de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Vitamine K zorgt voor de botstofwisseling en de bloedstolling in je lichaam. Wanneer je voldoende vitamine K binnenkrijgt dan zal je sneller genezen van blessures. Wanneer je bloedverdunners gebruikt dien je er alleen op te letten dat je niet teveel witte kool eet.

Naast de vitamines is witte kool gezond vanwege de hoeveelheid mineralen. Witte kool bevat de volgende mineralen: kalium, fosfor, ijzer, mangaan, calcium, koper, selenium en zink. Verder krijgt je lichaam een goede hoeveelheid vezels binnen tijdens het eten van witte kool. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede stoelgang. Vezels helpen je ook bij het afvallen. Dit komt doordat ze je sneller een verzadigd gevoel geven en je dus sneller vol zit. Wanneer je sneller vol zit ga je minder eten en vul je je buik niet met andere snacks.

Wist je overigens ook dat kolen bestrijdend werken tegen kanker? Witte kool beschikt over belangrijke fytonutriënten. Fytronutriënten zijn belangrijke stoffen die nodig zijn om bepaalde mechanismen in je lichaam te activeren die kanker bestrijdend werken. Niet geheel onbelangrijk dus! Naast dat deze stoffen belangrijk zijn tegen kanker werken ze ook tegen andere ziekten. Zo hebben ze een positieve invloed op het tegengaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Diabetes en obesitas gaan vaak samen. Daarom is het ook goed om obesitas tegen te gaan. Fytonutriënten geven je sneller een verzadigd gevoel en daarom helpt het bij het afvallen. Overigens leveren glucosinolaten de doorslaggevende reden waarom witte kool belangrijk is tegen kanker. Het is wetenschappelijk onderzocht dat glucosinolaten een positieve werking hebben op het bestrijden van kanker.

Creativiteit in de keuken

Aangezien witte kool gezond is, is het voor iedereen goed om het met regelmaat te eten. Wanneer je geen liefhebber bent van het eten van witte kool dan heb je misschien wat meer creativiteit nodig om het lekker te vinden. Zo kun je witte kool door een soep heen doen, kun je het mixen met andere roerbakgroenten of kun je er een heerlijke salade van maken.

 

Plaats een reactie