free
hit counter

Is zilvervliesrijst gezond?

Rijst wordt over de hele wereld veel gegeten. Voornamelijk in Aziatische landen wordt er erg veel rijst gegeten. Ook in Nederland wordt er veel rijst gegeten, maar dan in veel minder grote hoeveelheden per persoon dan mensen in Azië. Er zijn verschillende soorten rijst beschikbaar. Zo is er witte rijst en zilvervliesrijst. Witte rijst is de meest populaire rijst die er is. Echter is zilvervliesrijst gezonder voor het lichaam om te eten en daarom wordt er aangeraden om te kiezen voor zilvervliesrijst in plaats van de populaire witte rijst. Waarom zilvervliesrijst gezond is leggen we hieronder verder uit.

Waarom is zilvervliesrijst gezond?

Rijst is een graansoort. De korrels rijst beschikken over een vliesje. Bij witte rijst wordt het vliesje er afgehaald. Dit wordt gedaan omdat de houdbaarheid van de rijst dan wordt verlengd. In de landen waar rijst wordt gemaakt is een tropisch klimaat en is het dus erg warm. Wanneer het vliesje om de rijst heen blijft dan blijft de rijst minder lang goed. Het kost meer werk om witte rijst te maken, maar omdat deze rijst populairder is, is deze rijst goedkoper dan zilvervliesrijst.

In Nederland is het echter geen probleem om zilvervliesrijst langer te bewaren, omdat we hier geen warm klimaat hebben. Het vliesje dat om de rijst heen zit, zit boordevol met gezonde voedingsstoffen. Dit vliesje beschikt dan ook over erg veel vezels en alleen daarom al is zilvervliesrijst gezond. Vezels zijn ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam. Deze hebben we dagelijks nodig en vezels zorgen voor een goede werking van de darmen en ze zorgen er voor dat we een verzadigd gevoel krijgen. Witte rijst bevat helemaal geen vezels en dat is een gemiste kans wanneer je voor witte rijst kiest. Wanneer je een portie zilvervliesrijst eet dan heeft je lichaam al 18 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan vezels binnen.

Zilvervliesrijst is om nog meer redenen gezond. Zo beschikken ze over vitaminen van het B-complex en over de mineralen fosfor, mangaan, ijzer en kalium. Vitaminen van het B-complex zijn goed voor de stofwisseling in het lichaam. Vitamine B1, B3 en B6 komen voor in zilvervliesrijst. De mineralen en vitaminen bevinden zich voor een groot gedeelte ook in de vliesjes van de rijst.

Daarnaast zorgt het eten van rijst voor het tegengaan van vormen van kanker. In rijst zitten namelijk verschillende fenolen. Fenolen zijn fytonutriënten en deze zijn belangrijk bij het tegengaan van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen cellen in ons lichaam beschadigen en kanker veroorzaken.

Tips voor het klaarmaken van zilvervliesrijst

Nu je weet dat zilvervliesrijst gezond is, is het handig om te weten waar je het mee klaar kunt maken. Een heerlijk gerecht is een zalmstoofpot met zilvervliesrijst te maken. Ook past zilvervliesrijst goed bij een groenteroerbakmix met vlees. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die de zilvervliesrijst klaarmaken met linzen. Wil je het als toetje eten? Dat is ook mogelijk. Hiervoor kun je een mango samen met de zilvervliesrijst eten. Dit is een echt Oosters toetje om heerlijk van te smullen en super gezond is.

Plaats een reactie