free
hit counter

Is een tomaat gezond?

Een tomaat is erg lekker om te eten. Na het wassen kun je een tomaat zo eten of je kunt het combineren met ander eten. Een tomaat is een geschikte combinatie om tussen je broodje gezond te doen. Maar zijn tomaten gezond voor je lichaam? Het antwoord is ja. Echter weten we dan nog niet: waarom is tomaat gezond? Wanneer je hier benieuwd naar bent kun je meteen verder lezen op deze pagina.

Waarom is een tomaat gezond?

Tomaten bevatten een aantal zeer belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat het eten van een tomaat je beter kan beschermen tegen de stoffen die vrijkomen bij het roken van een sigaret? Het is natuurlijk niet zo dat je na het eten van een tomaat een pakje sigaretten mag roken, maar tomaten bevatten de stof lycopeen. Dit is een krachtige antioxidant die je lichaam in combinatie met vitamine C en E beschermt tegen prostaatkanker en hart- en vaatziekten. Deze antioxidant lycopeen helpt ook tegen de stikstofdioxiden van uitlaatgassen of sigaretten. Ook is tomatenpuree gezond en tomatensoep gezond. Het is zelfs zo dat wanneer je de tomaten verwarmd er dan een nog hogere concentratie lycopeen vrijkomt. Verder is het zo dat de tomaat de rode kleur te danken heeft aan de hoeveelheid lycopeen die er in zit. Dit is het pigment dat de tomaat de mooie rode kleur geeft. Hoe roder de tomaat is, hoe meer lycopeen er dus ook in zit.

Daarnaast bevat een tomaat nog meer gezonde vitamines en mineralen. Ook daarom is het eten van tomaten gezond. Tomaten zitten vol met vitamine C, ijzer, calcium en zink. Vitamine C is belangrijk voor het fit houden van je immuunsysteem. Het beschermt de cellen in je lichaam van vrije radicalen en hierdoor heb je minder kans om ziek te worden.

Er zijn nog een aantal redenen waarom tomaten gezond zijn. Uit onderzoek is gebleken dat verminderde vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren en dat het leeftijdsgebonden oogaandoeningen kan tegengaan. Verder zijn er de alledaagse kwaaltjes waar mensen last van kunnen hebben en die tegengegaan kunnen worden door het eten van tomaten. Dit zijn kwaaltjes als hoofdpijn, vermoeidheid of slecht kunnen slapen. Bovenstaande lijkt ons voldoende reden om er geregeld een tomaat bij te pakken.

Is tomaat altijd gezond om te eten?

Zoals we hiervoor aan hebben gegeven heeft een tomaat de rode kleur te danken aan de stof lycopeen. Deze kleur krijgt de tomaat gedurende de rijpingsfase. Wanneer de tomaat nog niet rijp is, bevat deze de stof tomatine. Deze stof verdwijnt tijdens de fase wanneer de tomaat rijp wordt. Tomatine is een giftige stof waar je diarree, koorts of andere aandoeningen van kunt krijgen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je rijpe tomaten eet. Verder is het goed om de tomaat altijd te wassen voor het eten. Telers zorgen dat de tomaten genetisch gemanipuleerd worden tijdens het telen, zodat ze beschermd blijven tegen schimmel en ziektes. De tomaten blijven hierdoor wel langer houdbaar, maar het is natuurlijk niet gezond voor je lichaam om hier teveel van binnen te krijgen.

Plaats een reactie