free
hit counter

Is rijst gezond?

Rijst is ontzettend populair over de hele wereld. De helft van de rijst die wordt geproduceerd in de hele wereld is afkomstig uit China en India. Gemiddeld eet men in de hele wereld namelijk 235 gram rijst per dag per persoon waarvan de meeste rijst in Aziatische landen wordt gegeten. In Nederland ligt dat getal een heel stuk lager, maar nog steeds wordt het veel gegeten. Daarom is het niet verkeerd om iets meer van rijst af te weten. Hieronder hebben wij informatie verzameld over de voor- en nadelen van het eten van rijst.

De voordelen van rijst

Er zijn verschillende redenen waarom rijst gezond is voor ons lichaam. Hieronder sommen we de voordelen op.

  • Geen suikers, vet en zout
  • Rijk aan koolhydraten
  • Rijk aan vezels
  • Diverse mineralen en vitaminen

Veel voedsel wat in Nederland wordt verkocht zit vol met suikers, vetten en zout. Deze stoffen worden vaak toegevoegd om voedingsmiddelen lekkerder te maken, waardoor ze beter worden verkocht. Echter zijn deze ongezond en krijgen veel Nederlanders te veel vet, suiker en zout binnen. We kunnen hier dus wel wat minder van binnenkrijgen. Doordat rijst geen zout, vet of suiker bevat is rijst gezond voor veel Nederlanders om te eten.

Daarnaast is rijst gezond omdat het veel meervoudige koolhydraten bevat. Dit is belangrijk voor het lichaam omdat koolhydraten energie leveren aan het lichaam. Energie hebben we nodig om actief te zijn net als dat een auto benzine nodig heeft om te rijden. Voor mensen die erg actief zijn, zoals sporters is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten.

Verder is rijst gezond omdat het rijk is aan vezels. Hierbij gaat het voornamelijk om zilvervliesrijst. Bij zilvervliesrijst blijft het vlies om de rijst heen zitten en daar zitten erg veel vezels in. De vezels zijn goed voor mensen die willen afvallen, omdat vezels sneller een verzadigd gevoel geven. Daarnaast helpen de vezels om de spijsvertering te bevorderen en de stoelgang te verbeteren.

Naast de voorgaande stoffen zit er in rijst ook nog eens goede vitaminen en mineralen. In rijst zitten vitaminen van het B-complex en deze zijn goed voor de stofwisseling in het lichaam. Ook zitten de mineralen fosfor en kalium in rijst. Fosfor is goed voor de energiestofwisseling en het zorgt voor stevige botten en stevige tanden. Daarnaast is kalium goed voor het regelen van de vochtbalans. Ook heeft het een gunstig effect op de bloeddruk, omdat kalium het bloeddruk verhogende effect van natrium tegengaat.

Wanneer is rijst minder gezond

Ook van rijst is het goed om het beperkt te eten. Het behoort tot de schijf van vijf en daarom is het goed om rijst te eten, maar wel met mate zodat je gevarieerd kunt blijven eten. Voor mensen die willen afvallen kan rijst minder gezond zijn. Dit is voornamelijk het geval bij witte rijst. Witte rijst bevat minder vezels en ze beschikken over snelle koolhydraten. Doordat deze koolhydraten snel kunnen worden verteerd door het lichaam zal je na het eten van rijst weer sneller honger hebben en ga je meer eten.

Plaats een reactie