free
hit counter

Zijn augurken gezond?

Bij veel gerechten zijn augurken de smaakmakers van het hapje. Augurken hebben namelijk een zeer sterke smaak en dit past bij veel verschillende producten. Zo kunnen ze op het dienblad tussen de borrelhapjes liggen, kun je een stuk augurk op je broodje hamburger doen of eten wij Nederlanders ze bij de boerenkool. Veel mensen denken dat augurken erg gezond zijn voor ons lichaam. Het is namelijk een groente. Gedeeltelijk zijn augurken gezond voor ons lichaam, maar ze zijn ook weer niet heel gezond. Dat klinkt tegenstrijdig! Hieronder leggen we het je verder uit.

Waarom zijn augurken gezond?

Het is een feit dat een augurk gezond is. Het eten van een augurk is een goede manier om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen te krijgen. Bij het een van slechts een augurk krijg je al 15 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Deze vitamine is belangrijk voor bloedstolling en de botstofwisseling. Bloedstolling is belangrijk om ervoor te zorgen dat je sneller herstelt van blessures. Verder zorgt vitamine K ervoor dat calcium in de botten terecht komt in plaats van in de bloedvaten.

Tijdens het eten van een augurk krijg je daarnaast maar weinig calorieën binnen. Hierdoor kom je niet snel in gewicht aan wanneer je een augurk eet en laat je dus ook sneller andere ongezonde snacks staan. Verder is het belangrijk om gevarieerd te eten. Door regelmatig een augurk te eten krijg je veel gevarieerde voeding binnen en eet je dus sneller gezond voor je lichaam.

Waarom zijn augurken niet heel gezond?

Zoals bovenstaand is te lezen bevat een augurk veel vitamine K. Echter zitten er in augurken verder maar weinig vitaminen of andere gezonde voedingswaarden. Dat betekent natuurlijk niet dat het slecht is om een augurk te eten, maar er zijn andere groenten die meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bevatten en daardoor gezonder zijn om te eten. Wanneer je echter te vaak een augurk eet dan kan dit slecht zijn voor je lichaam. Een augurk bevat jodium en voor je lichaam is het niet gezond om hier teveel vanbinnen te krijgen. Wanneer je er wel teveel van binnenkrijgt dan kan dit de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Naast jodium zit er in augurken ook veel natrium. Natrium is een mineraal dat een onderdeel uitmaakt van zout. Natrium is ook niet slecht voor je, maar wel wanneer je er teveel van consumeert. Wanneer je erg veel natrium binnenkrijgt dan kan dit zorgen voor een te hoge bloeddruk en dat kun je beter voorkomen. Kun je de augurken niet laten staan omdat je ze te lekker vindt? Dan kun je in de supermarkt op zoek gaan naar de natriumarme augurken. Zodoende kun je bij de boerenkool of bij de hamburger heerlijk een augurk eten of er nog een extra nemen zonder dat je meteen te veel natrium binnenkrijgt met als gevolg dat je bloeddruk omhoog gaat. Op het gebied van vitamine K is ook deze augurk gezond. Wanneer iemand nu aan jou vraagt: “is augurk gezond”? Dan weet jij precies wat je moet vertellen.

1 gedachte over “Zijn augurken gezond?”

  1. Na een hele tijd zoeken op het almachtige internet is het mij nu nog steeds niet duidelijk: als ik een augurk pluk van de plant in mijn tuin, en ik leg die op in azijn en water (zonder suiker en zonder toegevoegd zout), bevat die augurk dan sowieso 300+ milligram aan natrium???
    Of is dat enkel maar als je augurken in de pot koopt van de supermarkt, aangezien die opgelegd geweest is in pekel???

    Beantwoorden

Plaats een reactie