free
hit counter

Is kokos gezond?

Tegenwoordig kennen we steeds meer producten van kokos. Helaas groeien kokosnoten niet in ons land en komen ze alleen voor in de tropen. Ondanks dat we in Nederland over een groot stuk strand beschikken hebben we er het weer niet voor. Toch komen we kokosnoten in de supermarkt tegen en kennen we veel beauty producten die zijn gemaakt van ingrediënten dan kokosnoten. De vraag is of kokos gezond is voor ons lichaam. Er bestaan namelijk tegenstrijdige beweringen over de vraag of kokos gezond is. Hieronder hebben we het er verder over.

Zit kokos vol met verzadigde vetten?

Veel mensen ontwijken kokos het liefst omdat deze vol schijnt te zitten met verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn juist de slechte vetten en deze ontwijk je dan ook het liefst. Dit is de reden waarom veel mensen al snel zeggen dat kokos ongezond is en daarom niet gegeten moet worden. Echter is dit niet zo simpel. Deze verzadigde vetten bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit middellange vetzuurketens. Middellange vetzuurketens kunnen erg gemakkelijk door je lichaam worden afgebroken. Daarnaast zorgt het er voor dat je metabolisme versnelt. De verzadigde vetten in kokos is daarom niet direct ongezond voor je lichaam.

Zijn er nog meer voordelen aan het eten van kokos?

Er zijn nog een aantal voordelen die kokos gezond maken. Hieronder sommen we ze op.

  • Het vlees van kokos bevat veel vezels
  • Goed om af te vallen
  • Er zitten veel antioxidanten in
  • Kokos beschikt over vitaminen en mineralen

Naast het sap van de kokosnoot zit er aan de binnenkant ook veel vruchtvlees. Dit vruchtvlees kun je er uit breken of met een lepel uitschrapen. Dit is afhankelijk van de kokosnoot die je hebt. Wanneer je het vruchtvlees opeet dan krijgt je lichaam erg veel vezels binnen. Dit is belangrijk voor je lichaam, want het merendeel van de Nederlanders heeft een tekort aan vezels. Vezels zijn goed voor de spijsvertering. Omdat de vezels niet worden afgebroken zorgen ze er voor dat de voeding op een geleidelijke manier door je darmen heen gaat. Hierdoor kan de spijsvertering verbeteren en dit bevordert ook de stoelgang.

Daarnaast is kokos ook gezond om af te vallen. De vezels zorgen al snel voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel door blijft eten in andere voeding. Wanneer je een kokos met veel sap eet dan zorgt het sap al snel voor een vol gevoel in je lichaam. Verder is kokos rijk aan antioxidanten. De antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen die ontstaan door bijvoorbeeld zonlicht, ouderdom, slechte voeding, roken, alcohol etc. De vrije radicalen kunnen kanker of hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om antioxidanten binnen te krijgen om dit tegen te gaan.

Tot slot is het goed om kokosnoten te eten omdat ze vol zitten met diverse vitaminen en mineralen. Voor je lichaam is het belangrijk dat je dagelijks een goede dosering aan zowel vitamine als mineralen binnenkrijgt. In kokos zit voornamelijk veel vitamine B11. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd en is goed voor de groei en de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

Plaats een reactie