free
hit counter

Is boerenkool gezond?

Wanneer de winter nadert zullen we weer steeds vaker de Hollandse boerenkool op tafel krijgen met een stuk worst. Deze heerlijke maaltijd helpt ons ieder jaar weer de koude winter door in Nederland. Dat boerenkool gezond is voor ons lichaam dat weten we vast allemaal wel. Maar hoe gezond is boerenkool? Die vraag blijft bij de meeste mensen nog onbeantwoord. Op deze pagina zorgen we er voor dat die vraag bij jou helemaal duidelijk wordt.

Waarom boerenkool gezond is

Boerenkool is niet zomaar gezond. Het is namelijk ontzettend gezond voor ons lichaam. Deze groente is een van de meeste gezonde van onze planeet, omdat het en grote diversiteit biedt aan verschillende nutriënten. Hieronder hebben we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van boerenkool benoemd. Vervolgens zullen we deze verder toelichten.

  • Boerenkool zit boordevol met vitaminen
  • Boerenkool zit boordevol mineralen
  • Boerenkool bestrijdt kanker

Veel vitaminen

Naast dat boerenkool erg lekker is krijg je ook veel goede vitaminen en mineralen binnen. Als we aan vitaminen denken dan denken we al snel aan fruit eten. Echter onderschatten de meeste mensen hoeveel vitaminen er in boerenkool zit. Boerenkool zit namelijk boordevol met vitamine C. Er zit zelfs meer vitamine C in boerenkool dan dat er in een sinaasappel van hetzelfde gewicht zit. Vitamine C is onmisbaar voor ons lichaam en is belangrijk om ons immuunsysteem goed op peil te houden. Door het eten van vitamine C zorgen we er voor dat onze cellen worden beschermd van afvalstoffen. Hierbij worden vrije radicalen van de cellen weggehouden. Vitamine C zorgt er voor dat we minder snel ziek worden. Naast vitamine C zitten er nog veel meer soorten vitamines in boerenkool. De volgende vitamines krijg je binnen bij het eten van boerenkool: vitamine B2, B3, B6, B11 en vitamine E. Dit laat wel zien dat boerenkool gezond is. Het is zelfs zo dat je bij het eten van boerenkool meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van veel vitaminen binnen kunt krijgen. Dit is zeker niet erg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is een minimum. Het maximum van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zal niet snel worden overschreden met het eten van boerenkool.

Veel mineralen

Naast de vele vitaminen is boerenkool gezond vanwege de grote hoeveelheid mineralen. In boerenkool is in grote mate mangaan, koper en calcium aanwezig. In kleinere mate dan het voorgaande, maar nog steeds in een goede hoeveelheid, zijn de volgende mineralen aanwezig in boerenkool: ijzer, kalium, fosfor en magnesium. Omdat boerenkool vaak in combinatie wordt gegeten met aardappelen heb je per boerenkoolmaaltijd al snel genoeg van de voorgaande voedingsstoffen voor wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Werkt tegen kanker

Tot slot werkt het eten van boerenkool erg goed voor het bestrijden van kankercellen. Dit komt omdat er antioxidanten in boerenkool zit wat het lichaam schoonmaakt van vrije radicalen en afvalstoffen. Daarnaast zitten er ontstekingsremmende stoffen in boerenkool en ten slotte zitten er glucosinolaten in boerenkool. Glucosinolaten worden in het lichaam omgezet naar stoffen die kankercellen bestrijden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat boerenkool gezond is tegen darmkanker, blaaskanker, borstkanker, prostaatkanker en eierstokkanker.

Plaats een reactie