free
hit counter

Is yoghurt gezond?

Yoghurt is een zuivelproduct en in Nederland is yoghurt ontzettend populair. Yoghurt is namelijk erg gemakkelijk te eten en we kunnen het ook makkelijk mengen met allerlei gerechten wanneer we willen. Zo eten we yoghurt als toetje na het avondeten of kunnen we yoghurt als ontbijt eten met muesli er doorheen of gooien we er fruit doorheen. Kortom, muesli is erg lekker en handig om te eten. Maar is yoghurt gezond om te eten? Daar verschillen de meningen nogal sterk over. Volgens de ene persoon is yoghurt gezond en volgens de andere persoon zitten er erg veel nadelen aan het eten van yoghurt. Ons advies is om gewoon yoghurt te eten, maar wel met mate natuurlijk! Hieronder hebben we de voor- en nadelen benoemd.

De voordelen van het eten van yoghurt

Yoghurt heeft verschillende voordelen om te eten. Ten eerste is yoghurt gefermenteerd. Het is gemaakt door er bacteriën en schimmels aan toe te voegen. Hierdoor wordt yoghurt zeer gemakkelijk verteerbaar voor je darmen en daarnaast is je lichaam hierdoor beter in staat om andere voedingsstoffen uit de voeding te halen.

Daarnaast is yoghurt gezond, omdat er veel eiwitten in zitten. Ook is magere yoghurt gezond, omdat er veel eiwitten in zitten. In magere yoghurt zitten zelfs meer eiwitten dan is gewone yoghurt. Het voordeel hiervan is, is dat de eiwitten er voor zorgen dat je langer vol zit. Je ziet daarom ook veel mensen magere yoghurt eten wanneer ze op dieet zijn. Eiwitten zijn ook belangrijk bij de opbouw van het weefsel en de spieren in ons lichaam. De hoeveelheid vetten in yoghurt is afhankelijk van de soort yoghurt en welke melk er voor deze yoghurt is gebruikt. Is er volle melk gebruikt dan zit er ook vaak meer vet in. Ook hier geldt dat magere yoghurt gezond is, omdat het minder vet bevat.

Verder heeft onderzoek aangetoond dat het eten van yoghurt de kans op diabetes type 2 verkleind. Wanneer je dagelijks meer dan 60 gram yoghurt eet dan kan de kans op diabetes type 2 al aanzienlijk worden verlaagd. Ook komt er in yoghurt probiotica voor. Dit zijn bacteriën die de weerstand kan verbeteren en darmklachten kan verminderen. Een andere goede bron van probiotica is melkkefir.

Mensen die last hebben van lactose en dus geen melk kunnen drinken hebben een kans dat dit makkelijker is bij het eten van yoghurt. Dat komt omdat lactose in yoghurt een stuk minder aanwezig is dan bijvoorbeeld in melk.

Het nadeel

Wanneer je yoghurt gaat kopen dan is het belangrijk om goed op te letten wat er op het etiket staat. Het beste is om magere yoghurt te kiezen waar de meeste eiwitten in zitten en geen suikers aan zijn toegevoegd. Er zijn tegenwoordig namelijk veel verschillende soorten yoghurt en het is soms moeilijk om te zien welke het beste voor je gezondheid is. Yoghurt waar veel smaakstoffen, kleurstoffen etc. aan is toegevoegd kun je beter laten staan om je gezondheid ten goede te komen. Ook is het nooit goed om teveel yoghurt te eten.

 

Plaats een reactie