free
hit counter

Zijn walnoten gezond?

De meeste mensen vinden noten erg lekker en het is heerlijk om ’s avonds op de bank voor de televisie een schaaltje noten leeg te eten. Bovendien is het zo dat noten erg gezond zijn voor ons lichaam. Verschillende noten hebben veel voordelen. Maar zijn walnoten gezond? Jazeker! Van de verschillende soorten noten zijn walnoten zelfs de gezondste die er zijn. Hieronder leggen we uit waarom walnoten gezond zijn. Na het lezen van dit artikel neem jij de volgende keer tijdens het doen van de boodschappen zeker een zakje walnoten mee uit de supermarkt.

Waarom walnoten gezond zijn

Naast dat walnoten erg lekker zijn als snack zijn ze ook zeer gezond. Dat komt door de verschillende voedingsstoffen die er in walnoten zitten. Walnoten beschikken namelijk over veel vezels, omega3-vetzuren, polyfenolen en veel belangrijke vitaminen en mineralen.

Walnoten beschikken over de meeste antioxidanten van alle noten. Antioxidanten zijn onmisbaar voor het lichaam om gezond te blijven. Antioxidanten bestrijden namelijk de vrije radicalen die ontstaan door ongezonde voeding, alcohol, roken, stress en veroudering. Vrije radicalen kunnen vervelende schade aan je DNA en cellen aanrichten wat uiteindelijk zelfs kan lijden tot ziekten als kanker. Alleen daarom al zijn walnoten gezond om te eten. Uit een Amerikaans onderzoek is verder gebleken dat dagelijks een handje walnoten kan helpen om de stress te verminderen.

Verder bevatten walnoten veel gezonde vitaminen en mineralen. Zo zitten er de volgende mineralen in walnoten: kalium, koper, zink en magnesium. Deze mineralen zorgen er voor dat belangrijke voedingsstoffen worden omgezet naar bouwstoffen voor het lichaam. Daarnaast zitten er belangrijke vitaminen in, zoals vitamine E en B6.

Heb je verder wel eens last van obstipatie? Door de vele vezels die in walnoten zitten kan de spijsvertering in je lichaam beter verlopen. Dit heeft een gunstige effect op de stoelgang en bovendien zorgt het er voor dat de voedingsstoffen beter verwerkt kunnen worden in je darmen. Tot slot is het zo dat onderzoek heeft aangetoond dat het eten van walnoten zeer goed is voor het sperma. Dat komt wellicht door de omega3-vetzuren die in walnoten zitten.

Zijn walnoten een dikmaker?

Volgens veel mensen zijn walnoten een dikmaker, omdat ze veel vetten bevatten. Uiteraard is het nooit goed om teveel walnoten per dag te eten. Een handje walnoten per dag is genoeg voor de gezonde voedingsstoffen. Wanneer je grote aantallen walnoten iedere dag eet dan kunnen walnoten inderdaad een dikmaker zijn, maar dit geldt voor vrijwel alles. De vetten die in walnoten zitten zijn echter gezonde onverzadigde vetten. Daarom zijn ze een stuk gezonder dan veel vetten uit andere producten. De gezonde onverzadigde vetten helpen erbij om het cholesterol in het lichaam te verlagen en hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verminderd. De vetten in walnoten zijn dus gezond om te eten en zolang je het met mate eet hoef je niet bang te zijn dat je dik wordt van deze vetten. Bovendien is het zo dat de vele vezels in de walnoten er voor zorgen dat je sneller een vol gevoel hebt en dus minder gaat eten.

Plaats een reactie