free
hit counter

Zijn noten gezond?

Noten zijn ontzettend lekker! Wanneer je aan het eind van de dag ’s avonds heerlijk op de bank voor de televisie kunt zitten met je partner dan maak je het hele plaatje natuurlijk compleet met een lekker schaaltje noten erbij. Er zijn allerlei verschillende soorten noten en we horen vaak genoeg om ons heen diverse uitspraken over noten. Zo schijnen noten volgens velen gezond te zijn en zeggen anderen dat je dik wordt van noten. Wat is waar? Zijn noten gezond? En wanneer zijn noten dan gezond?

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat noten gezond zijn voor ons lichaam. Ze hebben vele voordelen op onze gezondheid. Echter zijn er wel bepaalde dingen waar je rekening mee dient te houden bij het eten van noten. Hieronder leggen we allereerst voordelen uit van het eten van noten en vervolgens geven we je een aantal koop en eet tips.

Waarom zijn noten gezond?

Er zijn verschillende soorten noten. Echter is het van alle noten bekend dat ze boordevol aan voedingsstoffen zitten die essentieel zijn voor de gezondheid van ons lichaam. Noten beschikken over een hoog aantal calorieën. Daarnaast zitten er veel vetten in, maar dit zijn onverzadigde gezonde vetten. Deze onverzadigde vetten hebben een positief effect op het cholesterolgehalte. Doordat het cholesterolgehalte op een positieve manier beïnvloed kan worden wordt de kans op hat- en vaatziekten aanzienlijk verminderd. Het is belangrijk om je cholesterol laag te houden, zodat het bloed op een goede manier door de aderen heen kan stromen en de kans op ziekten, zoals een hartinfarct wordt verlaagd.

Naast de onverzadigde vetten beschikken noten over veel verschillende vitaminen en mineralen. Zo beschikken noten over veel vitaminen uit het B-complex en vitamine C, D, E en nog meer varianten van vitaminen. Noten zijn ook een goede bron aan mineralen. Ze bevatten een hoge diversiteit aan verschillende mineralen. Zo zitten er de volgende mineralen in noten: jodium, calcium, ijzer, fosfor, koper, zink, magnesium en selenium. Het voordeel van de vele verschillende mineralen is ze de werking van elkaar versterken.

Naast dat noten goed zijn tegen hart- en vaatziekten zijn noten ook goed tegen andere ziekten. Omdat de stoffen in noten vrije radicalen bestrijden zijn ze ook goed tegen veroudering, tegen verschillende varianten van kanker en zijn ze goed voor de hersenen.

Waar moet ik op letten bij het eten van noten?

Het is duidelijk dat noten gezond zijn. Echter dien je er wel op te letten dat je de juiste noten koopt wanneer je ze eet voor je gezondheid. Zo zijn ongebrande en ongezoute noten het meest gezond. Gezouten noten vinden veel mensen erg lekker, maar deze zijn minder goed voor je gezondheid. Datzelfde geldt voor ongebrande noten. Doordat deze niet bewerkt zijn beschikken ze nog over alle aanwezige voedingsstoffen. Door hoge temperaturen bij gebrande noten verliezen ze al een aantal van de gezonde voedingsstoffen. Bovendien zijn gebrande noten ook gefrituurd in olie.

Tot slot kun je noten het beste droog en afgesloten bewaren. Ze zijn namelijk gevoelig voor schimmels.

Plaats een reactie