free
hit counter

Zijn vijgen gezond?

Vijgen zijn voor velen heerlijke vruchten die afkomstig zijn van de vijgenboom. De vijgenboom komt ook voor in Nederland. Je kunt verse vijgen eten, maar ook gedroogde vijgen. Gedroogde vijgen zijn een goede vervanger van snoep en kun je heerlijk eten als een lekkere en gezonde snack. Naast dat vijgen voor veel mensen erg lekker zijn, zijn vijgen gezond om te eten. Dat komt door de voedingsstoffen die vijgen bevatten. Hieronder lees je waarom vijgen gezond zijn en welke voordelen ze hebben voor het lichaam. Ook geven we je een aantal tips bij het kopen en eten van vijgen.

Waarom vijgen gezond zijn

Allereerst zijn vijgen een goede bron van belangrijke vitaminen. Vijgen beschikken over veel vitamine A en B. Vitamine A is goed voor je huid, de weerstand, de groei en voor de ogen. Vitamine A is een belangrijke antioxidant. Vitamine B is belangrijk voor de stofwisseling in het lichaam. Een belangrijke reden waarom vijgen gezond zijn is omdat deze over het algemeen veel meer mineralen bevatten dan andere vruchtsoorten. Mineralen zijn belangrijk om voeding om te zetten in bouwstoffen voor het lichaam. Een van de belangrijke mineralen in vijgen is kalium. Kalium kan er voor zorgen dat een te hoge bloeddruk wordt veroorzaakt.

Naast de vitaminen en mineralen zijn vijgen rijk aan vezels. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede stoelgang. Deze zorgen namelijk voor een goede spijsvertering. Voedingsstoffen kunnen hierbij beter uit de voeding worden gehaald tijdens de spijsvertering. Verder wordt de dikke darm er gezonder door gehouden. Door de vezels die in vijgen zitten worden ontstekingen voorkomen. Doordat de ontlasting ook beter verloopt wordt de kans op aambeien een stuk lager. Je hoeft dan namelijk minder te persen en dat voorkomt de kans op aambeien.

Daarnaast zijn vezels belangrijk voor mensen die graag willen afvallen. Ze geven een verzadigd gevoeld, waardoor je lichaam sneller het gevoel krijgt dat het genoeg heeft gegeten. In vijgen zit ook een oplosbaar vezel. Dit is pectine. Pectine is erg goed voor het cholesterolgehalte. Pectine absorbeert het slechte cholesterol, waardoor deze het lichaam verlaat. Door het verlagen van het cholesterolgehalte wordt de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. Dit is voornamelijk gunstig voor mensen op leeftijd.

Tips bij het kopen en eten van vijgen

Nu je weet dat vijgen gezond zijn voor het lichaam ga je natuurlijk zo snel mogelijk op zoek naar vijgen. Tijdens het kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Kies je voor gedroogde vijgen? Kies dan voor fris uitziende vijgen en geen doffe. De oudere doffere zijn vaak taaier en harder. Let er verder op of vijgen geconserveerd zijn met siroop. Wanneer dit het geval is dan is er suiker bij toegevoegd. Het beste voor de gezondheid zijn pure gedroogde of verse vijgen.

Er zijn verschillende manieren om vijgen te eten. Zo kun je er een heerlijke salade van maken, kun je de vijgen bakken en op brood doen of kun je ze eten met honing en geitenkaas.

Plaats een reactie