free
hit counter

Zijn aardbeien gezond?

Wie houdt er niet van aardbeien! Deze heerlijke fruitsoort is zeer populair onder Nederlanders. Aardbeien zijn heerlijk voor op een beschuit, op de taart of je kunt aardbeien zo eten. Aardbeien zijn een erg lekkere snack om tussendoor even snel te nemen. In Nederland behoort het zelfs op de vijfde plek van de meest gegeten fruitsoort. Naast dat deze fruitsoort over het algemeen erg lekker gevonden wordt, zijn aardbeien gezond om met regelmaat te eten. Het heeft meerdere voordelen voor onze gezondheid. Hieronder geven we je graag meer informatie over de voordelen van het eten van aardbeien en beantwoorden we de vraag: Hoe gezond zijn aardbeien?

Hoe gezond zijn aardbeien?

Naast de indrukwekkende smaak die aardbeien hebben heeft het eten ervan nog meer voordelen. Ze zitten namelijk boordevol met vitaminen. Vitaminen die erg belangrijk zijn voor je lichaam en die je lichaam dagelijks weer nodig heeft. Aardbeien zitten boordevol met vitamine C. Wanneer je een ons aardbeien eet dan heb je meteen genoeg vitamine C van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al gehad. Andere vitaminen in aardbeien zijn vitamine B5, B6, B11 en K. Vitamine B11 staat ook wel bekend als foliumzuur. Deze zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast is foliumzuur erg belangrijk voor zwangere vrouwen. Deze hebben hier vaak een tekort aan. Foliumzuur is belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Ook vitamine K is belangrijk voor baby’s. Vitamine K zorgt voor de bloedstolling en de aanmaak van botten.

Verder zijn aardbeien gezond omdat ze vol zitten met belangrijke mineralen. Mineralen zijn goed om voeding om te zetten naar bouwstoffen voor het lichaam. Aardbeien beschikken over de mineralen mangaan, magnesium, kalium en jodium. De aardbeien zitten voornamelijk vol met kalium. Kalium is belangrijk om de bloeddruk te regelen en de vochtbalans in het lichaam.

Wanneer je regelmatig aardbeien eet voorkom je bepaalde ziekten, waaronder kanker. Kanker wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze kunnen de cellen en het DNA aantasten, waardoor er kanker kan ontstaan. Antioxidanten zorgen er voor dat vrije radicalen niet de kans krijgen om het lichaam aan te tasten. Naast vitamine C zitten er fytonutriënten in aardbeien die ook functioneren als bestrijders van de vrije radicalen.

Meer tips bij het eten van aardbeien

Wanneer je aardbeien koopt is het belangrijk dat je ze niet te lang bewaart. Aardbeien zijn namelijk erg teer. Dit zorgt er voor dat ze snel kunnen gaan schimmelen. Na het aanschaffen blijven aardbeien een tot drie dagen goed in de koelkast. Zolang blijven aardbeien gezond. Ook kun je aardbeien invriezen. In dat geval blijven ze ongeveer acht maanden tot een jaar goed. Aardbeien zijn gelukkig het gehele jaar door verkrijgbaar. Een groot deel van de aardbeien in Nederland worden ook in ons land geproduceerd.

Naast dat aardbeien gezond zijn, zijn ze nog op een andere manier te gebruiken. Je kunt deze rode fruitsoort ook gebruiken als lippenstift. Hiervoor kun je meerdere malen met de rode buitenkant over de lippen smeren. Dit geeft ook een rode kleur aan je lippen en is bovendien beter voor je gezondheid dan andere lippenstift. Je voorkomt hiermee dat je chemicaliën van geproduceerde lippenstift gebruikt.

Plaats een reactie