free
hit counter

Zijn tuinbonen gezond? Hier vind je alle informatie

Tuinbomen zijn peulvruchten en zijn erg bekend in Nederland. Je kunt tuinbonen kopen in de supermarkt uit het blik, maar nog leuker is het natuurlijk om ze zelf te laten groeien in je eigen tuin. Vandaar ook de naam tuinbonen. Naast dat het leuk is om je eigen geteelde tuinbonen te eten smaken deze vaak ook een stuk lekkerder dan wanneer je tuinbonen uit een potje koopt. De meeste mensen weten dat tuinbonen gezond zijn om te eten. Maar waarom zijn tuinen gezond voor ons lichaam? Dat bespreken we hieronder.

Waarom tuinbonen gezond zijn voor ons lichaam

De voordelen van het eten van tuinbonen hebben we hieronder benoemd en worden vervolgens verder toegelicht:

  • Tuinbonen bevatten veel vitaminen en mineralen
  • Er zitten veel vezels in tuinbonen
  • Het eten van tuinbonen bevordert de dopamine

Tuinbonen bevatten veel vitaminen en mineralen

Tuinbonen bevatten erg veel vitamine B. Wanneer je tuinbonen hebt gegeten dan zit je vrijwel goed voor de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van vitamine B. Per 100 gram heb je namelijk al 108 procent van de ADH voor vitamine B11 (foliumzuur). Verder zit er veel vitamine B1, B2, B3 en B6. Andere vitaminen komen in kleinere maten voor in tuinbonen. Vitamine B1, oftewel thiamine zorgt er voor dat het zenuwstelsel naar behoren blijft werken. Naast de hoge dosering aan vitamine B zitten er in tuinbonen ook erg veel mineralen. Per 100 gram tuinbonen krijgt je lichaam al 91 procent ADH aan koper en maar liefst 84 procent van de ADH aan ijzer. Andere mineralen die je binnenkrijgt wanneer je tuinbonen eet zijn mangaan, fosfor, magnesium, kalium, calcium en zink.

Per 100 gram tuinbonen heeft fosfor een ADH waarde van 60 procent en is dus ook in grote hoeveelheid aanwezig in tuinbonen. Dit is een belangrijk mineraal voor het opbouwen van tanden en botten. Verder helpt fosfor het lichaam er ook bij om vitaminen op te nemen. Kalium is er goed voor om de bloeddruk constant te houden en de hartfunctie te reguleren.

Tuinbonen bevatten veel vezels

Ook zijn tuinbonen gezond omdat ze veel vezels bevatten. Vezels zijn goed om de spijsvertering te stimuleren. Door het eten van voldoende vezels zal de spijsvertering beter verlopen. Vezels zorgen er ook voor dat het transport van voedsel door je darmen langzamer verloopt. Hierdoor stijgt en daalt het bloedsuikerspiegel langzamer. Voor mensen met diabetes is het belangrijk om voldoende vezels te eten. Tot slot hebben vezels een positieve werking op een te hoog cholesterolgehalte. Dit zorgt weer op een verlaagde kans op hart- en vaatziekten.

Dopamine in tuinbonen

In tuinbonen zit ook dopamine. Dopamine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Dit is een neurotransmitter in de hersenen en deze zijn goed voor het brein.

Zoals bovenstaande te lezen is zijn tuinbonen gezond voor je lichaam op veel verschillende manieren. Zorg er wel voor dat je niet dagelijks tuinbonen eet. Teveel van iets is nooit goed en dat geldt ook voor tuinbonen. Aanbevolen wordt om het niet vaker dan eens in de week te eten.

Plaats een reactie