free
hit counter

Is soja gezond?

Er zijn tegenwoordig veel sojaproducten op de markt. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, yoghurt of margarine van soja. Ook zijn bepaalde ververvangers, zoals tofu en tempé gemaakt van soja. Deze zijn afkomstig van de sojabonen. Voornamelijk in sommige Aziatische landen worden deze veel gegeten. In China bijvoorbeeld worden er al eeuwen lang diverse producten gegeten die van de sojabonen worden gemaakt. Ook in Japan is het erg populair. Er zijn al vele onderzoeken geweest naar de positieve effecten op het menselijk lichaam van sojaproducten. Hieruit blijkt dat soja gezond is voor ons lichaam. Hieronder behandelen we de verschillende voordelen.

Waarom is soja gezond?

Hieronder sommen we de verschillende voordelen van het eten van sojaproducten op.

  • Sojaproducten tegen hart- en vaatziekten
  • Sojaproducten tegen kanker
  • Het tegengaan van opvliegers

Soja producten staan er het meest om bekend dat ze helpen om het slechte LDL cholesterol tegen te gaan. Het LDL cholesterol is het slechte cholesterol welke op de lange termijn hart- en vaatproblemen kan veroorzaken. Dit komt doordat het cholesterol zorgt voor verkalking in de aderen. Door het eten van sojaproducten wordt dit tegengegaan en vermindert de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of andere aandoeningen.

Daarnaast zijn er onderzoeken die aantonen dat soja gezond is bij het voorkomen van kanker. Hier is nog meer onderzoek voor nodig, maar er zijn diverse onderzoeken geweest naar plekken waar veel sojaproducten worden gegeten en de hoeveel kanker er voorkomt in het betreffende gebied. Uit deze onderzoeken is gebleken dat er aanzienlijk minder kanker voorkomt in gebieden waar men veel sojaproducten eet.

Daarnaast zitten er isoflavonen in sojaproducten. De isoflavonen zorgen voor de aanmaak van fyto-oestrogenen. Deze stoffen zijn vergelijkbaar met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Van deze stoffen wordt gezegd dat ze bij vrouwen opvliegers kunnen verminderen tijdens de fase van de menopauze.

Is soja altijd gezond?

Er bestaat veel discussie over de gezondheid van sojaproducten. Er zijn namelijk ook diverse beweringen van mensen die zeggen dat sojaproducten slecht voor je zijn en dat ze bijvoorbeeld kanker eerder opwekken dan voorkomen. Echter wijzen de meeste onderzoeken erop dat sojaproducten de kans op kanker eerder voorkomen dan dat de kans er door wordt vergroot. Daarnaast zijn er onderzoeken geweest die hebben gezegd dat het eten van sojaproducten er voor zorgt dat de productie van spermacellen er door afneemt. Echter zijn er ook later weer onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat er geen verband bestaat in het eten van sojaproducten en de productie van spermacellen bij mannen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft gezegd dat soja gezond is en veilige producten zijn.

Als conclusie kunnen we dus stellen dat sojaproducten niet schadelijk zijn voor je lichaam en enkele positieve eigenschappen hebben. Wanneer je sojaproducten alleen eet voor de gezondheid om kanker te voorkomen of hart- en vaatziekten te voorkomen dan is het belangrijk om ook goed te blijven combineren met andere producten. Er zijn namelijk tal van producten op de markt waar al meer onderzoek naar is gedaan en waarvan met zekerheid kan worden gezegd dat ze goed werken tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Plaats een reactie