free
hit counter

Is een tosti gezond?

Wie houdt er in Nederland niet van een heerlijke tosti? Een tosti is niet iets wat we alleen bij de sportclub in de kantine halen. Tegenwoordig hebben we allemaal wel een tosti-ijzer in huis staan of wordt er zelfs al een op het werk neergezet voor de werknemers. Een tosti bestaat uit twee boterhammen, een plak kaas en een plak ham. Vervolgens wordt deze verhit tussen het tosti-ijzer en daarna kunnen we er heerlijk van genieten.

Een tosti smaakt plotseling al een stuk anders dan wanneer we alleen twee boterhammen met ham en kaas eten zonder het te verhitten. Er zijn dan ook veel mensen die zeggen dat een tosti erg ongezond is. Door het verhitten van de kaas komen er meer vetten vrij en wordt je er dik van. Klopt deze stelling en is het eten van een tosti ongezond of is een tosti gezond? Hieronder hebben we het er verder over.

Waarom een tosti wel gezond is

Inmiddels is er al veel onderzoek gedaan naar de vraag of een tosti gezond is. Hieruit is gebleken dat een normale tosti net zo gezond is als twee normale boterhammen met ham en kaas. Wanneer de tosti wordt verhit tussen het tosti-ijzer dan veranderd er namelijk niks aan de samenstelling van de kaas. Het is niet dat er meer vet ontstaat tijdens het verwarmen van de kaas, maar het vet wordt alleen beter zichtbaar. Daarom bestaat er dus al snel het misverstand dat een tosti een stuk vetter is dan een normale boterham met kaas.

Echter is het wel afhankelijk van hoe de tosti wordt klaargemaakt. Wanneer een tosti wordt opgewarmd dan is het belangrijk om er op te letten dat er geen aangebrande randen ontstaan. Wanneer het brood aanbrandt en er zwarte plekken op het brood voorkomen dan is het verstandig om deze stukken er af te snijden. Deze kunnen namelijk PAK’s bevatten. Dit zijn schadelijke stoffen en ze kunnen kanker veroorzaken in je lichaam. Zolang je de tosti dus maar op tijd tussen het tosti-ijzer vandaan haalt dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken.

Daarnaast is een tosti gezond zolang je er niet teveel sausjes bij doet. Het is erg normaal om een tosti te eten met ketchup, curry of mayonaise. De sauzen bevatten erg veel calorieën. In feite is de tosti zelf in dit geval niet ongezond, maar wordt het eten van een tosti ongezond gemaakt doordat mensen gewend zijn om er sausjes bij te eten. Wanneer je er toch graag een sausje bij hebt kies dan voor rode sauzen, zoals ketchup of curry.

Tips om een tosti gezond te maken

Zoals hierboven duidelijk is geworden hoeft een tosti helemaal niet ongezond te zijn. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je hem zelfs nog gezonder maakt. Dit kun je doen door er helemaal geen saus bij te eten en het witte brood te vervangen voor volkorenbrood. Daarnaast kun je ook nog groenten tussen de tosti doen. Paprika, tomaat of sla past prima tussen een tosti.

Plaats een reactie