free
hit counter

Zijn sperziebonen gezond? Je leest het hier

Sperziebonen zijn peulvruchten en zijn erg bekend in Nederland. De meningen over de smaak kunnen verschillen. Voor de een zijn sperziebonen een echte lekkernij en de ander mijdt sperziebonen het liefst wanneer dat kan. Echter kunnen we het allemaal over een ding eens zijn en dat is dat sperziebonen gezond zijn om te eten. Er zijn meerdere redenen waarom sperziebonen gezond zijn die we hieronder verder uitleggen.

Waarom sperziebonen gezond zijn voor ons lichaam

Sperziebonen zitten boordevol met belangrijke voedingswaarden. Ze zitten namelijk vol met belangrijke vezels, met antioxidanten, mineralen en vitamines. Bovendien zitten er maar weinig calorieën in sperziebonen wat het erg geschikt maakt om sperziebonen in je dieet op te nemen.

Voor je lichaam is het erg belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels zorgen er voor dat energie gelijkmatig wordt afgegeven aan het bloed. Voor mensen met diabetes is het erg belangrijk om te zorgen dat er genoeg vezels worden gegeten en het eten van sperziebonen is dan een geschikte optie. Daarnaast helpen vezels bij een goede spijsvertering. Bovendien hebben vezels een positieve invloed op het cholesterolgehalte wat kans op hart- en vaatziekten tegengaat.

Nog een reden waarom sperziebonen gezond zijn, is omdat deze veel vitaminen bevatten. 100 gram boontjes krijg je een ADH (Algemeen Dagelijkse Hoeveelheid) voor vitamine C binnen van 20 procent. Vitamine C is erg belangrijk voor de weerstand van het lichaam en om infecties tegen te gaan. Vitamine C beschermt de cellen in lichaam en zorgt dat afvalstoffen wegblijven. Onderzoek toont aan dat voldoende Vitamine C de kans op hart- en vaatziekten vermindert met 25 procent. Andere vitaminen die je binnenkrijgt bij het eten van sperziebonen zijn vitamine A, K, B1, B2, B3, B6 en B11. Naast vitaminen zijn sperziebonen gezond omdat ze veel mineralen bevatten. Sperziebonen beschikken over de volgende mineralen: magnesium, kalium, ijzer, fosfor, calcium, mangaan en molybdeen.

Verder bevatten sperziebonen goede antioxidanten. Sperziebonen bevatten veel fytonutriënten. Deze zijn te vinden in de vorm van carotenoïden. Dit is goed voor het schoon houden van je lichaam. Ook zijn er antioxidanten die de bloedvaten steunen. Zo zitten er in sperziebonen omega3 vetzuren. Deze bevorderen een goede conditie van de bloedvaten. Dit is echter voornamelijk het geval bij verse sperziebonen en niet bij sperziebonen uit een pot of uit het blik.

Wanneer sperziebonen minder gezond zijn

Wanneer je sperziebonen eet dien je er voor te zorgen dat je ze niet rauw eet. Er komt namelijk een natuurlijke giftige stof in sperziebonen voor die ook wel lectine wordt genoemd. Wanneer sperziebonen worden gekookt dan wordt deze giftige stof uit de bonen gehaald en kun je ze gewoon eten. Wanneer je verder voor diepvriesgroente kiest dien je er op te letten wat er aan is toegevoegd. Vooral bij een groentemix is dit vaak het geval. Er kan dan extra vet, suiker, aroma of zout aan worden toegevoegd wat je maaltijd plotseling een stuk minder gezond maakt. Extra aroma zorgt er voor dat je verzadigingsgevoel wordt afgeremd. Hierdoor ga je meer eten dan je eigenlijk wilt.

Plaats een reactie