free
hit counter

Is knoflook gezond?

Bij het maken van talloze gerechten kunnen we knoflook gebruiken als een heerlijke smaakmaker. Door een teentje knoflook toe te voegen tijdens het bereiden van een maaltijd kunnen we al vrijwel de gehele smaak van de maaltijd veranderen. Naast dat het een heerlijke smaakmaker is, is knoflook gezond voor ons lichaam. Een dubbele win situatie dus. Terwijl jij je eten lekkerder aan het maken bent zorg je er dus ook nog voor dat het een stuk gezonder wordt. Ben jij benieuwd naar de voordelen die het eten van knoflook heeft voor jouw lichaam? Hieronder lees je er meer over.

Waarom is knoflook gezond?

Het eten van knoflook heeft diverse voordelen voor je lichaam. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen genoemd.

 • Versterkt het immuunsysteem
 • Een bron van vitamine C en B6
 • Helpt bij het tegengaan van kanker
 • Houdt het bloedsuikerspiegel op pijl
 • Helpt tegen schimmel en vaginale infecties

Tijdens de koude winters in Nederland kan het geen kwaad om je maaltijden te combineren met wat knoflook. Voor je immuunsysteem is knoflook gezond. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam beter is opgewassen tegen griepjes en verkoudheden. Wanneer je dus een kleine griep voelt opkomen dan kan het eten van knoflook jouw immuunsysteem net een boost geven, waardoor je goed bent opgewassen tegen die vervelende ziektes. Dit komt mede door het gehalte aan vitamine C dat er in knoflook zit.

In knoflook zit een goede hoeveelheid vitamine C en dit zorgt er voor dat je lichaam een sterk immuunsysteem krijgt. Naast vitamine C is knoflook gezond, omdat het veel vitamine B6 bevat. Deze vitamine is goed voor de stofwisseling in het lichaam en de afbraak en opbouw van aminozuren. Op deze manier kunnen er beter eiwitten worden opgebouwd in je lichaam. Vitamine B6 reguleert ook de hormonen in het lichaam, waardoor je minder snel last krijgt van stemmingswisselingen. Ook is dit goed voor de groei, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Verder helpt het eten van knoflook bij het voorkomen van verschillende vormen van kanker. Dat komt door de antioxidanten die er in knoflook zit. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen die ontstaan door slechte voeding, roken, stress, zonlicht en veroudering. Vrije radicalen kunnen kanker veroorzaken.

Het eten van knoflook helpt om je bloedsuikerspiegel beter op pijl te houden. Daarom is het voor mensen met diabetes goed om knoflook te eten. Daarnaast wordt het makkelijker voor mensen die willen afvallen.

Tot slot helpt het eten van knoflook tegen schimmel en vaginale infecties. Dat komt door de stof allicin die er in zit. Wanneer de knoflook gemalen wordt dan komt deze stof los. Deze stof is van nature een antibioticum en schimmel of vaginale infecties kunnen hier niet tegen.

Eettips knoflook

Nu je weet dat knoflook gezond is, is het handig om enkele tips te krijgen over hoe je de knoflook het beste kunt eten. Hieronder enkele tips.

 • Knoflookpoeder over de salade
 • Knoflookpoeder op een pizza
 • Knoflookpoeder over de pasta
 • Door een omelet bakken
 • Knoflook door een groentemix
 • Knoflookpoeder door de roomboter

Plaats een reactie