free
hit counter

Lees hier waarom kidneybonen gezond zijn

Bonen kennen we allemaal en we weten dat het gezond is voor ons lichaam om regelmatig bonen te eten. Maar wat zijn kidneybonen precies? De kidneyboon is afkomstig uit Midden-Amerika en Mexico. Het is een familie van de gewone boon, oftewel de Phaseolus vulgaris. Een andere naam voor kidneybonen is nierbonen. Veel mensen vragen zich af of kidneybonen gezond zijn voor ons lichaam en welke voordelen deze bonen hebben wanneer we ze eten. Op deze pagina maken we het helder.

Waarom kidneybonen gezond zijn

We zijn er zeker van dat kidneybonen gezond zijn voor ons lichaam. Kidneybonen beschikken over veel belangrijke voedingswaarden die onmisbaar zijn voor je lichaam. Per 100 gram kidneybonen krijgt je lichaam veel energie. Je krijgt dan ongeveer 330 calorieën binnen. Deze 100 gram bestaat voor 15 gram uit vezels, voor 61 gram uit koolhydraten, 1 gram vet, 23 gram eiwitten en 12 gram water. Verder bestaan kidneybonen uit de mineralen calcium, ijzer en magnesium. Magnesium is in grote hoeveelheid aanwezig in de bonen. Dit heeft een stress verminderende werking en het is goed om het zenuwstelsel van het lichaam te ondersteunen, waardoor de spieren op de juiste manier worden aangestuurd.

Hiervoor hebben we aangegeven dat een andere naam voor kidneybonen ook wel nierbonen is. Dat komt omdat de bonen een positieve werking hebben op de nieren. Kidneybonen zorgen voor voldoende energie voor de nieren. Dat is erg goed voor de gezondheid van je lichaam, want je nieren hebben veel invloed op de water- en zoutregeling in je lichaam, de bloeddruk en hormonale regelkringen.

Kidneybonen bevatten verder verschillende plantaardige stoffen die positieve effecten hebben op de gezondheid. De volgende plantaardige stoffen zijn te vinden in kidneybonen: isoflavonen en anthocyanen. Isoflavonen hebben allerlei gezondheidseffecten en komen ook voor in sojabonen. Anthocyanen zijn antioxidanten die te vinden zijn in de schil van de bonen. Antioxidanten zijn goed om vrije radicalen tegen te houden. Hierdoor wordt je immuunsysteem verbeterd en ben je beter bestand tegen bepaalde ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook worden ontstekingen sneller voorkomen.

Wanneer kidneybonen minder gezond zijn voor het lichaam

Zorg er altijd voor dat kidneybonen goed worden gekookt voordat ze worden gegeten. Er zitten namelijk verschillende plataardige stoffen in kidneybonen die een negatieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. Deze zijn niet in grote en gevaarlijke hoeveelheden te vinden, maar wanneer de bonen niet goed worden klaargemaakt kunnen ze een negatieve invloed hebben op de darmcellen. Dit komt door plantaardige stoffen, zoals zetmeel blockers, fytohemagglutinine en fytinezuur. Zetmeel blockers en fytohemagglutinine zijn vormen van lectinen. Dit zijn giftige stoffen die er voor zijn om de plant, oftewel de kidneybonen te beschermen. Je lichaam kan hier goed tegen, maar wanneer er teveel van wordt gegeten kun je er ziek van worden. Wanneer de bonen goed worden gekookt zijn kidneybonen gezond om te eten en wordt je er niet ziek van. Tot slot zit er fytinezuur in bonen die schadelijk zijn als bonen niet goed worden gekookt. Fytinezuur kan de absorptie van diverse mineralen schaden.

Plaats een reactie