free
hit counter

Is maltodextrine ongezond?

Heb jij al wel eens van maltodextrine gehoord? De kans is groot dat je het vast al wel eens bent tegengekomen, maar dat je niet direct weet wat het betekend en wat het precies is. Maltodextrine is een wit poeder dat in verschillende voedingsmiddelen zit bewerkt. Deze stof wordt gewonnen uit mais en het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel bij verschillende producten. Maltodextrine is namelijk relatief goedkoop. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar het in zit verwerkt zijn koffie, chocolade, ingeblikt soep of fruit, babyvoeding, snoep, muesli en sauzen.

Zoals je kunt zien zal jij ongetwijfeld al vaak maltodextrine hebben gegeten. Maar is maltodextrine gezond of is maltodextrine ongezond voor het lichaam? Hieronder vertellen we meer over de voor- en de nadelen.

Wanneer maltodextrine ongezond kan zijn

Officieel is maltodextrine verklaard als een gezond middel om in bepaalde voeding te stoppen. Dit is gekeurd door de Food and Drug Administration. Hiermee wordt maltodextrine aangetoond als een veilig product. Echter is er ook genoeg over bekend dat het veel bijwerkingen met zich mee kan brengen en dat het daarom risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, plotselinge toename in gewicht of er kunnen allergische reacties voorkomen. Deze allergische reacties kunnen bestaan uit jeuk, astma, problemen met de ademhaling of uitslag op de huid.

Daarnaast kan maltodextrine ongezond zijn omdat het een hoge glycemische index heeft. Dit houdt in dat de stof bestaat uit snelle koolhydraten. Deze worden snel verteerd door de darmen en in je bloed opgenomen als glucose. Hierdoor kunnen er pieken in je bloedsuikerspiegel komen en dat is niet goed voor mensen met diabetes. Mensen met diabetes dienen daarom dus ook goed op te letten met de hoeveelheid maltodextrine die ze eten. Tot slot kan maltodextrine ongezond zijn voor de spijsvertering. In je darmen zitten goede bacteriën die de spijsvertering helpen te bevorderen. Maltodextrine kan een negatieve invloed hebben op deze goed bacteriën.

Wanneer jouw lichaam een van de voorgaande reacties laat zien dan is het verstandig om direct te stoppen met het eten van producten met maltodextrine. Het beste kun je een huisarts bezoeken om er zeker van te zijn dat de bijwerkingen door maltodextrine af kwamen.

Wanneer maltodextrine gezond kan zijn

Er zijn ook een aantal situaties waarin maltodextrine gezond is. Voor sporters kan het bijvoorbeeld gezond zijn om te nemen. Vaak komen we maltodextrine dan ook tegen in verschillende sportdrankjes of als supplement. Wanneer een atleet er net een zware training op heeft zitten dan kan de maltodextrine zorgen dat eiwitten sneller bij de spieren komen. Daarnaast zorgt dit witte poeder er voor dat uitdroging tegen wordt gegaan en is het goed om het energieniveau op peil te brengen.

Tot slot is het een goede voedingsstof om voedingsproducten dikker te maken. Maltodextrine is erg licht verteerbaar voor het lichaam en het bevat slechts 4 calorieën per gram. Daarom is het geen dikmaker, zoals suiker wel is wanneer het aan producten wordt toegevoegd.

Plaats een reactie