free
hit counter

Is tonijn gezond?

Tonijn is in Nederland en in veel andere landen ontzettend populair. We kunnen tonijn vers kopen op de markt of uit het blik in de supermarkt. Met tonijn kunnen we heerlijke gerechten maken. We kunnen het gewoon los eten, we kunnen een heerlijke tonijnsalade maken, we doen tonijn op brood of we kunnen het door de pasta heen doen. Hiermee kunnen we tonijn op een zeer gevarieerde manier eten en er van genieten. Naast dat tonijn erg lekker is heeft het ook verschillende voordelen. Hieronder lichten we de voordelen toe van het eten van tonijn. Verder dienen we tonijn wel met mate te eten. De reden daarvoor wordt ook uitgelegd op deze pagina.

Waarom tonijn gezond is

Net als veel andere vissoorten beschikt tonijn ook over veel gezonde vetten. Sommige mensen denken dat ze vetten beter kunnen vermijden, omdat het ze dik maakt. Dat is echter niet waar. Er zijn namelijk ook veel gezonde vetten die je lichaam juist nodig heeft. Dit zijn de meervoudige onverzadigde vetten. Deze vetten hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in je lichaam. Dat effect hebben de omega3-vetzuren in je lichaam ook. Omega3-vetzuren hebben bijzonder veel voordelen voor het lichaam en daarom zijn ze erg belangrijk om binnen te krijgen. Naast dat ze een positief effect hebben op het tegengaan van hart- en vaatziekten zijn omega3-vetzuren ook goed voor de hersenen, voor het zenuwstelsel en ze verminderen de kans op ontstekingen.

Veel sporters eten over het algemeen vaak veel tonijn. Enerzijds is tonijn goed voor sporters, omdat het veel eiwitten heeft. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor de spieren. Daarnaast zit er in tonijn ook vitamine B3. Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd. Vitamine B3 helpt het lichaam om voeding om te zetten naar energie. In tonijn zit daarnaast een goede hoeveelheid aan het mineraal kalium en de vitamine D. Samen zorgen deze voor goede en sterke botten. Ook zit er het mineraal fosfor in tonijn. Fosfor is goed voor de stevigheid van de botten en tanden.

Tot slot is het eten van tonijn ook goed bij het tegengaan van kanker. Omega3-vetzuren zijn antioxidanten die helpen om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast zit er veel vitamine A in tonijn. Vitamine A is ook een belangrijke antioxidant die helpt om te zorgen voor een sterk immuunsysteem. Op deze manier is je lichaam beter opgewassen tegen verschillende vormen van kanker. Vitamine A is overigens ook goed voor de tanden, de groei en de ogen.

Is tonijn altijd gezond?

Aangeraden wordt om niet dagelijks tonijn te eten. Het beste is om rond de twee keer in de week vette vis te eten, wat dus tonijn kan zijn. In tonijn zit namelijk ook kwik. Kwik is niet goed voor het menselijk lichaam en komt voor in vette vis. Wanneer men de aangeraden hoeveelheid vis per week eet dan is er niks aan de hand. Voor zwangere vrouwen is het echter niet goed om kwik te eten. Kwik kan namelijk het zenuwstelsel van een ongeboren baby beschadigen.

Plaats een reactie