free
hit counter

Zijn mosselen gezond?

Ben jij een liefhebber van mosselen? In Nederland zijn er veel mensen die geen genoeg kunnen krijgen van mosselen, terwijl anderen er niet aan moeten denken. Ondanks dat veel mensen mosselen eten is het vaak niet duidelijk of ze gezond of ongezond zijn. We kunnen zeggen dat mosselen gezond zijn voor ons lichaam. Ben jij benieuwd wat mosselen kunnen bijdragen aan je gezondheid? We vertellen het je hieronder.

Waarom mosselen gezond zijn

Mosselen zijn een uitstekende bron van veel verschillende voedingsstoffen. Er zitten namelijk erg veel vitaminen en mineralen in. Een van de mineralen is jodium. Jodium is belangrijk voor het produceren van schildklier in het lichaam. Deze zijn goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de stofwisseling en de groei. Daarnaast is de schildklier belangrijk om de verbranding van energie in het lichaam op een normaal niveau te houden. Het eten van mosselen is dus ook erg goed wanneer je wilt afvallen en past uitstekend in je voedingsschema. Ook zitten mosselen net als veel andere vissoorten vol met eiwitten. Hierdoor is het eten van mosselen dus ook goed voor sporters.

Verder zitten er nog andere belangrijke mineralen in mosselen, zoals ijzer en magnesium. In mosselen zit zelfs meer ijzer dan dat er in rundvlees zit. IJzer is belangrijk voor het transporteren van het zuurstof in ons lichaam. Vooral voor zwangere vrouwen of vrouwen die in de menstruatieperiode zitten is het belangrijk om veel ijzer binnen te krijgen. Een tekort aan ijzer is al snel te herkennen aan vermoeidheid, snel buiten adem en een bleke huid. Ook zijn mosselen gezond, omdat het naast ijzer veel magnesium heeft. Magnesium zorgt voor de ontspanning van de spieren en daarnaast helpt het om calcium op te nemen in het lichaam. Hierdoor heeft het een positief effect op de botten in het lichaam. Het mineraal calcium zelf is ook in een goede hoeveelheid aanwezig in mosselen.

Daarnaast zijn mosselen rijk aan het antioxidant selenium. Onderzoeken tonen aan dat selenium de kans op kanker aanzienlijk kan verminderen. Het versterkt namelijk het immuunsysteem en het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrij radicalen.

Tot slot zijn mosselen rijk aan een aantal vitaminen. In mosselen zit bijzonder veel van vitamine A. Vitamine A is erg belangrijk als antioxidant voor ons lichaam. Naast selenium houdt vitamine A ons immuunsysteem sterk en daarnaast is het erg goed voor onze ogen en de huid. Ook vitamine B12 is in goede hoeveelheid aanwezig welke zorgt voor de energieproductie in het lichaam.

Zijn mosselen altijd gezond?

Mosselen zijn helaas niet altijd gezond. Het is uiteraard nooit goed voor je lichaam om ergens teveel van te eten. Mosselen beschikken over veel natrium en ze hebben veel cholesterol. Natrium is een onderdeel van zout en het is niet goed voor je lichaam om teveel zout te eten. Dit zorgt voor een hogere bloeddruk. Wanneer je mosselen eet dan kun je die dag het beste zorgen dat je verder niet teveel zout binnen krijgt. Verder verhoogt cholesterol de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het niet goed om te vaak mosselen te eten.

Plaats een reactie