free
hit counter

Is kibbeling gezond?

Wanneer je op de markt in Nederland loopt dan kom je op veel plekken diverse viskramen tegen. Bij alle viskramen is altijd wel kibbeling te koop. Kibbeling is een echte Hollandse snack en iedereen kan hier wel van genieten. Gebakken kibbeling is in feite kabeljauw dat wordt ondergedompeld in beslag. Vervolgens wordt het in een frituurpan gegooid en wordt het gebakken. Daarna kun je het in een bakje meenemen van de viskraam en er heerlijk van smullen. De prijs van kabeljauw is echter erg duur. Daarom wordt de kabeljauw vaak gemengd met andere vissoorten om er vervolgens kibbeling van te maken.

De meningen of kibbeling gezond is verschillen vaak nogal sterk. Wij hebben er verder onderzoek naar gedaan en geven hieronder meer informatie of kibbeling gezond is voor ons lichaam.

De voor- en nadelen van het eten van kibbeling

Zoals we hiervoor al vermelden wordt kibbeling gebakken in de frituurpan. Alles wat in de frituurpan wordt gebakken is natuurlijk nooit gezond. Wanneer je dus aan je gezondheid wilt werken dan is het geen goed idee om voor kibbeling te kiezen, want je bent dan direct uit de frituurpan aan het eten. Dat kibbeling in de frituurpan wordt gebakken is niet het enige nadeel. Ook wordt kibbeling vaak geserveerd met saus. De kibbeling wordt vaak in hetzelfde bakje gedaan als een patatbakje of het wordt in een papieren zak meegegeven. Vaak krijgt men bij deze papieren zak ook een plastic bakje met saus mee. In veel gevallen wordt er veel knoflooksaus gegeten bij kibbeling. Naast het bakken in de frituurpan maakt dit het nog ongezonder.

Echter heeft het eten van kibbeling ook voordelen en kan kibbeling gezond zijn. Dat is omdat kibbeling voor een snack juist nog wel gezond is. De slechte voedingswaarden voor kibbeling vallen namelijk nog mee. Wanneer je een ons kibbeling eet dan krijgt je lichaam 220 calorieën binnen. Daarnaast bevat kibbeling veel eiwitten. Dit maakt het voor sporters nog een gezonde snack om te eten. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor de spieren en het lichaam en zijn voor krachtsporters onmisbaar om binnen te krijgen. Natuurlijk kun je beter een verse vette vis eten om aan je benodigde eiwitten te komen, maar voor een snack zijn dit nog erg goed voedingsstoffen. Een portie kibbeling kun je daarom vele malen beter eten dan een portie friet.

Daarnaast kan kibbeling gezond zijn, omdat de vetten die in kibbeling zitten voor het grootste gedeelte uit onverzadigde vetten bestaan. De onverzadigde vetten verminderen het slechte cholesterol in het lichaam en worden daarom gezien als vetten die je lichaam nodig heeft. Door het slechte cholesterol tegen te gaan kan het bloed beter door de aderen stromen en wordt de kans op verschillende hart- en vaatziekten verminderd.

Tips bij het eten van kibbeling

Aangeraden wordt om kibbeling zonder saus te eten. De saus maakt het namelijk vele malen minder gezond. Kibbeling die je bij een viskraam koopt wordt vaak goed gekruid en daardoor heeft het nog een goede smaak. Ook kun je kibbeling het beste niet te vaak eten. Aangeraden wordt om kibbeling niet vaker dan eens in de week eten.

Plaats een reactie