free
hit counter

Is kabeljauw gezond?

Kabeljauw behoort tot de magere vissoorten en niet tot de vette vissoorten, zoals veel andere vissen. Tonijn, makreel of haring bijvoorbeeld behoren tot de vette vissoorten en aangeraden wordt om enkele malen in de week vette vis te eten. Dit is erg goed voor de gezondheid. Daarnaast is het ook goed voor het lichaam om met regelmaat magere vis, zoals kabeljauw te eten. Andere vissoorten van magere vis zijn tong, schol of schelvis. Het is zo dat kabeljauw gezond is voor ons lichaam. Hieronder lees je meer informatie over de voordelen die het eten van kabeljauw voor je lichaam kan hebben. Wanneer kabeljauw teveel wordt gegeten dan kan dat wel een negatief effect hebben op je lichaam. Ook over deze negatieve effecten vertellen we hieronder meer.

Waarom kabeljauw gezond is

Van vis is bekend dat ze vol zitten met belangrijke omega3-vetzuren. De omega3-vetzuren zijn erg goed voor je lichaam. Dit zijn gezonde vetten en ze zorgen voor een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Door het cholesterol tegen te gaan wordt de kans op verschillende hart- en vaatziekten verminderd. Omega3-vetzuren hebben nog meer voordelen te bieden voor het lichaam. Ze hebben namelijk een positief effect op de hersenen en ze helpen bij het tegengaan van depressies. Ook zorgt omega3 er voor dat je beter in je vel gaat zitten. Dat komt doordat omega3-vetzuren er bij helpen om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter in de hersenen en deze zorgt er voor dat je lekker in je vel gaat zitten.

Ook is kabeljauw gezond, omdat het over diverse mineralen en vitaminen beschikt. In kabeljauw zit erg veel kalium, selenium, fosfor, molybdeen en jodium. Het mineraal jodium komt het meest voor in kabeljauw. Jodium is belangrijk voor het produceren van de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, voor de groei en om de stofwisseling te stimuleren. Na jodium komt selenium het meeste voor in kabeljauw. Selenium is een belangrijke antioxidant voor het lichaam. Diverse onderzoeken suggereren dat het eten van selenium er voor kan zorgen dat de kans op kanker wordt verlaagd. Selenium zorgt er voor dat het immuunsysteem in je lichaam wordt verbeterd en dat de groei van tumoren worden geremd. Naast de mineralen zijn er ook enkele vitaminen goed vertegenwoordigd in kabeljauw. In kabeljauw zitten de volgende vitaminen: vitamine A, B3, B6, B12 en D.

Is kabeljauw altijd gezond?

Het klopt dat kabeljauw gezond is. Echter is het wel zo dat veel van de gezonde stoffen in grotere mate voorkomen dan in diverse soorten van vette vis. Echter is het ook goed om met regelmaat kabeljauw te eten, maar doe dit wel met mate. In kabeljauw zit namelijk kwik. Volwassenen hebben een afweersysteem dat goed is opgewassen tegen kwik wanneer het met mate wordt gegeten. Voor zwangere vrouwen en jonge kinderen wordt het afgeraden om kwik te eten, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op het zenuwstelsel. Tot slot zit er in kabeljauw veel natrium. Omdat natrium een onderdeel van zout is kun je hier het beste niet teveel van eten.

Plaats een reactie