free
hit counter

Is ansjovis gezond?

De ansjovis kennen we als een vis die niet onwijs groot is en een sterke smaak heeft. Ansjovis is vers te kopen, maar je kunt deze vis ook uit het blik of glas kopen. Aangeraden wordt om gemiddeld twee keer in de week vis te eten. Dit is omdat vis veel gezonde voedingsstoffen bevatten die voornamelijk in vis voorkomen. Ook is het zo dat ansjovis gezond is en daarom gegeten kan worden. De voedingsstoffen in ansjovis hebben verschillende voordelen voor onze gezondheid. Echter dient er wel op de hoeveelheid gelet te worden en is het niet voor iedereen goed. De voor- en nadelen lichten we hieronder verder toe.

Waarom ansjovis gezond is

Net zoals bij andere vissoorten beschikt ansjovis over diverse gezonde voedingsstoffen, waaronder de bekende omega3-vetzuren. Je lichaam heeft vet nodig. Er bestaan gezonde vetten die een positief effect op je gezondheid kunnen hebben. Dit zijn bijvoorbeeld omega3-vetzuren die in ansjovis voorkomen. Zo zorgen omega3-vetzuren voor het remmen van ontstekingen en hebben ze een positief effect op het tegengaan van hart- en vaatziekten. Dat komt doordat ze een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in ons lichaam. De omega3-vetzuren zijn gezonde meervoudige vetten. Het slechte cholesterol, oftewel het LDL cholesterol wordt verminderd. Hierdoor worden de aderen in het lichaam wijder en kan het bloed beter door het lichaam heen stromen. De kans dat er bijvoorbeeld een bloedpropje in de aderen vast blijft zitten wordt hiermee verkleind. Daarnaast zijn de omega3-vetzuren ook goed voor de hersenen en het tegengaan van depressies. Omega3 heeft een positief effect op de cognitieve functie van de hersenen. Het geheugen en de prestaties van de hersenen kunnen verbeteren door het eten van ansjovis, oftewel omega3.

De ansjovis uit blik zitten meer gezonde vetten in dan verse ansjovis. Wel is het zo dat vette ansjovis gezond is, net als de ansjovis uit blik. Zowel de ansjovis uit blik, glas of vers beschikken allemaal over veel eiwitten. Voornamelijk voor de sporters onder ons is het dus belangrijk om ansjovis te eten. Eiwitten zijn de belangrijke bouwstoffen voor onze spieren. Echter zijn het niet alleen de bouwstoffen van onze spieren. Al het weefsel in ons lichaam is opgebouwd uit cellen en deze bevatten allemaal eiwitten. In je lichaam wordt continue eiwit afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het is daarom belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Is ansjovis altijd gezond?

Het is niet altijd zo dat ansjovis gezond is. Ansjovis beschikt over erg veel natrium. Natrium is een onderdeel van zout en dat is iets waar we niet teveel van binnen willen krijgen. Wanneer ons lichaam teveel zout binnenkrijgt dat zorgt dat voor een hoge bloeddruk. Een hoeveelheid zout hebben we dan ook al snel binnen. Wanneer je ansjovis eet dan wordt het aangeraden om daarnaast niet teveel zout op een andere manier binnen te krijgen.

Daarnaast beschikken alle vissoorten over kwik, oftewel methylkwik. Het is niet goed voor je lichaam om hier teveel van binnen te krijgen en voor zwangere vrouwen wordt het dan ook afgeraden om kwik te eten. Dit kan zorgen voor schade aan het zenuwstelsel bij een ongeboren baby. Echter is het we zo dan ansjovis over het minste kwik beschikt van alle vissoorten.

Plaats een reactie