free
hit counter

Is kip gezond?

Het eten van kip is over de hele wereld razend populair. Wie houdt er nou niet van een stukje kip? We zien het tegenwoordig overal terug en wekelijks heeft de meerderheid van Nederland dan ook wel een stukje mals kippenvlees op het bord liggen. Sommige mensen eten het zelfs dagelijks. Over de vraag of kip gezond is verschillen de meningen sterk. Kippenvlees is veel in de media en hierdoor kan het over de nadelige eigenschappen van kip gaan, terwijl het volgens anderen juist erg gezond is voor je en daarom niet mag ontbreken uit je voedingsschema. Om er meer duidelijkheid aan te geven hebben we hieronder de voor- en nadelen van het eten van kip op een rijtje gezet.

De nadelen van het eten van kip

Wanneer kip in het nieuws komt dan gaat het vaak om het verhaal waarbij kippen antibiotica toegediend krijgen om gezond te blijven tegen ziekten. Hierdoor krijgen veel kippen echter wel het ESDL-bacterie. Deze bacterie kan worden overgedragen aan mensen. Het ESDL-bacterie kan enzymen aanmaken die er voor zorgen dat antibiotica afgebroken wordt. Tegenwoordig zijn er onderzoeken die aantonen dat deze bacterie bij kippen en bij mensen identiek zijn en dat er op wijst dat het wordt overgedragen aan de mens. Wanneer dit het geval is dan hebben inentingen tegen bepaalde ziekten ook minder effect. Dat komt door de enzymen die de ESDL-bacterie aanmaken. Daarom is het niet vreemd dat veel mensen zeggen dat het eten van kip slecht voor ons lichaam is. Daarnaast beschikt kip over de salmonella bacterie. Dit is ook een bacterie waar je flink ziek van kunt worden.

De voordelen van kip

Kip beschikt ook over veel gezonde voedingsstoffen en daarom is kip gezond. Het is nu natuurlijk niet zo dat kip alleen ongezond is. Allereerst is kip een goede bron aan eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam, omdat het belangrijke bouwstoffen zijn. We zien dan ook veel sporters die dagelijks een stukje kip eten. Daarnaast is kip gezond omdat er mineralen en vitaminen in zitten. Kip is rijk aan vitamine B6, B1 en B12. Verder heeft kip de mineralen fosfor, seleen en koper. De kippenlever beschikt verder over veel vitamine A. Vitamine A is erg goed voor ons lichaam, omdat het de groei stimuleert en het is goed voor de botten. Daarnaast is vitamine A goed voor onze ogen, voor de huid en fungeert het als een antioxidant voor ons lichaam. Dit heeft een positief effect op ons immuunsysteem.

Tips bij het eten van kip

Wanneer je besluit om kip te eten dan dien je het goed door te bakken. Wanneer je er voor zorgt dat de binnenkant goed wit is dan is kip gezond. Wanneer de hele kip goed wit doorbakken is dan zijn namelijk alle bacteriën dood en hoef jij je geen zorgen te maken voor eventuele bacteriën. Let er wel op dat je niet met bestek eet waar je de rauwe kip ook mee hebt klaargemaakt en dat je je handen goed wast nadat je bezig bent geweest met de rauwe kip.

Plaats een reactie