free
hit counter

Zijn oesters gezond?

Oesters zijn schelpdieren die in Nederland onder bepaalde mensen erg populair zijn, terwijl andere  mensen er niet aan moeten denken om ze te eten. Echter is er weinig bekend over de vraag of oesters gezond zijn voor ons lichaam. Daarom hebben wij er meer onderzoek naar gedaan en lichten wij je hieronder graag in over meer informatie bij het eten van oesters. Het is namelijk zo dat oesters zowel voor- als nadelen hebben. Hieronder lichten wij zowel de voor- als de nadelen verder toe.

Waarom oesters gezond zijn

Oesters beschikken over een aantal zeer gezonde voedingsstoffen. Allereerst hebben oesters veel eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam. Het zijn de bouwstoffen voor de cellen in ons weefsel, waaronder het spierweefsel. Wanneer jij een fanatieke sporter bent dan kan het geen kwaad om met regelmaat een paar oesterschelpen te consumeren. Naast de eiwitten beschikken oester over een hoog gehalte aan magnesium en zink. Dit zijn beide belangrijke mineralen. Magnesium is ook erg goed voor de spieren. Het zorgt er namelijk voor dat de spieren beter kunnen ontspannen en dat er prikkels in de spieren en zenuwbanen worden overgebracht. Daarnaast zorgt magnesium voor een sterke botopbouw en is het goed voor de werking van een groot aantal enzymen. Zink daarnaast is goed bij de opbouw van eiwitten, de stofwisseling en het bijdragen bij aan een sterk immuunsysteem.

Daarnaast zijn oesters gezond, omdat ze een positief effect hebben op het cholesterol in ons lichaam. Het LDL cholesterol is het slechte cholesterol. Het eten van oesters kan er aan bijdragen om dit slechte cholesterol tegen te gaan en daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind.

Voor mensen die willen afvallen zijn oesters een zeer goede toevoeging in het voedingsschema. Oesters beschikken namelijk over weinig calorieën en over veel eiwitten. Daarnaast geven ze je een goede dosis energie. Energie heeft je lichaam nodig om actief te zijn en calorieën in je lichaam te kunnen verbranden.

Wanneer zijn oesters minder gezond?

Het is niet altijd zo dat oesters gezond zijn. Oesters worden namelijk rauw gegeten en dat kan voor mensen met een lage weestand minder goed zijn. Mensen met een lage weerstand hebben namelijk een grotere kans om er vervolgens ziek van te worden. In dit geval kunnen mensen ziek worden wanneer ze de rauwe oesters eten. Daarnaast zijn er mensen die overgevoelig zijn voor de eiwitten die in oesters te vinden zijn. Wanneer mensen hier overgevoelig voor zijn dan kan dit resulteren in huidirritaties of misselijkheid.

Hoe maak ik oesters open?

Wanneer je besluit om oesters voor het eerst te eten dan kan het nog wel eens een hele klus zijn indien je niet weet hoe je ze eet. Allereerst pak je de oester tussen een theedoek en houd je deze horizontaal met de platte kant van de schelp boven. Steek vervolgens een mes tussen de scharnier van de schelp. D.m.v. een draaibeweging kun je de schelp openen. Hierna kun je de boven- en onderste schelp los van elkaar snijden en van elkaar af halen. Je kunt de oester los snijden en consumeren.

Plaats een reactie